Knjižnica Grkokatoličke biskupije uskoro dostupna javnosti

Gotovo neprocjenjivi fond Knjižnice Grkokatoličke biskupije u Križevcima uskoro bi trebao biti dostupan hodočasnicima, turistima i svim ljubiteljima raritetnih izdanja starih i po nekoliko stoljeća. Više od 10.000 knjiga iz različitih područja znanosti, prava, književnosti i drugog, među kojima tri inkunabule iz 15. stoljeća, najstariji rukopis iz 1433. godine, te 70-tak knjiga iz 16. stoljeća, periodika i zemljopisne karte, razvrstani su i informatički obrađeni.

Također, u suradnji s Ministarstvom kulture završena je i restauracija više primjeraka, pa se tamošnje časne sestre bazilijanke spremaju Knjižnicu otvoriti u travnju, uz Dan grada Križevaca. No za to im je nužna još jedna, za njih ne mala investicija, koju je pojasnio pročelnik križevačkog Odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi:

– Grkokatoličkoj biskupiji treba tridesetak tisuća kuna za nabavku odgovarajućih vitrina radi zaštite od otuđivanja visokovrijednih primjeraka. Potrebna su i ulaganja u program poticanja turizma, jer bi spomenuti primjerci bili zanimljivi i širem krugu ljudi.

Staklene vitrine dužine oko 11 metara bile bi smještene u hodniku ispred Knjižnice i omogućile bi održavanje izložbi tijekom cijele godine, povodom raznih obljetnica i događanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.