Maleni Luka velika ljubav devetero braće i sestara

JutarnjiList.gifPetrići odudaraju od uobičajenih predodžbi o obiteljima s puno djece. Žive u velikoj kući u selu Podgajcu, imaju dva automobila, mnoštvo poljoprivrednih strojeva te 20 krava. Otac i najstariji sinovi vrsni su mesari

KRIŽEVCI – Prije mjesec i pol rodio se Luka, a obitelj Petrić čini još devetero djece, Vjeko (6), Đurđica (8), Andrea (10), Anđelko (11), Martina (13), Robert (14), Miroslav (16), Ivan (18) i najstariji brat Željko (19), te roditelji, majka Vesna (39) i otac Ivica (43). 


Iako su brojna obitelj, odudaraju od uobičajenih predodžbi o obiteljima s puno djece.
Nisu socijalno ugroženi, žive u prostranoj kući u selu Podgajcu, imaju dva automobila, mnoštvo poljoprivrednih strojeva, te 20 krava. Otac Ivica, vrstan mesar, šef je proizvodnje u jednoj mesoprerađivačkoj tvrtki, gdje su se već zaposlila i dva najstarija sina.

-Njihovim stopama krenuo je i Miroslav, koji pohađa drugi razred škole za mesare u Zagrebu. U školi kažu da nikad nisu imali tri đaka iz jedne obitelji. No, svi ih hvale, a najstariji Željko je kao najbolji na kraju školovanja odbio i nagradu od 500 kuna od škole. Već i mali Vjeko govori da će biti mesar. Kraj tolikih mesara možda se jednog dana i ostvari muževa želja da sami otpočnemo s proizvodnjom kobasica i kulena, što je muževa specijalnost, pa se i kulenovi u firmi gdje radi prodaju s Ivinom slikom na etiketi i pod nazivom Ivin kulen – ponosno nam priča majka Vesna, žaleći što zbog posla na okupu nismo zatekli cijelu obitelj.

Troše osam štruca kruha dnevno

Djeca su najveće blago

Luka (1,5 mjeseci)
Vjeko (6)
Đurđica (8)
Andrea (10)
Anđelko (11)
Martina (13)
Robert (14)
Miroslav (16)
Ivan (18)
Željko (19)

Unatoč brojnoj obitelji, do pretposljednjeg djeteta Vjeke radila je i majka Vesna, švelja po zanimanju. Nakupivši ukupno 20 godina radnog staža u tekstilnoj industriji Zelinka. Prekinula je kad je umrla svekrva koja je puno pomagala oko djece. Navikla je ustajati u 4.30, brinuti se o djeci, kravama, kuhati… No da bi sve moglo funkcionirati, i djeca pomažu. Martina, učenica sedmog razreda, kaže da najčešće pomaže u kuhinji.

-Znam već napraviti i pohano meso i gotovo sva druga jela – rekla je Martina i dodala da ipak ima vremena za učenje i igru, a uskače i oko brace.
Anđelko kaže da bi, kad zasnuje obitelj, i on volio imati desetero djece.
-Ja najviše volim pomagati oko dojenja krava – kaže Anđelko.

Majka Vesna dodaje da su ona i suprug neizmjerno ponosni što ni od kog nisu ništa morali tražiti, iako je naporno skrbiti se za desetero djece.

Dnevno potroše i do osam štruca kruha te po pet litara mlijeka. Zato će, kaže, ipak dobro doći 10 tisuća kuna koje im je Gradsko poglavarstvo, doznavši iz matičnog ureda da su dobili deseto dijete, odlučilo darivati umjesto uobičajenih tisuću kuna, koliko od lani po djetetu dobiva svaka rodilja.

Majka misli da je sada dosta

– Moj muž je jedinac i uvijek je bio nesretan zbog toga, pa je želio imati više djece kao i ja. Do petog djeteta, Martine, išli smo sa željom da dobijemo curicu, a kako smo se osjećali sposobnima brinuti o velikoj obitelji, spontano je krenulo dalje. No mislim da je sada dosta – kaže mama Vesna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.