Ministarstvo ne odgovara dok Nikolići žive u strahu da im djeca ne poginu na spavanju

JutarnjiList.gifPetero djece Nikolićevih radovalo se darovima, ali još su sretniji bili
kad su im mladi humanitarci u dvorištu pokazali nekoliko novih igara

KRIŽEVCI – Mladi iz Italije, Francuske, Rumunjske, Bugarske, Srbije,
Makedonije i Hrvatske, njih 140, danas su se vratili svojim kućama
nakon što su protekli tjedan u Križevcima sudjelovali u ljetnom radnom
kampu.

Uz radne aktivnosti, poput uređivanja vrtića Zraka sunca, rada u vrtu, izrade nakita i sličnih, organizator kampa Centar Faro, sjedište pokreta fokolara (pokret unutar Katoličke crkve poznat je kao djelo Marijino, djeluje u više od 150 zemalja u svijetu, a nastao je u Italiji u vrijeme Drugog svjetskog rata, ima više od milijun pristaša) za jugoistočnu Europu, za mlade je organizirao i niz humanitarnih aktivnosti.

Mladi zgroženi uvjetima za život

Skupina mladih Francuza tako je više dana pomagala pri čišćenju kuće socijalno ugrožene obitelji dvoje staraca. Ostali su posjećivali domove za nezbrinutu djecu te socijalno ugrožene obitelji u okolici Križevaca, darujući im školski pribor koji su kupili prodajući u svojim sredinama nakit, kolače i razne ukrasne predmete koje sami izrađuju tijekom godine. Skupina mladih posjetila je i socijalno ugroženu obitelj Nikolić iz Doljanca, o kojoj su neki od njih u svibnju čitali u Jutarnjem. Petero djece Nikolićevih radovalo se darovima, ali još su sretniji bili kad su im mladi humanitarci u dvorištu pokazali nekoliko novih igara.

– Drago mi je što smo ovoj djeci, koja žive u kućici u kojoj bi mogla poginuti na spavanju, i koja će od jeseni kad počne škola svaki dan šest kilometara pješačiti blatnim i neosvijetljeni putem do autobusne postaje, uspjeli izmamiti osmijehe na lice – rekla je Monica Margarita, 16-godišnjakinja iz Parme u Italiji. Zgrožena je uvjetima u kojima petero djece iz prognaničke obitelj Nikolić živi s teško bolesnom majkom, slijepom bakom, djedom epileptičarom i ocem koji jedini radi u obitelji.

Kuća od blata i drva

Od jedne plaće radnika zaposlenog u zagrebačkoj Čistoći glava obitelji Nedjeljko Nikolić nikako da prikupi sredstva za preseljenje iz ruševne kućice od blata i drva, stare 120 godina, u kojoj žive dvanaestu godinu.

Dogovor još nije postignut

Kako je kućica sve nesigurnija za život brojne obitelji, Nikolići su se prije gotovo tri godine obratili ministarstvu Jadranke Kosor i Gradu Križevcima, i otad se vodi prepiska kako pomoći obitelji. Prema riječima Nedjeljka Nikolića, ni nakon napisa u Jutarnjem nema odgovora iz Ministarstva na prijedlog da s Gradom zajedno kupe prikladnu kuću za obitelj Nikolić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.