Da je Hitna stigla na vrijeme, Tena Šurina bi imala veće šanse da preživi

JutarnjiList.gifOpćinsko državno odvjetništvo u Križevcima, nakon što je dobilo nalaz vještaka, odlučit će o podizanju optužnice

KRIŽEVCI – Intervencija križevačke Hitne medicinske pomoći bila je
zakašnjela, a 11-godišnja Tena Šurina uz pravodobno pružanje liječničke
pomoći imala bi veće izglede za preživljavanje, pokazao je nalaz Zavoda
za sudsku medicinu iz Zagreba, koji je stigao sedam mjeseci nakon smrti
djevojčice i pokretanja istrage.

Djevojčica je, podsjetimo, preminula u vozilu Hitne pomoći na putu za bolnicu u Koprivnicu, nakon što ju je majka sama dovezla u Hitnu jer su liječnica križevačke Hitne pomoći D. P. i medicinska sestra N. T. odbile doći u kućni posjet po dijete koje se gušilo.

Policija je pokrenula kazneni postupak zbog sumnje da su liječnica D. P. i medicinska sestra N. T. počinile teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Sudac Dragutin Srećec, glasnogovornik Županijskog suda u Koprivnici, potvrdio je da iz nalaza vještaka proizlazi da je “intervencija bila zakašnjela te bi uz pravodobno pružanje liječničke pomoći djevojčica imala veće izglede za preživljavanje”.

– No, vještaci su u nalazu konstatirali i da se kod takve bolesti nikad ne može sa sigurnošću, unatoč pruženoj pomoći, isključiti smrtni ishod – rekao nam je sudac Srećec, dodajući da će tek nakon detaljne analize nalaza Općinsko državno odvjetništvo u Križevcima odlučiti hoće li i protiv koga podići optužnicu u slučaju Šurina.

Prema riječima Terezije Kolar, ravnateljice doma zdravlja, još ni pri Ministarstvu zdravstva nije završen postupak o okolnostima smrti 11-godišnje djevojčice.

Liječnica vraćena na posao

Suspendirana liječnica i obje sestre, koje su dežurale kobne noći, vraćene su na posao što je obrazloženo nedostatkom kadrova, iako je prilikom suspenzije rečeno da će važiti do završetka postupka. Na Hitnoj radi doktorica, dok su sestre raspoređene na druge odjele.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.