Planinari pozivaju na dvodnevni izlet na Velebit

kukovi.jpgU subotu 10. i nedjelju 11. lipnja Planinarsko društvo "Kalnik" iz Križevaca poziva sve zainteresirane na izlet na najljepšu hrvatsku planinu, mitski Velebit. Polazak je u subotu autobusom u 5.30 sati ispred hotela "Kalnik" u Križevcima, te u 6.30 sati ispred dvorane "Lisinski" u Zagrebu.

Nakon dolaska na velebitski perivoj Baške oštarije, kreće dvoipolsatno pješačenje do planinarskog doma u Ravnom Dabru, kraškoj udolini okruženoj tzv. Dabarskim kukovima, kuda nakon odmora i spavanja ide kružna tura. Za nedjelju je najavljen izlet po dogovoru grupe, a povratak u večernjim satima.

Maksimalna cijena prijevoza s noćenjem po osobi iznosi 140.00 kuna, a sve informacije mogu se dobiti na brojeve mobitela 091/2712-394 (Štef) ili 098/678-234 (Robi), ili e-mailom.

Organizatori preporučuju nošenje kabanice ili vjetrovke kao zaštitu od kiše, gojzerice ili čvrste tenisice za planinarenje, nešto rezervne i toplije odjeće te kupaći kostim. Za noćenje ponesite vreću za spavanje ili čistu plahtu i jastučnicu, nešto hrane za dan-dva i avanturistički provod je garantiran.

pogled.JPG

Baške oštarije su važan velebitski prijevoj, i granica između južnog i srednjeg Velebita. Od Oštarija kreće Premužićeva staza, remek-djelo suhozidnog graditeljstva koje se proteže sve do Zavižana u dužini od 50 km. Sa staze se odvaja predivan pogled prema moru, otocima i kopnenoj strani.

pogled.JPG

Dabarski kukovi su geomorfološki i krajobrazno najzanimljiviji dio srednjeg Velebita. Goleme kamene stijene različite visine i strmine koje nadvisuju šumarke i livade. Najviši vrh Bačić kuk (1304 m).

ravni_dabar.jpg

Ravni Dabar (723 m) je prostrana kraška udolina ravnog dna, okružena kamenim kukovima. Od nekadašnjeg sela koje se raselilo šezdesetih godina ostala je sačuvana samo školska zgrada, koja je danas preuređena u planinarski dom.

odmor.JPG

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.