Bivši ugostitelji postali njegovatelji

VecernjiList.gifSOCIJALA Dom za starije bračnog para Novak nadomješta križevačke potrebe za takvom ustanovom

KRIŽEVCI – Iako su još tridesetih godina prošloga stoljeća Križevci sagradili ubožnicu za smještaj i skrb o starim sugrađanima, u koju se kasnije uselila vojska, u samom gradu nedostaje dom za stare i nemoćne. I dok se tek razgovara o mogućem uređenju gradskoga doma za umirovljenike, Lidija i Stjepan Novak svoju su obiteljsku kuću u Potočkoj ulici, u blizini Dječjeg vrtića Zraka sunca, preuredili u dom za starije i nemoćne i time djelomice ublažili nedostatak gradske ustanove.

 
 

– Bavili smo se ugostiteljstvom, ali je posao slabio, pa smo se našli na burzi nezaposlenih – objašnjava Stjepan. Supruga Lidija po struci je medicinska sestra, pa su se prihvatili udomiteljstva osmero starih i nemoćnih ljudi u suradnji s križevačkim Centrom za socijalnu skrb. Stekli su iskustvo i odlučili obnoviti kuću i proširiti prostor.

Pokušavali su dobiti poduzetničke kredite, ali nisu uspjeli jer nisu bili zaposleni. No, vlastitim novcem i uz pomoć obrtnika, koji su pričekali s plaćanjem, lani u studenome otvorili su dom sa sedam dvokrevetnih i dvije trokrevetne sobe.

Nisu dugo čekali na štićenike iz grada i okolice, među kojima je i 95-godišnji Josip Piskač iz Svetog Petra Čvrsteca, koji je prekjučer uz tortu i pjesmu proslavio imendan i rođendan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.