Na božićnoj misi križevačkih pravoslavnih vjernika

__Vaistinu_se_rodi___u_KZ.JPGPosjetili smo jutros hram svetog Save, pravoslavnu crkvu u središtu Križevaca, gdje smo nazočili liturgijskoj svečanosti povodom Božića po julijanskom kalendaru, koji je obilježen jučer. Povod dolaska bio je upoznavanje s tijekom radova na obnovi ovog sakralnog objekta, započetima u studenom prošle godine.


Sveti_Sava_uskoro_obnovljen.JPGKriževčani pravoslavne vjeroispovijesti okupljaju se u crkvi jednom mjesečno, obično zadnje nedjelje u mjesecu, na službi koju ovamo iz Varaždina dolazi voditi protojerej-stavrofor Zvonko Pilinger. Prilikom božićnog blagdana crkva je jutros bila puna, četrdesetak vjernika došlo je sudjelovati u jednoipolsatnom obredu na staroslavenskom jeziku, međusobno si želeći Mir Božji, Hristos se rodi, Vaistinu se rodi.
Pravoslavna_bogomolja_u_KZ.JPGProtojerej Pilinger je, s pomoćnikom đakonom Uglješom Pilingerom pozvao vjernike na slogu i bratstvo i širenje civilizacije ljubavi ne samo među pravoslavcima već među svim ljudima. Radovi na crkvi su blizu završetka, a troškove od oko 160000 kuna će, kazao je, "platiti naša mitropolija". Uz to je vjernike molio da sudjeluju u trošku od 7200 kuna za izvedbu projekta tvrtke Kašik za obnovu crkvenog tornja, "kako bi zvona svetog Save ponovno mogla zazvoniti na radost vjernika."

Možda vam se svidi

Komentari su zatvoreni.