Za vikend seminar za dirigente puhačkih orkestara

Ovaj vikend se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture u Križevcima održava seminar namijenjen dirigentima i voditeljima puhačkih orkestara. U suradnji s Gradskim puhačkim orkestrom Križevci seminar će u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige održati maestro Miro Saje iz Slovenije. U četiri poludnevna termina sadržaj seminara će obuhvatiti vježbe i tehnike dirigiranja te probe s orkestrom, a polaznici će imati mogućnost raditi na zadanim djelima “Armenian Dances I” Alfreda Reeda, “In All Its Glory” Jamesa Swearingena i “Silbanski tanac” Igora Kuljerića.

 

Miro Saje (Novo Mesto, 1965.) diplomirao je trubu na Akademiji za glazbu u Ljubljani 1990. U klasi prof. Antona Grčarja. S 13 godina uključio se u Puhački orkestar Novoles Straža koji se kasnije preimenovao u Puhački orkestar Krka, a kojim dirigira od 1990. – 2007.g. Diplomirao je 1999. u klasi prof. Jana Cobra na Brabants Konzervatorijumu u Tilburgu u Nizozemskoj. Godine 1995., 1997. i 1999. biva proglašen za najboljeg dirigenta na  međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara u talijanskoj Rivi del Gardi. Godine 2006. na Međunarodnom natjecanju dirigenata u Beču osvaja treće mjesto. Uspješno podučava limene puhačke instrumente u Glazbenoj školi u Novom Mestu gdje također vodi omladinski puhački orkestar.

Dirigent je novo osnovanog Slovenskog omladinskog puhačkog orkestra. Od 2001. je gostujući dirigent Orkestra slovenske policije, a povremeno surađuje i s Slovenskim orkestrom klarineta. Godine 2004. je za belgijsku zakladu Beriato Rundfunk Blasorchester Leipzig snimio svoj prvi CD. Puhački orkestar Krka je po njegovim vodstvom postao međunarodno cijenjen orkestar. Na Svjetskom prvenstvu orkestara u Kerkradeu u Nizozemskoj 2005. osvojio je zlatno priznanje s pohvalom, a 2006. je na državnom natjecanju u koncertnoj kategoriji osvojio prvo mjesto. Od 2008., dirigent je puhačkog orkestra Općine Šentjernej, kojeg je u vrlo kratko vrijeme, kroz niz kvalitetnih projekata i koncerata doveo do razine jednog od najboljih slovenskih puhačkih orkestara.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.