U Križevcima se stvara novi model stanovanja

Kupnja stana za mnoge je danas nemoguća misija. Cijene stambenih kvadrata prepuštene su tržištu i mladi, stariji, obitelji s nižim primanjima kao i oni koji rade u nesigurnim uvjetima ne mogu si ih priuštiti, a gradovi ne mogu osigurati stanove za svoje stanovnike. Ni najam stanova nije sretnije rješenje – cijene divljaju dok plaće i prihodi građana uglavnom miruju. Rješenje je, tvrde članovi zadruge Otvorena arhitektura, u modelu stambenih zadruga kakve već uspješno funkcioniraju u mnogim europskim zemljama.

Ideja je sljedeća: jedinica lokalne samouprave omogući korištenje zemljišta na kojem zadruga za svoje članove izgradi zgradu. S obzirom na to da je vlasnik stambene zgrade zadruga te ju zadrugari koriste u skladu sa zajednički dogovorenim pravilima, ne postoji mogućnost prodaje stambenog prostora prema tržišnim cijenama, već cijene ostaju stabilne i onemogućavaju tržišne spekulacije. Takvi stanovi su pristupačniji širim društvenim skupinama, a tehnologija gradnje osigurava minimalne troškove ili čak prihode kroz instalacije vlastitih sustava za proizvodnju toplinske ili električne energije. “Prema projekcijama za Hrvatsku i iz iskustva drugih europskih zemalja, takvo stanovanje je najmanje 30 posto povoljnije. Važno je i to da se pri projektiranju stanovi mogu prilagođavati potrebama budućih stanara“, rekli su arhitekti Darovan Tušek i Antun Sevšek iz zadruge Otvorena arhitektura. U Nizozemskoj je, kažu, 30 posto stambenog fonda u takvom obliku vlasništva, a samo u Beču čak 60 posto.


Mjesta za gradnju u našem je gradu sve manje jer je zadnjih deset, dvadeset godina mnogo toga prepušteno tržištu. Zato smo otvoreni za modele koji bi građanima omogućili povoljnije stanovanje, a pritom bi zemljište u urbanom središtu ostalo u javnom vlasništvu“, poručio je gradonačelnik Mario Rajn. Upravo zato, Križevci sudjeluju u projektu razvoja modela stambenih zadruga kakve postoje u mnogim zemljama Europske unije, ali ne i u Hrvatskoj.

Projekt pod nazivom “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” predstavljen je jučer u Razvojnom centru i tehnološkom parku, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a u 19 mjeseci zadruga Otvorena arhitektura i partneri Grad Križevci i Zadruga za etično financiranje trebali bi osigurati osnovne pravne, organizacijske i ekonomske preduvjete za pilot projekt osnivanja ovakve stambene zadruge u našem gradu. „Drago mi je što su se Križevci i tu prepoznali kao inovator i predvodnik nekih novih trendova u Hrvatskoj. Uspješna implementacija stambenog zadrugarstva tek je početak“, rekao je upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.