Predstavljanje knjige ‘Nemreš bit pametan’ Sonje Zubović

nemres_bit_pametan_knjiga_i_ja_zelim_citati_kampanja_sonja_zubovicPovodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska Knjižnica Franjo Marković Križevci poziva na književni susret i predstavljanje knjige “Nemreš bit pametan”, koji će se održati u srijedu, 9. studenog  2016., u 17:00 sati u Multimedijskoj dvorani knjižnice. Ovim predstavljanjem knjižnica se uključila se u Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksiju “I ja želim čitati”. Knjigu će predstaviti autorica Sonja Zubović, a razgovor o disleksiji će voditi Nataša Mustić Orejaš, mag. logoped. Sanja Zubović je književnica iz Zagreba, piše pjesme i romane za djecu i mlade te za odrasle. Ulazak na događaj je slobodan.

Cilj kampanje “I ja želim čitati” je informirati, educirati i senzibilizirati širu javnost o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te potrebama osoba koje ne mogu čitati standardni tisak i tako pridonijeti poboljšanju kvalitete života ove skupine ljudi. Kampanju možete pratiti na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva: I ja želim čitati! Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci osmislila je mali info kutak gdje se možete informirati o kampanji  te pronaći literaturu i građu vezanu uz teškoće s čitanjem.

Roman za mlade “Nemreš bit pametan” jedinstven je i uzbudljiv roman, filmične radnje, vrckavog humora govori o ljubavi, o tome kako volimo jedni druge u obitelji, o mladenačkim vezama i prijateljstvu, te na osobit način pomaže sve to bolje razumjeti. Na književnoj sceni, u korpusu literature za mlade, izdvaja se i pripovjedačkom virtuoznošću, fabula nije jednolinijska. Pet pripovjedača nudi čitatelju pet različitih pogleda na svijet, a upoznajući jedni druge učimo se poštovanju, razumijevanju i toleranciji.

Također, roman dublje osvjetljava „ različitost“ u kontekstu istosti pa tako je jedan od glavnih likova u romanu mladić koji ima disleksiju, iako je to samo jedna dimenzija njegove osobnosti koja ga čini posebnim. Sonja Zubović je u ovom romanu osvijetlila kako se teškoće disleksije mogu odraziti na psihološku dimenziju u osjetljivim godinama odrastanja te kako mogu utjecati na sliku o vlastitoj vrijednosti. U liku jednog šarmantnog mladića progovara o problemima samopouzdanja s kojima se susreće osoba koja ima disleksiju, osoba koja do uspjeha dolazi ulaganjem velikog truda.

Vezano

Komentari su zatvoreni.