Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1078

STG32946

Na početku emisije slušamo diskusiju nakon predavanja znanstvene savjetnice i upraviteljice Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar održanoga 9. travnja ove godine u Gradskoj vijećnici u Križevcima, na temu Razvitak hrvatske kemije s osobitim obzirom na Križevačko učilište, u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predlažemo čitanje romana Brdo Ivice Prtenjače, knjige Dževada Karahasana posvećene Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku, te Moje kratke povijesti najpoznatijeg kozmologa današnjice Stephena Hawkinga gdje autor govori duhovito, mudro i intimno o svom vlastitom životu.

Vijesti Krugova informiraju nas hoće li se nastaviti snimanje Crne guje, o ukradenoj Rodinovoj skulpturi iz muzeja u Kopenhagenu, o neobičnom književnom plagiranju, o novostima iz CERN-a, o uspjehu križevačkih planinara, o mogućnosti razmjene školskih knjiga za osnovnu i srednju školu, o filmskoj projekciji pola sata poslije završetka ove emisije…

Križevački planinari u usponu na Špik u Julijskim alpama u Sloveniji na visinu 2472 metra, 22. kolovoza 2015. (foto: Alojz-Cetl)
Križevački planinari u usponu na Špik u Julijskim alpama u Sloveniji na visinu 2472 metra, 22. kolovoza 2015. (foto: Alojz Cetl)

Na današnji datum rođeni su Ivan Grozni i Allan Pinkerton, James Cook je krenuo na svoje veliko istraživačko putovanje, umrli su James Watt, Michael Faraday, Antoine Henri Becquerel, David Hume, Friedrich Nietsche…

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o konkretnim štetama koje noćna rasvjeta može izazvati čitavim živim vrstama.

Svemirski kutak obilježava godišnjice Galilejevog dalekozora, susreta Voyagera 2 sa Saturnom i Neptunom i smrti Neila Armstronga. Govori se o razvoju malih automatskih letjelica za istraživanje tijela Sunčeva sistema, o novostima s kometa Čurjumov-Gerasimenko te o otkrićima planeta izvan Sunčevog sistema. Sonda Juno na putu je prema Jupiteru. Redovit je prilog o izgledu večernjeg i noćnog neba.

Ovih dana je prilika za razmjenu školskih knjiga (foto: Gradska knjižnica Križevci)
Ovih dana je prilika za razmjenu školskih knjiga. Detaljnije u emisiji (foto: Gradska knjižnica Križevci)

U Zanimljivostima objašnjavamo zašto nam se metal na sobnim temperaturama pri dodiru čini hladnijim od, na primjer, drveta, a na kraju emisije spominjemo neke izjave Ingrid Bergman čija se stota obljetnica rođenja uskoro navršava.

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme, obljetnice i događaje obrađene u emisiji slušamo glazbu Leonarda Bersteina, Richarda Straussa, astronoma i skladatelja Wilhelma Herschela, Roberta Stolza, Billyja Bragga i grupe Kiss.

Ne dirajte mi krugove broj 1078 emitira se 25. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 29. kolovoza od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.