Spomen–misa i promocija knjige svjedočanstava „Ili jesi ili nisi“ uz 47. godišnjicu smrti križevačkoga župnika Stjepana Kranjčića

Spomen–misa i promocija knjige svjedočanstava „Ili jesi ili nisi“ uz 47. godišnjicu smrti križevačkoga župnika Stjepana Kranjčića

Polaganjem vijenaca na grob, spomen-misnim slavljem te promocijom knjige „Ili jesi ili nisi – Svjedočanstva o Stjepanu Kranjčiću“ u petak je 10. travnja 2015. spomenuta 47. godišnjica smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića.

Bogat molitveno-književno-glazbeni program na Kranjčićevu grobu na križevačkom gradskom groblju predvodio je župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček. Učenici križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca pročitali su i nekoliko pjesama Stjepana Kranjčića te je izmoljena molitva za otvorenje procesa za Kranjčićevo proglašenje blaženim.

Spomen–misa i promocija knjige svjedočanstava „Ili jesi ili nisi“ uz 47. godišnjicu smrti križevačkoga župnika Stjepana Kranjčića

Misno je slavlje u župnoj crkvi sv. Ane, uz koncelebraciju križevačkoga župnika Sovičeka, župnika iz Kranjčićeva rodnog Petrijanca Ivana Sakača, salezijanca Ivana Matijevića te đakona Dejana Tota, predvodio glavni urednik i v. d. ravnatelja Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

U propovijedi je mons. Miklenić govorio o Kranjčićevu odnosu s Bogom na kojem je pokojni župnik gradio sve ostale odnose. Prozvao ga je izvornim, autentičnim svećenikom, duhovnim gorostasom. Na temelju svjedočanstava o Kranjčiću govorio je o njegovu asketizmu, skrbi za sve ljude kojima je bio okružen, od rodbine, župljana do braće svećenika, s naglaskom na djecu i starce, o Kranjčićevoj iznimnoj gostoljubivosti, jednostavnosti i skromnosti mada je u onom vremenu imao doktorat crkvenoga prava, o neprestanoj blizini prema siromašnima i napuštenima. Mons. Miklenić je podsjetio na sve teškoće komunizma s kojima je Kranjčić bio suočen, zbog čega je i bio protjeran s Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu, o psihičkim i fizičkim maltretiranjima koje je podnio a o kojima nije govorio, zatim na njegove boli što su neki svećenici pristupali svećeničkim udruženjima, o njegovoj potpori mladima koji su bili prisiljeni ući u Partiju uz Kranjčićeve redovite poticaje da ostanu vjerni Bogu.

Misu je glazbeno animirao zbor župe sv. Ane.

Zatim je predstavljena knjiga „Ili jesi ili nisi – Svjedočanstva o Stjepanu Kranjčiću“. O njoj su govorili urednik knjige mons. Miklenić, križevački župnik Soviček i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Svoje je svjedočanstvo o Stjepanu Kranjčiću dala nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica, kantautorica popularne duhovne glazbe Danijela Sisgoreo-Morsan.

Riječ je o knjizi u kojoj je o svojim osobnim doživljajima Stjepana Kranjčića progovorilo 65 Kranjčićevih suvremenika, vjeroučenika, župljana, suradnika, kolega svećenika, časnih sestara, rodbina. Svjedočanstva o Kranjčićevu životu i djelovanju u knjizi su razvrstana u sedam poglavlja te slijede njegov životni put od rodnoga Petrijanca, preko Zagreba, Hrvatskoga Leskovca i Križevaca do Rima. U knjigu sabrani iskazi prikupljani su od 2007. do 2015. godine pa je više svjedoka u međuvremenu preminulo. Sva su sjećanja objavljena u cijelosti, a dijelovi iz nekih svjedočanstava već su korišteni kao izvor ili kao citati u ranijim knjigama posvećenima Stjepanu Kranjčiću. Iskazi su nastali tako da su neki svjedoci Kranjčićeva života i djelovanja sami zapisali svoja iskustva, a većina je nastala na temelju tonskih zapisa razgovora svjedoka s članovima Udruge za promicanje znamenitih Križevčanina „Dr. Stjepan Kranjčić“. Ta usmeno izgovorena svjedočanstva prepisana su na papir te su svjedocima dana na autorizaciju, a vjerodostojnost prenošenja tih svjedočanstava redovito je potvrđivala neka treća osoba, najčešće župnici ili drugi svećenici. Izvorna, tako dvostruko potpisana svjedočanstva čuvaju se u arhivu Udruge za promicanje znamenitih Križevčanina „Dr. Stjepan Kranjčić“ i moći će poslužiti, ako mjerodavni crkveni autoritet odluči pokrenuti službeni postupak za proglašenje svećenika Stjepana Kranjčića blaženim i svetim. U svjedočanstvima izrečena ocjena o Kranjčićevoj svetosti isključivo su izričaji osobnih dojmova te nemaju nikakvu nakanu prejudicirati službeno stajalište Crkve.

Organizatori spomen-svečanosti u čast dr. Stjepanu Kranjčiću bili su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, Župa sv. Ane Križevci te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci. Detaljnije na www.udruga-drstjepankranjcic.hr

Vezano

Komentari su zatvoreni.