Križevčani na studijskom putovanju o udomiteljskoj skrbi u Njemačkoj

Studijsko_putovanje_Hannover_Martina_Benjak_Udruga_MRKZ_2Od 1. do 5. veljače 2015. predstavnica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Krževci Martina Benjak i predstavnik Udruge invalida Križevci Mario Stančić sudjelovali su na studijskom putovanju u Njemačku u sklopu EU projekta „Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama putem podizanja razine kvalitete udomiteljske skrbi – DEQUAL“. Nositelj projekta je Centar za rehabilitaciju Stančić, a partneri na projektu su CZSS Vrbovec, CZSS Križevci, Udruga invalida Križevci i Udruga za osobe s MR Križevci.

Studijsko_putovanje_Hannover_Martina_Benjak_Udruga_MRKZ_3Cilj studijskog putovanja bio je upoznati se sa postojećim primjerima dobre prakse na području socijalne skrbi, načinima pružanja usluga u zajednici,  kao i proširiti mogućnosti buduće suradnje među partnerima i institucijama domaćina. Domaćin je bila Zaklada Stephansstift iz Hannovera koja se bavi obrazovanjem, socijalnim radom i pružanjem usluga u zajednici.

Studijsko_putovanje_Hannover_Martina_Benjak_Udruga_MRKZ_0– Kroz petodnevno studijsko putovanje posjetili smo ustanovu Hannoversche Werkstätten koja obučava i zapošljava osobe s invaliditetom; Zakladu Annastift, koja pruža liječničke usluge i stanovanje osobama s invaliditetom te ustanovu Lebenshilfe für Menschen mit Behinderung koja pruža zaštitne radionice za osobe s invaliditetom, navela je Benjak.

Studijsko_putovanje_Hannover_Martina_Benjak_Udruga_MRKZ_1– Imali smo također priliku posjetiti dom obitelji Gabel čija je kćer osoba s invaliditetom. Tamo smo čuli njihov životni put te probleme sa kojima su se susretali kao i rješenja koja su pronalazili. Kroz predavanja i prezentacije domaćina doznali smo kako funkcionira socijalna skrb u Njemačkoj, zaključila je Benjak.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.