Prijetnje pretplatama na mobitele

stop_policija_kontrola_prometaPODRAVINA I PRIGORJE – U prošlih nešto više od godinu dana Podravci i Prigorci prijavili su policiji 25 slučajeva prijevara i nedozvoljene uporabe osobnih podataka putem pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga. U četiri slučaja na đurđevačkom i devet na križevačkom području utvrđeno je da su počinitelji upotrijebili osobne podatke kasnije oštećenih, te pomoću internet prodaje i krivotvorenih potpisa kupili mobitele i zasnovali pretplatnički odnos s jednim ili više operatera telekomunikacijskih usluga.

U preostalih 12 slučajeva, naveo je voditelj službe kriminalističke policije Romano Vaupotić, oštećeni su prijavili da ih je počinitelj na kojeg su ukazali naveo razno-raznim obećanjima, iskoristio njihove lošije materijalne prilike, njihovu naivnost te ih nagovorio da osobno sklope takve ugovore kod davatelja usluga u bilo kojoj od poslovnica. Žrtve su uvjerili da nakon potpisivanja ugovora i preuzimanja mobilnih uređaja, za što su davali 200-300 kuna naknade, više neće imati nikakve obaveze, a lakovjerni su uskoro vidjeli svoju grešku po računima, opomenama i ovrhama koje su im stizale na adrese.

Ipak, Vaupotić napominje da su slučajevi u kojima su građani nagovarani na sklapanje ugovora proslijeđeni Državnom odvjetništvu, te će tek ono o odlučiti o ocjeni elemenata krivičnog djela. Osim što bilježe porast ove vrste kaznenih djela, u policiji su uvjereni da priličan broj naših prevarenih sugrađana nije prijavio što im se dogodilo. Stoga poručuju – ne nasjedajte na nerealna obećanja, pripazite na osobne podatke i na sve dokumente koji ih navode, kao i na osobe kojima će biti dostupni.

Tome u prilog zorno govori slučaj kako su prevaranti dolazili do podataka o žrtvama prijevare na križevačkom području.
– Kazneno djelo je počinjeno na taj način da je osoba koja je zaposlenik jednog poduzeća koje između ostalog pruža usluge fotokopiranja, prilikom fotokopiranja dokumenata osobama koje su došle i naravno to platile, radio više kopija, ostavljao ih za sebe i davao dalje osobama koje su izvršavale kazneno djelo, naveo je Romano Vaupotić.

Na križevačkom području istraga je do sada utvrdila sumnju da je pet mlađih osoba počinilo ukupno 35 kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, prijevara i pomaganja u njoj, krivotvorenja isprave i u jednom slučaju lažne prijave kaznenog djela.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.