Kulturno-obrazovni festival ušao u program „Kultura“ Europske unije

Culture Programme

Križevački kulturni brend, festival Culture Shock, koji već desetu godinu zaredom organiziraju križevačke udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T., dobio je ovih dana znatnu financijsku pomoć, i to ni manje ni više nego iz Europske unije. Naime, zahvaljujući nedavno provedenom rebalansu proračuna Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualni sektor i kulturu (Izvršna agencija), organizacije civilnog društva aktivne u svim područjima kulture uspjele su osigurati financiranje svojih projekata iz Programa Europske unije – Kultura (2007. – 2013.).

Tako će križevački festival ove godine biti izdašno financiran iz aktivnosti 1.3.6. „Potpora za europske kulturne festivale“ ovog Programa. Navedena aktivnost ima za svrhu sufinancirati kulturne festivale s europskom dimenzijom. Maksimalan iznos potpore je 100.000,00 € što predstavlja najviše 60% dozvoljenih troškova. Uvjet za ovu potporu pet je već održanih festivala kao i uključenost najmanje sedam europskih djela u zadnjem izdanju i izdanju festivala za koji se traži potpora. Ovom je potporom moguće sufinancirati isključivo ne-nacionalni dio programa. Međutim, prema informacijama kojima raspolažemo iz Izvršne agencije, nadležne za koordinaciju ovog programa, eurokrati iz Bruxellesa odlučili su u ovu tranšu sredstava pripustiti i ostale festivale, koji imaju vrijednost za male sredine poput Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, a tim potezom htjeli su poslati i političku poruku pred skore izbore za Europski parlament.

eac-culture_0
Nemale zasluge za ovo „novčano cjepivo“ ima i Upravni odbor Udruge P.O.I.N.T. koji je ovih dana poslao prosvjedno pismo Ministarstvu kulture, razočaran i neugodno iznenađen rezultatima natječaja za financiranje projekata iz polja Inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, tražeći obrazloženje odbijanja projekta Culture Shock Festival. Ministarstvo kulture pozitivno je odgovorilo, te je po hitnom postupku u Izvršnu agenciju uputilo projektnu prijavu koju je Udruga P.O.I.N.T. jesenas dostavila u Ministarstvo temeljem spomenutog natječaja. Iako je Program Kultura 2007-2013 službeno završio s krajem prošle godine, u financijskoj alokaciji za 2013. godinu ostalo je neraspodijeljenih sredstava, te je odlučeno da se ona prebace za 2014. godinu, kako bi se njima dala potpora kulturnim i obrazovnim sadržajima u sredinama s europskim potencijalom. Iz Izvršne agencije neslužbeno poručuju kako događaji poput križevačkog festivala nužno i neophodno moraju imati znatniju podršku u matičnom gradu i županiji, kako u vidu stalnog i sigurnog priljeva novčanih sredstava, tako i u vidu institucionalne suradnje udruga-organizatorica s jedinicama lokalne i područne samouprave.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Rabarama piše:

    Bravo!

    Zasluženo priznanje!

    Kad bi i u gradu i županiji bili darežljiv(ij)i, shvatili bi da je potencijal ovog festivala ogroman.

Komentari su zatvoreni.