Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Socijalnu pomoć izgubili jer na mjesec primaju više od 6500 kn

Zdravko_Plentaj_socijalna_pomoc_ZMNNova pravila: Uz 3500 kuna braniteljske mirovine, obitelj prima i 3095 kuna doplatka za djecu, pa nisu u kategoriji za naknadu (ZMN)

Socijalna pomoć dodjeljuje se po novim pravilima, pa je obitelj 47-godišnjeg Zdravka Plentaja ostala bez 950 kuna pomoći. – Branitelj sam i hrvatski dragovoljac, imam osmero dječice, petero đaka i jednog predškolca, a starija kći ne može naći posao. Supruga je kod kuće s djecom jer su vrtići i dadilje preskupi – objašnjava. Mirovina mu iznosi 3490 kuna. – Dosad smo s tih 950 kuna pomoći pokrivali režije – piše nam Plentaj pitajući ima li načina da nastave primati barem pola iznosa pomoći.

Međutim, novim Zakonom o socijalnoj skrbi, Plentaj po prihodima i imovinskom stanju ne spada u kategoriju primatelja zajamčene minimalne naknade (ZMN). Uz njegovu mirovinu od 3491,68 kuna obitelj prima i doplatak za djecu u iznosu od 3095,38 kuna, dakle ukupno 6587 kuna, doznajemo iz Centra za socijalnu skrb Križevci. Kažu i da Plentaj i nadalje može tražiti jednokratnu novčanu pomoć, kakvu su im dodjeljivali nekoliko puta na godinu. Od 2009. godine obitelj, koja živi u kući dobivenoj na korištenje od župnog ureda, u tretmanu je novčanih davanja, uključujući školske knjige, besplatno ljetovanje djece itd.

Za razliku od najstarije kćeri, majka se, doznajemo, ne prijavljuje na zavod za zapošljavanje. – Supruga odlično šije, da nam je bar kakvih restlova, da sašije ponešto djeci – govori Plentaj. U novi se zakon i išlo ponajprije da bi se socijalna pomoć usmjeravala na najugroženije. Obitelji s više djece imaju više izvora naknada pa su tu i rodiljne naknade, pomoć jedinica lokalne samouprave itd.

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti samac ili kućanstvo ako nema sredstva za uzdržavanje u visini te naknade, niti ih može ostvariti radom ili od imovine, kao ni od obveznika uzdržavanja. Osnovica za izračun iznosa ZMN-a za 2014. je 800 kuna, pa za samca ili samohranog roditelja ZMN iznositi 800 kuna, za odraslu osobu u kućanstvu 60% osnovice, odnosno 480 kuna, a za dijete 40% osnovice – 320 kuna.(VL)

wpDiscuz