Socijalnu pomoć izgubili jer na mjesec primaju više od 6500 kn

Zdravko_Plentaj_socijalna_pomoc_ZMNNova pravila: Uz 3500 kuna braniteljske mirovine, obitelj prima i 3095 kuna doplatka za djecu, pa nisu u kategoriji za naknadu (ZMN)

Socijalna pomoć dodjeljuje se po novim pravilima, pa je obitelj 47-godišnjeg Zdravka Plentaja ostala bez 950 kuna pomoći. – Branitelj sam i hrvatski dragovoljac, imam osmero dječice, petero đaka i jednog predškolca, a starija kći ne može naći posao. Supruga je kod kuće s djecom jer su vrtići i dadilje preskupi – objašnjava. Mirovina mu iznosi 3490 kuna. – Dosad smo s tih 950 kuna pomoći pokrivali režije – piše nam Plentaj pitajući ima li načina da nastave primati barem pola iznosa pomoći.

Međutim, novim Zakonom o socijalnoj skrbi, Plentaj po prihodima i imovinskom stanju ne spada u kategoriju primatelja zajamčene minimalne naknade (ZMN). Uz njegovu mirovinu od 3491,68 kuna obitelj prima i doplatak za djecu u iznosu od 3095,38 kuna, dakle ukupno 6587 kuna, doznajemo iz Centra za socijalnu skrb Križevci. Kažu i da Plentaj i nadalje može tražiti jednokratnu novčanu pomoć, kakvu su im dodjeljivali nekoliko puta na godinu. Od 2009. godine obitelj, koja živi u kući dobivenoj na korištenje od župnog ureda, u tretmanu je novčanih davanja, uključujući školske knjige, besplatno ljetovanje djece itd.

Za razliku od najstarije kćeri, majka se, doznajemo, ne prijavljuje na zavod za zapošljavanje. – Supruga odlično šije, da nam je bar kakvih restlova, da sašije ponešto djeci – govori Plentaj. U novi se zakon i išlo ponajprije da bi se socijalna pomoć usmjeravala na najugroženije. Obitelji s više djece imaju više izvora naknada pa su tu i rodiljne naknade, pomoć jedinica lokalne samouprave itd.

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti samac ili kućanstvo ako nema sredstva za uzdržavanje u visini te naknade, niti ih može ostvariti radom ili od imovine, kao ni od obveznika uzdržavanja. Osnovica za izračun iznosa ZMN-a za 2014. je 800 kuna, pa za samca ili samohranog roditelja ZMN iznositi 800 kuna, za odraslu osobu u kućanstvu 60% osnovice, odnosno 480 kuna, a za dijete 40% osnovice – 320 kuna.(VL)

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. gorila piše:

    Pa ne djeluje mi gospodin kao da je bolestan i da ne bi mogao raditi i nešto drugo osim djece i čitanja Poslanice u Crkvi za vrijeme mise. Svaka čast ljudima koji žele i mogu imati više od dvoje djece, ali imati ih osmero a ne imati uvijete za to je ipak prvenstveno problem roditelja a ne države. Ja ih imam troje, sve ih sam hranim, oblačim i školujem, nemam za njih ništa besplatno a i ne tražim.

  2. Drmesh piše:

    Pa da, osam komada djece i da ih drzava hrani?
    jos nekaj?
    Ko nece da radi ne mora ni da jede!

  3. Stojan Miščević piše:

    Čini mi se da ovi iz Centra malo prerevnosno tumače nove zakone ministrice Opačić, radi se naime o imovinskom cenzusu koji ovdje ne bi trebao biti smetnjom. Ovdje se govori o primanjima jednog člana obitelji (braniteljska mirovina) i dječjeg doplatka zaa djecu, sve zajedno kada se podjeli na članove obitelji, a ima ih desetoro iznosi i manje od dopuštene granice. Bilo bi dobro da se i djelatnici Centra uključe u raspravu. Što se mene tiče i ako nisam u pravu, ovo je specifičan slučaj i zaslužuje malo više empatije od okrutnog sustava rezanja socijalne pomoći!

  4. buba piše:

    Ja sam ZA da SE poveća iznos djećjeg doplatka, pa bi tim novcem lakše bilo podizati djecu. A što se tiće majki sa puno djece – treba im dati status odgajateljice i to – plaćeni!

  5. Aspro piše:

    Opet ukidaju ali…krivom čovjeku.
    Kaj nije bila spika da majke s četvero djece dobivaju status odgajatelja i plaću za to?
    Dajte čovjeku pomognite,pa nije osmero djece lako podizati a ova zemljica se stalno plakala da je stopa mortaliteta veća od nataliteta,što će reć,više ekipe ode Sv. Petru nego kaj dolazi grešne dječice.
    Ne,ne zaje*avam se!Apeliram da se obitelji pomogne maksimalno umjesto da se plaća neke niškoristi koji žive na račun grada,županije i države.

Komentari su zatvoreni.