Socijalnu pomoć izgubili jer na mjesec primaju više od 6500 kn

Zdravko_Plentaj_socijalna_pomoc_ZMNNova pravila: Uz 3500 kuna braniteljske mirovine, obitelj prima i 3095 kuna doplatka za djecu, pa nisu u kategoriji za naknadu (ZMN)

Socijalna pomoć dodjeljuje se po novim pravilima, pa je obitelj 47-godišnjeg Zdravka Plentaja ostala bez 950 kuna pomoći. – Branitelj sam i hrvatski dragovoljac, imam osmero dječice, petero đaka i jednog predškolca, a starija kći ne može naći posao. Supruga je kod kuće s djecom jer su vrtići i dadilje preskupi – objašnjava. Mirovina mu iznosi 3490 kuna. – Dosad smo s tih 950 kuna pomoći pokrivali režije – piše nam Plentaj pitajući ima li načina da nastave primati barem pola iznosa pomoći.

Međutim, novim Zakonom o socijalnoj skrbi, Plentaj po prihodima i imovinskom stanju ne spada u kategoriju primatelja zajamčene minimalne naknade (ZMN). Uz njegovu mirovinu od 3491,68 kuna obitelj prima i doplatak za djecu u iznosu od 3095,38 kuna, dakle ukupno 6587 kuna, doznajemo iz Centra za socijalnu skrb Križevci. Kažu i da Plentaj i nadalje može tražiti jednokratnu novčanu pomoć, kakvu su im dodjeljivali nekoliko puta na godinu. Od 2009. godine obitelj, koja živi u kući dobivenoj na korištenje od župnog ureda, u tretmanu je novčanih davanja, uključujući školske knjige, besplatno ljetovanje djece itd.

Za razliku od najstarije kćeri, majka se, doznajemo, ne prijavljuje na zavod za zapošljavanje. – Supruga odlično šije, da nam je bar kakvih restlova, da sašije ponešto djeci – govori Plentaj. U novi se zakon i išlo ponajprije da bi se socijalna pomoć usmjeravala na najugroženije. Obitelji s više djece imaju više izvora naknada pa su tu i rodiljne naknade, pomoć jedinica lokalne samouprave itd.

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti samac ili kućanstvo ako nema sredstva za uzdržavanje u visini te naknade, niti ih može ostvariti radom ili od imovine, kao ni od obveznika uzdržavanja. Osnovica za izračun iznosa ZMN-a za 2014. je 800 kuna, pa za samca ili samohranog roditelja ZMN iznositi 800 kuna, za odraslu osobu u kućanstvu 60% osnovice, odnosno 480 kuna, a za dijete 40% osnovice – 320 kuna.(VL)

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
gorila
gorila

Pa ne djeluje mi gospodin kao da je bolestan i da ne bi mogao raditi i nešto drugo osim djece i čitanja Poslanice u Crkvi za vrijeme mise. Svaka čast ljudima koji žele i mogu imati više od dvoje djece, ali imati ih osmero a ne imati uvijete za to je ipak prvenstveno problem roditelja a ne države. Ja ih imam troje, sve ih sam hranim, oblačim i školujem, nemam za njih ništa besplatno a i ne tražim.

Drmesh
Drmesh

Pa da, osam komada djece i da ih drzava hrani?
jos nekaj?
Ko nece da radi ne mora ni da jede!

Stojan Miščević
Stojan Miščević

Čini mi se da ovi iz Centra malo prerevnosno tumače nove zakone ministrice Opačić, radi se naime o imovinskom cenzusu koji ovdje ne bi trebao biti smetnjom. Ovdje se govori o primanjima jednog člana obitelji (braniteljska mirovina) i dječjeg doplatka zaa djecu, sve zajedno kada se podjeli na članove obitelji, a ima ih desetoro iznosi i manje od dopuštene granice. Bilo bi dobro da se i djelatnici Centra uključe u raspravu. Što se mene tiče i ako nisam u pravu, ovo je specifičan slučaj i zaslužuje malo više empatije od okrutnog sustava rezanja socijalne pomoći!

buba
buba

Ja sam ZA da SE poveća iznos djećjeg doplatka, pa bi tim novcem lakše bilo podizati djecu. A što se tiće majki sa puno djece – treba im dati status odgajateljice i to – plaćeni!

Aspro
Aspro

Opet ukidaju ali…krivom čovjeku.
Kaj nije bila spika da majke s četvero djece dobivaju status odgajatelja i plaću za to?
Dajte čovjeku pomognite,pa nije osmero djece lako podizati a ova zemljica se stalno plakala da je stopa mortaliteta veća od nataliteta,što će reć,više ekipe ode Sv. Petru nego kaj dolazi grešne dječice.
Ne,ne zaje*avam se!Apeliram da se obitelji pomogne maksimalno umjesto da se plaća neke niškoristi koji žive na račun grada,županije i države.