Najprije pressica, a navečer Korlevićevo predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava

Hrvatska meteorska mreža i Križevačka astronomska udruga “Perzeidi” pozivaju u ponedjeljak 7. ožujka 2011. u 11 sati u Hrvatski dom u Križevcima, na tiskovnu konferenciju na kojoj će objaviti preliminarne rezultate potrage za ostacima svemirske tvari. Riječ je o meteor(id)u koji je u noći 4. veljače u Zemljinu je atmosferu uletio iz asteroidnog pojasa brzinom od 18 km/s, a prema proračunima Hrvatske meteorske mreže njegovi su ostaci pali u okolici Križevaca. Nakon jednomjesečnih ekspedicija članova HMM-a, nekoliko astronomskih društava iz Hrvatske te križevačkih “Perzeida”, o tim istraživanjima će izvijestiti renomirani hrvatski astronomi Korado Korlević, Željko Andreić i Damir Šegon.

 

– Po prvi nam se put, nakon 1951. godine, ukazala prilika da na teritoriju Republike Hrvatske opet pronađemo meteorit, istaknuo je predsjednik “Perzeida” Ratko Matić, koji je napomenuo da je u protekla tri tjedna obavljeno više terenskih istraživanja pod Korlevićevim vodstvom, kao poznatog stručnjaka za mala tijela Sunčevog sustava, sa zvjezdarnice u Višnjanu.
– Na temelju njih, nastavio je Matić, te za to vrijeme skupljenih novih podataka o parametrima koji su utjecali na završne kilometre putanje tog tijela, u toku istraživanja vršeni su popravci izračuna koji su usmjeravali daljnju potragu. Sad je vrijeme da dosadašnje rezultate naše potrage i vrijedne spoznaje koje smo pritom stekli podijelimo s javnošću.

Križevački je “bolid”, kako se nazivaju vrlo sjajni meteori uz koje se javljaju i elektrofoni zvukovi, prolazeći kroz atmosferu i sudarajući se sa sve gušćim slojevima zraka, izazvao jake svjetlosne efekte. Svjetlosni trag putanje toga tijela završio je nad Hrvatskom. Ima dosta očevidaca koji su taj događaj opisali kao seriju bljeskova, eksplozija i raspadanja. Sve su to uspjele snimiti kamere Hrvatske meteorske mreže, ali i astronoma iz Češke, Mađarske i Slovenije.
Vrijedi spomenuti da Hrvatsku meteorsku mrežu sačinjava 28 računalnih stanica s kamerama te operaterima koji svakodnevno volontiraju i snimaju nebo iznad Hrvatske, davajući doprinos organiziranom praćenju meteora na svjetskoj razini.

O tome i mnogim drugim detaljima križevačkih ekspedicija te njihovih nalaza, Korlević će iste večeri u Klubu kulture od 19:30 sati održati predavanje na temu “Gužva u Sunčevu sustavu”, u sklopu 7. Culture Shock Festivala. Zanimljivo je da je termin ovog Korlevićevog gostovanja u Križevcima dogovaran nekoliko mjeseci prije pada križevačkog meteorita. Osim o njemu, Korlević će govoriti o kometima i asteroidima, kao jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena. U samo 5 godina otkrio ih je 947 te bio suotkrivačem njih još 110, a dva kometa nose njegovo prezime. Od 2001. do danas u Astronomskom društvu Višnjan bavi se popularizacijom astronomije i edukacijom, a s timom znanstvenika u novoj zvjezdarnici na Tićanu (3 km od Višnjana) nastavlja raditi na mapiranju Sunčeva sustava.

Vezano

Komentari su zatvoreni.