Križevci: Do kraja godine moglo bi biti stotinjak nezaposlenih iz obrtničkog sektora

Marina Prelec, donedavna vlasnica krojačkog obrta Agata, ove je godine zatvorila radnju. Bila je prisiljena na to nakon gotovo devet godina rada jer je sve više dizala kredite samo da bi podmirila dugovanja i poslovala s pozitivnom nulom. Kap koja je prelila čašu bila je pojačana inspekcija u povodu zakona o zaštiti na radu zbog kojeg je Marina odlučila da je vrijeme za prijavu na zavod za zapošljavanje. Zatvorila obrt
– Imala sam i zaposlene i stvarala sam vrijednost, ali u ovih devet godina svi troškovi poslovanja dvostruko su poskupjeli, a moje cijene skočile su za samo nekoliko kuna – rekla je Marina Prelec i dodala kako nije imala drugog izlaza nego zatvoriti obrt zbog inspekcija u posljednje vrijeme.

Tijekom prošle godine na području Križevaca ključ u bravu stavilo je čak 34 obrtnika. Od 373 registrirana obrta, ovo je gotovo deset posto obrtnika koji su bili prisiljeni prestati s radom i ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine bi u Križevcima moglo biti stotinjak više nezaposlenih samo iz obrtničkog sektora. Zbog vrlo ozbiljne situacije u obrtništvu, s Brankom Hrgom, gradonačelnikom Križevaca sastali su se Đuro Rumenjak, predsjednik Udruženja obrtnika i Marija Škrlec, tajnica Udruženja te ostali članovi Upravnog odbora. Razgovarali su o trenutnoj situaciji u gospodarstvu te problemima obrtnika na području grada.
Marija Škrlec uvjerena je kako sadašnje zakonodavstvo temeljeno na takvim odredbama nikome ne pomaže nego se zbog takvih zakona tone u birokratsku mrežu samouništenja.

Kažnjavaju prijavljenog

– U Križevcima imamo situaciju gdje su dva građevinska obrta jedan do drugoga, jedan radi na crno, a drugi je prijavljen. Inspektori kažnjavaju prijavljenog, a obrtnika koji radi na crno ostavljaju na miru jer, kažu, ne smiju ući u njegovo dvorište – rekla je Marija Škrlec.
Gradonačelnik Hrg složio se da zbog takve nelogičnosti ljude prisiljavaju na zatvaranje obrta i rad na crno te se zauzeo za nekažnjavanje zbog prekršaja poput nepostojanja naljepnica na zidovima i dodao kako je potrebno što prije mijenjati zakonsku regulativu.

Đuro Rumenjak, predsjednik Udruženja obrtnika:

Problem su nelogični zakoni i velike kazne
– Osim zbog prisutnih realnih poteškoća u poslovanju izazvanih gospodarskom krizom, razlozi otežanog poslovanja leže i u nelogičnim zakonskim propisima koji se provode – rekao je Đuro Rumenjak i dodao kako se obrtnika kažnjava zbog formalnih propusta poput nepostojanja odgovarajućih naljepnica.
I najmanja kazna za neki propust kod poslovanja iznosi dvije tisuće kuna, što je veliki izdatak za malog obrtnika. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.