Međunarodna promocija djela Marcela Kiepacha

Prošli je tjedan u Madridu pod pokroviteljstvom međunarodne strukovne udruge inženjera elektrotehnike, elektronike i komunikacija (IEEE) održana znanstvena konferencija o povijesti telekomunikacija HISTELCON 2010. Riječ o drugom izdanju bijenalne konferencije, a okupila je stotinjak stručnjaka iz 23 zemlje svijeta koji su predstavili ukupno 61 znanstveni rad o svjetskim istraživačkim dostignućima iz područja elektrokomunikacija i računalne tehnike u posljednjih stotinjak godina.

Život i djelo križevačkog izumitelja i inovatora Marcela Kiepacha, do sad praktički nepoznatog međunarodnoj stručnoj javnosti, uime križevačke je udruge P.O.I.N.T. predstavio mr.sc. Hrvoje Belani, dok su mu koautori rada pod naslovom “Marcel Kiepach – Croatian Inventor in Electrotehnics” bili umirovljeni novinar Ottone Novosel i profesor sociologije Sandro Novosel. Sudjelovanje Križevčanima na konferenciji financijski su podržali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Grad Križevci.

Glavna tema konferencije bila je “Stoljeće emitiranja”, a važno je naglasiti da je, od 85 prijavljenih radova, za usmeno predstavljanje odabrano njih tek 58, dok su 3 rada prikazana posterima. Rad o Kiepachu uvršten je među 12 radova o pionirima elektrotehnologije, a čitava konferencija se odvijala u 12 sjednica održanih u sjedištu španjolskog telekom-operatora Telefónica u samom centru Madrida, na stoljetnoj ulici Gran Via. Svi sudionici su pozvani na naredni HISTELCON, koji će se ujesen 2012. održati u talijanskom gradiću Pavia.

Organizatori iz Španjoske udruge inženjera telekomunikacija i Tehničkog sveučilišta u Madridu organizirali su i intenzivan društveni program pa je tako, osim javnog predstavljanja projekta digitalizacije audio-video građe nacionalne radio-televizije RTVE, za sudionike konferencije upriličen prijem kod dogradonačelnice Madrida, gala večera u ekskluzivnom klubu Real Gran Pena te obilazak povijesne jezgre ove španjolske metropole. Radi daljnjih istraživanja Kiepachova rada Križevčani su kontaktirali i Tehnički muzej u Beču.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.