Kardinal Bozanić Križevčanima poručio: Nemojte zanijekati ime svoga grada i svetoga Marka

Od 1995. svaka proslava blagdana zaštitnika grada nudi sve više kulturnih, vjerskih i sportskih priredbi, što ipak ne prati i pravi gospodarski učinak.

Oko 3000 vjernika iz Križevaca i svih krajeva zemlje jučer je, unatoč jakoj kiši, sudjelovalo u misnom slavlju koje je, kao krunu obilježavanja 15. godišnjice blagdana Svetog Marka Križevčanina, zaštitnika grada, Koprivničko-križevačke županije, a od ove godine i nove Bjelovarsko-križevačke biskupije, prvi put na središnjem gradskom trgu predvodio nadbiskup zagrebački Josip Bozanić. Euharistijskom slavlju prisustovao je i papinski nuncij u Hrvatskoj, predsjednik HBK-a Marin Srakić, vladika križevački Nikola Nino Kekić, svećenici, redovnici…

Svjetovni ciljevi

Govoreći da je ime njihova grada “obojeno životom sv. Marka, i da se po njemu prepoznaje mjesto odakle dolaze”, te moleći da “ne zaniječu ime svoga grada i sv. Marka”, kardinal kao da je Križevčanima dao misliti, da mogu više raditi na promicanju toga trećeg sveca u Hrvata, kanoniziranog 1995. Da to nije samo vjersko, već i gospodarsko pitanje, svjedoči i gradonačelnik Branko Hrg.

– Vjerujem da će i grad malo živnuti, da će i ugostitelji doći na svoje, jer to je i svjetovni cilj, da hodočasnici potroše i koju kunu – misli Hrg. Mnogi drugi tvrde da bi sve većoj ponudi priredbi koje se u prvoj polovici rujna zbivaju u čast sveca idealno došla i izgradnja svetišta, koje bi imalo i razvojni i turistički potencijal.

Infrastruktura…

Tanja Baran, predsjednica udruge, koja je u posljednje dvije godine puno radila na povećanju “vidljivosti” sv. Marka u cijeloj zemlji, kaže da grad ima sve predispozicije da postane vjerničko odredište – sveca, grkokatoličku biskupiju i katedralu, novu konkatedralu…

– Nedostaje adekvatniji pastoralni prostor, jača ugostiteljska i smještajna infrastruktura. I više domaćina koji bi kao volonteri vrijeme darivali predstavljanju grada kao hodočasničkoga središta. Nadam se da će doći do dogovora bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, križevačkih župnika te gradskih i županijskih vlasti oko izgradnje svetišta o kojem se dugo govori – kaže ona.

Na sam blagdan sv. Marka Križevčanina održani su, inače, i jubilarni 10. susret osoba s invaliditetom Hrvatske i 4. međužupanijski susret vjeronaučne mladeži, a do 15. rujna bit će još koncerata duhovne glazbe, traju izložbe slika i pisanog materijala o svecu… (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.