Enver Moralić kupnjom Improma ulazi i u mesni biznis

DRAŽBA Impromovi dugovi iznosili su 71 milijun kuna, no po završetku stečaja otpisuju se, a s dobivenih 9,5 milijuna kuna od Kutjeva namirit će se najveći vjerovnici.

Mesna industrija Improm Križevci ni godinu dana od pokretanja stečaja dobila je novoga vlasnika. Na dražbi održanoj u utorak pogon s nekretninama u križevačkoj poduzetničkoj zoni u Cubincu kupio je PPK Kutjevo vlasnika Envera Moralića. Tu nam je informaciju potvrdio stečajni upravitelj Improma Darko Šket, kazavši da je Kutjevo bilo i jedini ponuđač za preuzimanje industrije, koja je u stečaju od travnja prošle godine. Šket napominje da je Kutjevo istaklo cijenu od oko 9,5 milijuna kuna, što bi, po isteku pravomoćnosti odluke od osam dana, moralo biti isplaćeno u roku od 60 dana.

 

Enver Moralić kupnjom
Improma ulazi i u mesni biznis– No, vjerujem da će se to dogoditi i prije, jer riječ je o uglednoj tvrtki koja očito neće dugo čekati – kaže Šket, kojemu je, priznaje, pomalo i drago što je epizoda s križevačkom tvrtkom ovime s(p)retno zaključena. Impromovi dugovi iznosili su 71 milijun kuna, no po završetku stečaja otpisuju se, a s dobivenih 9,5 milijuna kuna od Kutjeva namirit će se najveći vjerovnici – banke i radnici.

 

S novom akvizicijom Kutjevo, odnosno njegov gazda Enver Moralić, nakon vinskog i poljoprivrednog stupa i u mesni biznis, gdje već vladaju Todorić i Gavrilović. To će slavonskom bogatašu zacijelo biti izazov, ako ne i “gušt”, jer s brendovima Vegetariana i Gušti, koji su još 90-ih prvi tržištu ponudili primjerice bezmesne salame i kobasice s tartufima, mogao bi pomrsiti račune Todorićevoj uzdanici Piku i salamama iz Gavrilovićeve Petrinje. No, Moralić je kupnjom Improma pokazao da ima ambicioznost veću i od Podravkine, koja je s križevačkim pogonom lani u svibnju, i to “kumovanjem” Damira Polančeca, potpisala ugovor o zajedničkom plasmanu proizvoda.
Premda se govorilo da je i koprivnička kompanija zagrizla za križevačkog susjeda, kojega bi integrirala u svoje poslovanje, to se ipak nije dogodilo. Moralić bi Improm mogao razmjerno brzo postaviti na zdrave noge, tim više što ondje radi 29 radnika, među kojima i tehnolog proizvodnje Jadranko Nežak, koji je čak i doktorirao na studiji o kulenu. I lokalna javnost bi likovala, jer bi se oživjela tradicija mesarske proizvodnje stara više od 100 godina. Nju je upropastio bivši vlasnik Stjepan Ljatifi, svojedobno i menadžer u Piku, koji se nije, kažu upućeni, dobro razumio u upravljanje, iako mu je otkup brendova prije dvije godine nudio i srpski tajkun Mišković iz Delte.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.