Auto-info: Subaru Forester 2.0 D XS

Vjerojatno ,prva stvar koja vam pada na pamet kada čujete Subaru je AWD pogon ili boxer benzinski motori. To je točno, ali u našem slučaju, radi se o vozilu sa AWD pogonom i boxer dizelskim motorom. Ovaj model, treća generacija Forestera, javnosti je predstavljen prošle godine na pariškom salonu automobila. Na testu smo imali model sa najbogatijim paketom opreme XS.

Novi Subaru Forester izvana izgleda skladno ali i klasično, uzme li se u obzir dizajn drugih „avangardnih“ SUV-ova poput Nissan Murana, Infiniti FX-a i dr. Izvana uglavnom prevladavaju ravne i blago zaobljene plohe sa velikim staklenim površinama. Testirani model (dizelaš) na cesti ćete prepoznati po otvoru na poklopcu motora koji je zadužen za dovod zraka u međuhladnjak agregata.

Unutrašnjost Forestera je pomalo „zastarjela“. Jako nas podsjeća na dizajn prethodnog modela… No, kako god bilo, pogled na središnju konzolu odaje dojam visoke kvalitete materijala i izrade što se kasnije ispostavilo točnim. Naime, završna obrada je odlična, a ergonomija bez zamjerke. Jedino što bi se dalo promijeniti je sam izgled kokpita. Vjerujemo kako bi uz drugu kombinaciju boja interijer puno „veselije“ izgledao.  Upravljačka pozicija je kao na svim Subaruovim modelima je izvanredna. Upravljač i sjedala su namjestiva u svim smjerovima, a zahvaljujući već spomenutim staklenim površinama i SUV konfiguraciji vozila, preglednost je jako dobra. Mjesta za putnike ima dovoljno. Kako je ovaj model znatno veći od prethodnika (dulji 75, širi 45 i viši 110 mm), putnici straga imati će dovoljno mjesta za koljena i glavu. Prtljažnik je zaista obiteljski. Solidnih 450 / 1.660 litara zapremine zadovoljiti će vjerojatno sve apetite.

Sjetimo se kada je 2007. godine Subaru predstavio prvi boxer dizel motor na svijetu. Te je godine Subaru pokupio sve žive pohvale i nagrade. Sama činjenica kako su uspjeli spojiti najbolje karakteristike dizelskih motora sa svim prednostima boxera je zadivljujuća. Što to za nas potrošače znači? Sa Foresterovim 2.0-litrenim boxer dizelašem od 147 konjskih snaga osjetiti ćete manje vibracija i tiši rad motora. Ubrizgavanje goriva riješeno je preko Common-rail sustava koji je uparen sa turbopunjačem promjenjive geometrije. Tako opremljen motor razvija čak 350 Nm okretnog momenta, a ostvaruje maksimalnu brzinu od 186 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 10.4 sekunde.

Motor u testiranom modelu bio je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i simetričnim AWD pogonom (pogon na sva četri kotača omjera 50:50). Stalan AWD ima posebne prednosti naspram pogona na dva kotača posebno u zavojima. Prenošenjem snage na sva 4 kotača, automobilom se upravlja prirodno i neutralno u željenom smjeru, izbjegavajući pod i preupravljivost, što je vodeći razlog nestabilnosti za vozila s pogonom na 2 kotača.  Iako u Subaru-u tvrde kako je mjenjač znatno unaprijeđen, ja se s tim ne bi složio. Mjenjač je još uvijek dosta grub i neprecizan, pogotovo prilikom prebacivanja prijenosa iz drugog u treći stupanj. Na cesti se Forester ponaša vrlo odraslo. Nije ga problem voziti i nikada nećete dobiti dojam kako ne držite sve konce u svojim rukama. Ukoliko odlučite „divljati“ (ne preporučujemo) može doći do proklizavnja, ali jednakom mjerom i prednjeg i stražnjeg djela. Valja napomenuti ukoliko se to i dogodi ESP će se pobrinuti da se vratite u željenu putanju. Uz najmanju udaljenost od tla od 215 mm, Forestera je zabavno voziti i na teže prohodnim terenima koje bez problema savladava.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.