Dvojica Križevčanina Marka istaknuti studentski lideri


Marko Dimjašević (23) i Marko Matosović (22) prijatelji su iz generacije križevačke prirodoslovno-matematičke gimnazije 2004. i kolege na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje uskoro upisuju deveti semestar. Gotovo godinu dana Dimjašević je predsjednik, a Matosović član upravnog odbora zagrebačkog BEST-a, ogranka europske neprofitne organizacije za komplementarnu edukaciju i razmjenu studenata tehničkih i tehnoloških fakulteta te podršku u karijeri. Zahvaljujući velikom angažmanu u realizaciji BEST-ovih projekata, obojica su stekla zavidno iskustvo i u upravljanju projektima, ljudskim resursima te odnosima s javnošću.

Vješti u međunarodnim projektima

BEST (Board of European Students of Technology) je volonterska i nevladina studentska organizacija koja u osamdesetak lokalnih grupa djeluje u 30 zemalja Europe, s osnovnim ciljem pružanja prilike studentima za razvoj i napredak i izvan standardnog obrazovnog sustava. Osim tematskih projekata za povezivanje studenata i poslodavaca te kulturnih razmjena s inozemstvom, u BEST-u tijekom čitave kalendarske godine organiziraju treninge za razvoj mekih vještina i osobnih umijeća u timskom radu, vodstvu i upravljanju resursima, što je sastavni dio uspješne karijere.


– "Većinu događanja koje organiziramo, primjerice razne seminare diljem Europe, radimo za sve studente sveučilišta, sudionici u principu moraju platiti samo put. Nastojimo da naši studenti upoznaju druge kulture i običaje.", kaže Matosović, spomenuvši primjer desetak Islanđana koji su prošlog ožujka posjetili Hrvatsku, a gostovanje je bilo uzvraćeno već u srpnju.

Mnogi međunarodni projekti planiraju se virtualno, zbog geografske raspršenosti članova tima, a službeni jezik komunikacije je engleski. – "Uz poboljšavanje znanja engleskog jezika te komunikacijskih i organizacijskih vještina, lakše se snalazimo u različitim situacijama iz svakodnevnog života. Biti u BEST-u za mene je izuzetno iskustvo!", ističe Dimjašević, koji je zbog obaveza u udruzi već obišao Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Srbiju, Island i Švedsku, a sprema se u Austriju i Rumunjsku.

Velike zahvale učiteljima

Fundamentalna, ali i praktična znanja koja im koriste u profesionalnom životu i daljnjem razvoju karijere obojica Križevčanina, prema njihovim riječima, duguju i nastavnicima iz osnovnih i srednjih škola te lokalnog informatičkog kluba. Tako rado spominju svoje učitelje, mentore i profesore iz matematike, fizike i informatike koji su ih i pripremali za različita natjecanja: Matija Vadljek, Ružica Bobonj, Goroslava Tkalec, Ante Starčević, Svebor Marinković i Ratko Višak.

Dimjašević je bio sudionik čak sedam državnih natjecanja iz informatike, gdje je osvojio prvo i treće mjesto, osvajač je srebra u Hrvatskoj programerskoj ligi, kao i njegov tim na natjecanju studenata informatičara hrvatskih sveučilišta. U informatičkom klubu najviše je radio pod mentorstvom Ante Starčevića, a uz njega velika su podrška bili i volonteri Božidar Benko i Davor Čapalija, pa ni vrhunski programerski rezultati nisu izostali.
– "Rekao bih da sam nesvjesno izabrao studij još prije osnovne škole, kad sam sa starijim bratom Ivicom počeo dolaziti u klub", prisjeća se Dimjašević, opisujući put razvoja svojih afiniteta prema računalima od računalnih igri do programskih jezika. To je velikim dijelom i prevagnulo u korist studija računarstva, na kojem danas priprema diplomski rad iz područja sigurnosnih protokola.


Tijekom školovanja Matosović je često sudjelovao na natjecanjima iz matematike i fizike, osvajač je jedne bronce na državnom iz fizike te sudionik nekoliko pozivnih ljetnih škola. Pri odabiru fakulteta nije imao lagan izbor između fizike, matematike ili elektrotehnike, no posljednja je prevagnula. Pri završetku je smjera elektroenergetike, gdje se bavi obnovljivim izvorima energije, posebno iskorištenjem biomase, na čemu surađuje s asistentom FER-a Robertom Pašičkom, također Križevčaninom.

– "Trenutno radim na seminaru koji je dio europskog projekta CEUBIOM s temom Procjena potencijala biomase u Hrvatskoj" – kaže Matosović, koji će u tom području i diplomirati. Ovih dana će kao osvajač treće nagrade na studentskom natječaju za znanstveni rad "Sustainable Biomass usage in Croatia" sudjelovati u radu 7. Balkanske konferencije o energetskim sustavima koja se održava u Šibeniku.

Aktivni i u rodnom gradu

Kako su obojica dobili također kvalitetna znanja u sektoru neformalnog obrazovanja, tako su se angažirali ta znanja prenijeti i mlađim generacijama u Križevcima. Dimjašević je više godina vodio programerske radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce u jezicima Logo i C/C++, a Matosović je posljednje dvije godine pomagao učenicima u matematici, u okviru Projekta edukacije i nadopune znanja (PEN) udruge K.V.A.R.K.

Što se početnog radnog iskustva tiče, obojica su ga stekli i prije diplome; Matosović je radio na provjeri ranjivosti računalnih sustava ustanova članica CARNeta, a Dimjašević je ljetnu stanku prije upisa fakulteta iskoristio za učenje i rad s bazama podataka u jednoj informatičkoj kući u Sesvetama. Svoje će profesionalno iskustvo obojica za sada graditi najvjerojatnije izvan rodnog grada. Hoće li pri tome stanovati ili samo navraćati u Križevce ovisi, između ostalog, i o razvoju obrazovnih, poduzetničkih i ostalih bitnih uvjeta za povećanje kvalitete života, važnost kojih je neophodno da lokalna sredina i vlast prepoznaju te sustavno rade na njihovom ispunjenju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.