Hrvatski studenti stomatologije dio svjetske zajednice


Ove godine je od 11. do 17. kolovoza u Egiptu održan 55. kongres međunarodnog udruženja studenata stomatologije (IADS). Prekongres se održao u Kairu dok je sam kongres održan u Sharm el Sheikhu, svjetski poznatoj egipatskoj turističkoj destinaciji. Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pamtit će ovu godinu po tome što je postao punopravni član IADS-a. Ako uzmemo u obzir da je kao samostalan fakultet osnovan 1961. godine, ovo se tim više smatra velikim uspjehom za studente i djelatnike fakulteta. Stomatološki fakultet je, među više od 160 studenata iz 28 zemalja, predstavljalo dvoje ljudi: potpisnik ovih redaka kao predsjednik za međunarodnu suradnju pri Stomatološkom fakultetu te dopredsjednica Željana Matošić.


Svjetska udruga studenata stomatologije IADS osnovana je davne 1951. godine i okuplja preko 88 tisuća studenata stomatologije iz cijelog svijeta. Primarna zadaća je udruživanje studenata s ciljem zajedničke edukacije i proširivanje mreže mladih stomatologa diljem svijeta. Jedna od bitnih zadaća je i razmjena studenata, kako bi dobili priliku upoznati kulturu i metode edukacije u različitim zemljama svijeta i tako unaprijedili, kako sociološki tako i praktični, aspekt stomatologa u svijetu. Udruga je također zadužena za pružanje stomatološke zaštite zemljama kojima je to prijeko potrebno.


Valja također istaknuti da je prije dvije godine u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) ponovno pokrenut projekt Dental Voluntary Work. Ove će godine po prvi puta uz pomoć Svjetske stomatološke federacije (FDI) Europska udruga studenata stomatologije (EDSA) donijeti smjernice vezane uz dobrovoljni rad u stomatologiji te će tako ove dvije organizacije po prvi puta surađivati na jednom projektu od velike važnosti za svjetsko zdravstvo. Rezultat kojim posebno treba biti zadovoljan jest i održavanje 42. kongresa EDSA-e u Zagrebu, koji je otvoren upravo danas, čemu su studenti Stomatološkog fakulteta značajno doprinijeli međunarodnim angažmanom.


U Egiptu je bilo mnogo riječi o stanju stomatološke edukacije u svijetu, no bilo je tu vremena i za opuštanje. Tako valja izdvojiti: krstarenje Nilom, jahanje deva, razgled piramida, nezaboravnu vožnju taksijem po Kairu, ronjenje u Crvenom moru, večeru s beduinima, buggie safari i mnoge druge stvari. Za kraj, bitno je istaknuti da je studentskim predstavnicima veliku financijsku podršku pružio izvršni odbor Hrvatske stomatološke komore.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.