Miklovševih 25 godina biskupovanja

Vladika križevačke eparhije Slavomir Miklovš proslavio je danas, svečanom liturgijom u katedrali Presvetoga Trojstva u Križevcima, 25. obljetnicu kako je zaređen za biskupa Grkokatoličke biskupije. Upravo na današnji dan 1983. godine ustoličio ga je u Križevcima nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić, a na liturgiji mu je obljetnicu čestitao nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

To je Bozanić učinio, kazao je, uime 28 nadbiskupa i biskupa iz cijele Jugoistočne Europe, podsjetivši i na Miklovšev život, ulazak u vjersku službu i djelovanje u crkvenom i životu zajednice.

Zajedno s njima i brojnim svećenicima zapadnog i istočnog obreda u Katedrali je bio i novi papinski nuncij u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Casari, koji je Miklovšu na hrvatskom jeziku prenio srdačne pozdrave i čestike pape Benedikta XVI.

U papinoj poruci navodi se daje Miklovš pridonio izgradnji vjerske zajednice bizantinskog obreda te mu se čestita kao samom božanskom pastiru i daje mu se apostolski blagoslov kao časnom bratu, da ga prenese cijeloj križevačkoj crkvi.

U misnom slavlju uz Miklovševu obljetnicu sudjelovali su i predstavnici diplomatskog zbora na čelu s ukrajinskim veleposlanikom Markijanom Lubkivskim, redovnici, časne sestre i predstavnici državne, županijske i gradske vlasti, vođeni Darkom Korenom i Brankom Hrgom.
Duhovnost misne svečanosti pjevački su pojačala i dva zbora – zagrebački Ćirilometodov kor i vojvođanski zbor Rozanov.

Za sve godine zahvalio je sam slavljenik Miklovš – najprije svevišnjem Bogu, potom svima okupljenima.

Dolazak crkvenih visokodostojnika na biskupovu obljetnicu doživio je kao znak priznanja, poručujući da će svi biti i u njegovim molitvama. Slavomir Miklovš u petak 16. svibnja će napuniti 74 godine života.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.