Tko muti vode ispod Kalnika?

Mještani sela Mikovec, Hrgovec i Gornji Črnćevec u općini Sveti Petar Orehovec potpisali su peticiju kojom traže hitan početak polaganja sekundarne vodovodne mreže u svojim naseljima. Naime, iako magistralni vod prolazi svega 400 metara od njihovih kuća, oni su prisiljeni vodom se snabdijevati kao u neka pradavna vremena, pojasnio je u ime potpisnika Drago Višak.
– Nemamo vode u bunarima već skoro dvije godine, pa smo prisiljeni dovoziti vodu iz okolnih šumskih izvora i kojekako se snalaziti za piće, za napajanje stoke i drugo.
Višak kaže da su na njihovu muku u Općini ostali gluhi, sekundarna mreža grana se po područjima u kojima bunari nisu presušili, a ponuđeno objašnjenje ocijenio je šupljom pričom.
– Oni nam prodaju priču da kao u Ministarstvu zabunom nisu uzeli našu ponudu u obradu itd, od tri ponude koje su trebale biti obrađene, jedna je uzeta u obzir a naše dvije su kao ‘sfulane’, a to, to je dosta nevjerojatno.
Stoga Drago Višak zaključuje da cijeli zaplet zapravo ima političku pozadinu.

– Pa, teško mi je reći, ali vidim da su tu upletene političke konotacije, jer vjerojatno načelnik gleda pomoći onim područjima gdje je dobio najviše glasova, pa ide na varijantu da zadovolji te ljude.
Prozvani pak načelnik Dragutin Matus tvrdi da je greška doista počinjenja u Ministarstvu prometa. Kaže da je građevinska dozvola za sekundarac naselja Mikovec, Hrgovec i Gornji Črnćevec i još neka ishođena 2005. godine, a početkom 2006. projekt je kandidiran za financiranje Europskoj investicijskoj banci.
– I u 2006. godini sklopili smo ugovor s Europskom investicijskom bankom, odnosno s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka na 7,35 milijuna kuna, dakle za izgradnju sekundarne mreže.
Zatim je uslijedila recenzija projektne dokumentacije, izrada troškovnika i raspisivanje javnog natječaja, a tada je, kaže Matus, stvarno došlo do nečije greške.
– Nečijom greškom, namjernom ili ne, došlo je do toga da na javnom natječaju nisu bili objavljeni svi troškovnici.
Kada se za to doznalo,natječaj je dopunjen i ponovno objavljen koncem listopada, a ponude su otvorene početkom prosinca i sada traje njihova provjera u nadležnom Ministarstvu. Stoga načelnik Matus očekuje da će s odabranim izvođačem radova ugovor biti potpisan kroz mjesec ili dva. A s potpisnicima peticije slaže se da je i ovdje politika zamutila vodu.
– Ne vidim razloga za paniku, sigurno je da imaju problema s pitkom vodom. Neću govoriti o tome, ali znam tko što radi, tko im je obećao da im to može prije napraviti. Nadam da će sad i pomoći, možda taj netko može utjecati da se prekrši procedura i skrati postupak koji je još pred nama do potpisivanja ugovora.
Bilo da se radi o općepoznatoj sporosti državnih tijela, nespretnom postupku javne nabave ili prvim čarkama političkih protivnika pred iduće lokalne izbore, gotovo je sasvim izvjesno da na proljeće neće preostati isprika i sekundarna vodovodna mreža krenuti do 28 domaćinstava s oko 130 stanovnika Mikovca, Hrgovca i Gornjeg Črnćevca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.