Prostor Vojarne (ni)je za sve naraštaje

Konačno su prikazani nacrti koji bi mogli ličiti na strategiju upravljanja prostorom bivše vojarne "Ban Stjepan Lacković" u Križevcima, koja je u posjed Grada prešla 29. siječnja ove godine. Gradske glave su naime, večeras upoznate s programom korištenja prostora Vojarne, o čemu je zaključak kao prijedlog donesen još davnog 17. travnja 2003. godine.

Na videopredstavljanju koje je vodio pročelnik gradskog upravnog odjela za stambeno komunalne djelatnosti Anđelko Nervo, vidjele su se podijeljene kockice koje bi u stvarnosti trebale biti vrtić, osnovna škola, srednja škola, fakultet, studentski dom, starački dom, sportska dvorana, sajamski prostor i trgovine.

To su sadržaji za potrebe školstva, socijalne skrbi i poduzetništva koje Grad predviđa osigurati na sjevernom dijelu kompleksa Vojarne u već postojećim objektima, a dio, poput studentskog doma i upravne zgrade visokoga školstva bile bi novosagrađene. Na drugome, južnom dijelu kompleksa gdje je zasad livada, nikli bi stambeni i poslovni sadržaji s oko 180 kuća za petstotinjak stanovnika i parkiralištem, što se predviđa i Generalnim urbanističkim planom. Predstavljanju, koje je prvi put slikovito pokazalo što će se i kako uraditi s oko pet hektara bivšega vojnog prostora, poglavarstvenici međutim nisu zapljeskali. Prvi je prigovorio HSS-ovac Vladimir Kovačević, građevinski stručnjak koji je sumnjičav prema mjestu sajamskih hangara u tom kompleksu u kojem će se i školovati i živjeti. Gradonačelnik Branko Hrg reče da su sajamski hangari (koji će od 9. do 11.11. opet biti domaćini Obrtničkog i gospodarskog sajma) još uvijek privremeno rješenje, obzirom da je i dalje nepoznata cijena koju će grad morati platiti državi za njihov otkup. "To je samo zbog nečije birokratske sporosti i bez obzira na to", najavljuje Hrg – "pozvat ćemo se na odluku Vlade iz lipnja 2006. Pokrenut će se izrada projekata i dobivanje građevinskih dozvola, a popravit će se i ruševno krovište Doma HV-a koji također treba otkupiti".

Čini se, da su u prijedlog prenamjene vojarne, utrpavani različiti sadržaji samo da bi se odjednom zadovoljili interesi ljudi svih dobi, koji su dosad kucali na gradska vrata moleći prostor – od vrtićanaca do umirovljenika. Upravo položaj staračkoga doma unutar kompleksa najviše bode oči HDZ-ovcu Franji Husincu, kojemu izgleda kao da je "pao iz vedra neba". Ne sviđa mu se, napominje, što je previše sadržaja koncentrirano na jednom mjestu, što je koncepcijski i funkcionalno neizvedivo, jer se ne mogu miješati djeca i starije osobe. Draženu Salopeku iz HSLS-a cijeli plan izgleda preambiciozan za ostvarivanje.

Takve ocjene kao da su zatekle i gradonačelnika i pročelnika, koji se isprva nisu snašli pokušavajući se izvući s odgovorom da su nacrt prenamjene Vojarne radile dvije zagrebačke projektantske kuće neovisno jedna od druge, te su obje ucrtale i mjesto za starački dom, i da svatko kockice na nacrtu može, kao sliku, doživjeti drugačije. Svi se slažu da je prioritet u prenamjeni osiguranje prostora za učenje i praksu Srednje škole Ivan Seljanec, što se govori od početka preuzimanja Vojarne. Uređenje prostora za školu predviđa se za proljeće, kako bi bio spreman do početka iduće školske godine.

Prijedlog prenamjene Vojarne najzad je u Poglavarstvu utvrđen, a do sjednice Gradskoga vijeća mora biti dodatno razrađen kako bi i na Vijeću bio jednoglasno usvojen. Ako je suditi po gradonačelnikovim riječima, da se ne "vidi ništa bolje od ponuđenoga prijedloga", vijećnici bi mogli popiti takav prijedlog plana prenamjene, jer su, doduše u drugačijem stranačkom sastavu, i 2003. imali slične zamisli o sadržajima.
Odonda nisu mijenjani ni vremenski rokovi početka i tijeka radova.
Sliku s prikazom koliko bi dugo svi željeni radovi prenamjene mogli trajati i koštati nitko večeras nije naslutio.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.