Vlasta šokantna za vlasti?


Kulturno-obrazovni festival Culture Shock, koji se ovoga mjeseca odvija u Križevcima, izaziva šokove! Naime, kako se po svemu čini, jedan od njegovih segmenata, izložba „Hrvatski proizvod“, poznate hrvatske višemedijske umjetnice Vlaste Delimar, odnosno sama najava izložbe, šokantno je prekinuta. Šokove su pretrpjeli organizatori izložbe, ali izgleda i vrhovi gradske vlasti. „Hrvatski proizvod“ premijera je, štoviše i praizvedba, novog kulturnog proizvoda najpoznatije hrvatske umjetnice performansa, a sastoji se u sagledavanju hrvatske vrijednosti iz specifičnog umjetničkog ugla.

Prema riječima same Vlaste Delimar, ono što čini „proizvod“ su umjetnici koji su svojim dosadašnjim umjetničkim radom stvarali vrijednost od nacionalnog značaja i ostvarili status značajan za zajednicu u kojoj djeluju, te su po tome neizostavni segment proizvoda. Da budemo jasniji, umjetnica želi pokazati da je i njihovo tijelo umjetničko djelo, proizvod hrvatske prirode, u svoj svojoj punini, običnosti, mladosti, starosti, ženskosti ili muškosti. Bilo ono puno odjeće, bilo ono puno vidljivih ljudskih dlaka.
Takav projekt zahtijevao je i određenu pripremu javnosti, njeno upoznavanje s djelom i tijelom.


Priča prva. U petak 27. travnja u Križevcima je postavljen tzv. jumbo plakat, s jednim od motiva izložbe, fotografijom dva muškarca. Plakat se nalazi na tratini prema željezničkom kolodvoru, a vidljiv je iz pravca kolodvora. Tako bi glasio opis najava, no neće. Zašto? Plakata više nema.


Priča druga.
U ponedjeljak 7. svibnja na tri mjesta u središtu Križevaca u okvire za osvijetljene plakate (tzv. citylight) umetnuta su nova tri plakata, također s motivima izložbe, ovoga puta same umjetnice, Vlaste Delimar, ali i njenih kolega umjetnika. Tako bi glasio drugi opis najave, no neće. Zašto? Plakata više nema.

Priča treća – akcija/reakcija? Jumbo plakat je uklonjen, točnije poderan nekoliko dana nakon postavljanja, plakati u citylightima izvađeni su istoga dana. Akcija je to gradskih službi, čuli smo iz pouzdanih izvora. Na izravan upit, kojim smo se za objašnjenje takvog postupka obratili gradskom upravnom odjelu za stambeno-komunalne djelatnosti, zaduženom za održavanje površina na kojima se, između ostaloga, nalaze postolja za plakate, dobili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti:


"Sukladno Vašem upitu u svezi skidanja plakata sa reklamnih svjetlećih vitrina na nekoliko lokacija u Gradu Križevcima, dužni smo Vam odgovoriti, da na isti imamo više primjedaba građana koji isti ocjenjuju vulgarnim proizvodom, opscenim te predlažu da treba nešto hitno poduzeti da se ukloni spomenuto rugobno izdanje, unatoč festivalu Culture Shock, a sve u cilju da se ne bi štetilo i degradiralo ugled hrvatskog proizvoda." Potpisnik je pročelnik Upravnog odjela Anđelko Nervo.


Je li akcija uklanjanja plakata bila i određena (emocionalna) reakcija, nije, niti nam može biti poznato, već nam je samo nagađati.
Jesu li gradske službe, koje postupaju po nalogu gradskog čelnika, one koje su mjerodavne za ocjenjivanje vrijednosti nekog djela? Da se izrazimo jasnije, jesu li možda službe i gradonačelnik reagirali burno jer su nečim uvrijeđeni ili ih je pak nečega stid?


Ovim putem provedbeni odbor festivala Culture Shock mjerodavne poziva da javnosti pruže valjano objašnjenje, jer izrada i postavljanje plakata bili su uredno plaćeni, plakati nisu vrijeđali nikoga po nacionalnoj, vjerskoj ili seksualnoj osnovi, njihov sadržaj ne poziva na mržnju, niti propagira kršenje normi i/ili vrijednosti.
Po čemu su sami plakati nepoćudni, po samom objektu prikazivanja i subjektima koji su se pokazali kao objekti?


Provedbeni odbor festivala pita nije li u demokraciji potrebno da se kakvo djelo pruži na ocjenu javnosti na nekoliko dana? Koji je to kritičan broj građana koji odlučuju da im nešto smeta? Primjerice, u obilasku plakata prekjučer poslijepodne, nekoliko nam je građana kazalo kako im ništa ne smeta.
Ne treba li vlast, smeta li je nešto, određenom procedurom to i dokazati, pa tek onda, nakon što obavijesti aktere, krenuti u neku akciju, nipošto pod okriljem mraka?

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.