Križevčancije: Gradska priznanja po političkom ključu


Prema prijedlogu Odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Križevaca, koji je zajedno s ostalim materijalima priložen vijećnicima i novinarima za sjednicu Gradskog vijeća u ponedjeljak 16. travnja, najviše priznanja pokupit će osobe koje su kandidirale Gradska organizacija HSS-a i Gradski odbor HDZ-a. Na Dan grada 24. travnja, tako će se prof. Slavko Balog kao HSS-ov prijedlog najvjerojatnije okititi nagradom za životno djelo, dok će po jedna plaketa pripasti osobi i tvrtki koje su nominirale navedene stranke – Zlatan Đurin (prijedlog HDZ-a) i Poljocentar (prijedlog HSS-a). Treća plaketa otići će u ruke Jadranku Kovaču, iza kojega prijedlogom stoji gradski SDP.

Odborom za dodjelu javnih priznanja predsjeda Stjepan Peršin, inače gradski vijećnik HDZ-a, a i drugi članovi tijela obavljaju vijećničke uloge – Nenad Jagodić, Franjo Kemenović i Željka Rogina su HSS-ovci, Ivan Knok SDP-ovac. Iako je HSS u većini, čini se da se pri raspodjeli priznanja pazilo na ravnotežu političkih snaga, kako u Poglavarstvu tako i u Gradskom vijeću. Za priznanje Grada, po rangu najniže javno priznanje Križevaca, najizgledniji kandidati su HSS-ovi prijedlozi Srednja gospodarska škola i Djelo Marijino-Pokret fokolara, SDP-ov Forum žena, HDZ-ova Veterinarska stanica Križevci i prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika Ivan Matušin.

Sva imena zasad su tek prijedlozi koji se tek imaju potvrditi na sjednici gradskog predstavničkog tijela, no ako je suditi po tome da njegovu jednu četvrtinu čine upravo oni koji su od pristiglih prijedloga izabrali navedene, ne sumnjamo da će izbor dobitnika ovogodišnjih križevačkih javnih priznanja biti samo formalnost.
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća za Dan grada, bit će dakle podijeljeno ukupno 9 javnih priznanja različite vrste, što je godišnji maksimum u skladu s odredbama, napominje se u izvješću Odbora.

Izboru dobitnika nema se što prigovoriti jer većina njih, počev od varoškog suca Slavka Baloga, zaslužuje javni respekt za svoje dugogodišnje aktivnosti. No možda bi rezultati izbora bili drugačiji da je među ocjenjivačima bilo manje izabranika političke vlasti a više uglednika ili dosadašnjih nositelja javnih priznanja. Isti, uvjetno rečeno prigovor, odnosi se i na predlagače, među kojima vrvi od političkih organizacija. Tek su tri od 21 prijedloga pristigla iz kruga civilnih udruga, jedan je došao iz obrazovne ustanove, a svakako je zanimljiv i podatak da je i tvrtku Jadranka Kovača (koji dobiva plaketu) za priznanje Grada kandidirao sam gradonačelnik. Njegov osobni prijedlog da Stjepan Fortuna bude dobitnik nagrade za životno djelo županije inače je prošao i bit će svečano inauguriran na sutrašnjem Danu županije u Koprivnici.

Unatoč javnom pozivu upućenom svim društvenim organizacijama, udrugama i pojedincima da istaknu svoje prijedloge, u Križevcima ih je malo iskoristilo tu mogućnost. Svoje pravo u velikoj su mjeri pak iskoristili politički ogranci. Poslali su i uspjeli – sto posto, i to zato što su imali nejaku građansku konkurenciju. Nije samo dojam već i činjenica da je izbor javnih priznanja evidentno politički motiviran, bez obzira što su neki dobitnici i jaki Građani. Izgleda da su zadovoljene i osobne i političke ambicije jer ovogodišnji laureati su bliski ocjenjivačkom sudu članova Odbora.

Može se, nažalost ustvrditi da nitko nije kriv što u predlaganju nije sudjelovalo više građana, ali, s druge strane, nemala je odgovornost same gradske vlasti što i u izboru tako časnih titula kao što su javna priznanja previše nameće svoju volju.

Zašto izbor za dodjelu JAVNIH priznanja doista ne bi bio JAVAN, u smislu da i javnost ima moć odlučivanja (ne samo predlaganja), a ne postupak koji će biti preslika političkih koalicija? Neka bude i nalik sajmu (taština), ali na njemu bi se bar uvidjela objektivnija vrijednost i cijena nagrađenih pojedinaca i kolektiva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.