[FOTO] Žene iz projekta “Zaželi” dodatno se educiraju jer žele raditi

Svih 40 žena koje su od veljače prošle godine bile zaposlene na projektu “Pruži ruku potrebitima” u okviru programa “Zaželi”, nakon 160 sati predavanja i prakse, uspješno su položile ispit i postale uzgajivačice i prerađivačice začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz brigu o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju kojima su donosile hranu i lijekove, a najviše toplu riječ i zagrljaj, dodatno su se educirale kako bi postale konkurentnije na tržištu rada i povećale šanse za zapošljavanje. Program osposobljavanja provelo je Pučko otvoreno učilište u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, a predavač je bio Zoran Vrhovec.

Na svečanoj dodjeli priznanja jučer u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma, polaznicama su čestitali predstavnici partnera na projektu gradski pročelnik Sandro Novosel i predstojnica križevačkog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac te ravnateljica POU Križevci Željka Šunjić, Đurđa Trbus i Antonija Pukec iz Crvenog križa.

Puno smo naučili i postali smo jedna velika obitelj. Budite ponosne na svoj posao, ti ljudi nas trebaju“, poručila je Štefica Sopić, najstarija od svih 40 gerontodomaćica koje su jučer stekle dodatnu naobrazbu i postale uzgajivačice bilja.

Podsjetimo, program “Zaželi” financira Europska unija i zamišljen je kao projekt aktivne politike zapošljavanja žena, no za sada s vremenskim ograničenjem, ovisno o tome koliko traje projekt. Žene zaposlene na križevačkom području, njih 40, brinule su o 360 osoba koje po završetku programa ostaju bez toliko potrebne socijalne usluge. Budući da je najavljeno raspisivanje natječaja za nastavak programa, križevački Crveni križ već sprema prijavu kako bi se ove žene opet zaposlile i što prije vratile korisnicima koji ovise o njihovoj pomoći.

Tanja Poljak iz rada na projektu ima samo pozitivna iskustva. I dosad je pomagala drugima, posebno djeci koju je udomila, a iako je brinula o deset starijih osoba, nikad joj nije bilo teško. Baš naprotiv, uvjerava nas, najljepše joj je kad ide na teren, na selo obići one koji je trebaju. “Oni se vesele kad nas vide, često smo mi jedine osobe koje ih posjećuju. Povezali smo se s tim ljudima, projekt je gotov, ali mi smo i dalje u kontaktu, čujemo se, posjećujemo, dolaze k nama doma i sjete se naših rođendana. Za mene je sve to bilo divno iskustvo“, otkrila je Tanja s nadom da će program uskoro krenuti dalje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.