Varaždinske barokne večeri ponovo u Križevcima

Sedmu godinu zaredom u Križevcima se održava koncert iz programa Varaždinskih baroknih večeri, a 40. izdanje festivala ove će subote 25. rujna 2010. u Grkokatoličkoj katedrali predstaviti vokalno-instrumentalni trio “Pantagruel” iz Njemačke. Na programu će se naći probran izbor balada, arija i plesova, uglavnom iz vremena engleske kraljice Elizabete I. Karte po cijeni od 50 kn za odrasle i 20 kn za učenike, studente i umirovljenike se mogu kupiti u uredu gradske Turističke zajednice, Glazbenoj školi Alberta Štrige, te na ulazu prije početka koncerta. Koncert se u organizaciji križevačkog Ogranka Matice hrvatske održava pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, a počinje u 19 sati.

Suradnju između VBV-a i Križevaca, koju je započeo bivši umjetnički ravnatelj festivala maestro Vladimir Kranjčević, sa sadašnjim ravnateljem Davorom Bobićem nastavlja križevački Ogranak Matice hrvatske putem Glazbenog ciklusa koji ove godine vodi Zlata Životić.
Trio Pantagruel se specijalizirao za izvođenje glazbe 16. stoljeća (Renaissance Musicke), a inicirali su ga engleski lutnjist Mark Wheeler i njemački flautist Dominik Schneider 2000. godine. Grupa se konačno oformila 2009. godine kada im se pridružila danska sopranistica Anna Maria Antonius Wierød. Njezinom čistom i ljupkom glasu pridružuju se citterni, gitterni, lutnje i flaute oživljujući tako glazbu dalekog razdoblja prošlosti na izrazito strastveni način. S motom „Čini što ti drago“ trio Pantagruel s mnogo inovacija istražuje izvođenje i predstavljanje odabranog repertoara.

S tim je povezan i vrlo iscrpan muzikološki rad koji se povezuje s iskustvima iz klasične glazbe, rock glazbe, jazza, kazališta i plesa, što proširuje konvencije klasičnog koncerta s renesansnom praksom improvizacije i pokreta. Program elizabetanskih balada Eliza is the fairest queen  (Eliza je najpravednija kraljica) nastao je 2003. godine i već je doživio pedesetak izvedbi u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Engleskoj. Trio je taj program 2005. izvodio zajedno s poznatim harfistom Andrewom Lawrence-Kingom (Harp Consort, Hespèrion XX i dr.) u Samostanu Michaelstein u Njemačkoj, a slijedile su prezentacije na važnim festivalima za Ranu glazbu.

Gittern je relativno mali trzalački instrument koji potječe iz 13. stoljeća a u Europu je došao preko maurske Španjolske. To je prethodnica gitare, a u „rodbinskom“ je odnosu i s lutnjom. U 14. stoljeću je gittern bio omiljeni instrument trubadura i amatera, ali je kasnije izašao iz upotrebe potisnut većom i zvučnijom lutnjom.

Cittern ili citra je žičani instrument iz obitelji gitara koji datira iz razdoblja renesanse. Bilo je jednostavnije i jeftinije konstruirati taj instrument, koji ima ravnu poleđinu, od izrade lutnje. Bilo ga je i lakše svirati, jer je manje osjetljiv i lakše ga je nositi. Na cittern su muzicirali svi staleži i bio je omiljen za izvođenje kao što je to i gitara.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.