Križevčanima fina i tvrda i stara korica, nije to za smeće

Hrana ili otpad? Tragom vijesti da se godišnje u Hrvatskoj baci kruha za 600 milijuna eura. Pekarnice popodne ne spuštaju cijene svojih proizvoda, ali ih, čini se, ipak većinu uspijevaju prodati

Podatak iznesen prošli tjedan na stručnom simpoziju Hrvatski pekar u Opatiji, kako se u našoj zemlji godišnje (od)baci oko 600 milijuna eura, “mjerenih” kruhom i ostalim pekarskim proizvodima koji se ne uspijevaju prodati, gotovo da je u medijima prošao nezapaženo, no u Križevcima, gradu duge pekarske tradicije, zapanjio je građane.
– Nevjerojatno, a s tolikom količinom koja završi u smeću mogu se nahraniti mnoga usta – kazao je jedan mlađi muškarac, koji za gablec svaki dan kupi nekoliko peciva, a i u slobodno je vrijeme “kruholjubac”.

“Recikliraju”

Sudeći, pak, po večernjem pogledu u gotovo prazne vitrine gradskih trgovina i pekarnica, pogotovo onih ovdašnjeg Mlinara, jedne od najjačih mlinsko-pekarskih industrija u zemlji, Križevčanima ono što one nude nije previše, a i ono što kupe znaju “reciklirati”.
– Kruh koji se reklamira kao delikatesa obično je već popodne mrvljiv, pa najčešće kupujemo bijeli kruh, koji je dobar i idući dan. Probali smo s njim tostirati i sve ostalo, a dajemo i školskoj kolegici za hranjenje pilića – otkriva kamo s osnovnom namirnicom prof. Zoran Kovač. Umirovljenica Danica Srečec, pak, kategorički tvrdi da je grijeh bacati kruh, a ona i suprug upotrebljavaju ga i u nabujcima.

– Višak nosim majci za stočnu hranu ili, ako se osuši, za krušne mrvice, a bacam ako baš slučajno ostane šnitica, da ne bude pljesniva – reče D. Srečec. Slično s kruhom, barem tvrde, postupaju i pekari. Stanko Kos, čija je tvrtka ove godine dobila gradsko priznanje za gospodarstvo, objašnjava da višak ovisi o danu, jer nekad im u prodavaonicama ostane i 50-60 štruca.
– Prerađujemo za krušne mrvice, ali i putem kombi-prodaje nudimo seljacima za stočnu hranu – kaže vlasnik VTP-a Kos.

Apetiti potrošača

Konkurencija je, ističe, među malim pekarima velika, pa i bude viškova jer svi žele zadovoljiti što veće apetite potrošača. Do konkretnih podataka o “remitendi” Mlinarova kruha i peciva u Križevcima nismo došli ni uz više upita, ali neslužbeno doznajemo da nakon jutarnje distribucije navečer bude oko 5 posto neprodane robe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.