Naj im bu, naj bu, naj bu im žal…

Gda me je pajdaš Pjer pozval na kazališnu predstavu s glazbom i popevanjem svojih peteespeovaca mislil sam si da bum očel samo zato kaj sem mu to obečal, al da ne bum bogzna kaj imel videti i čuti. I mam bum rekel da sem se razočaral i to vu sebe samoga zato kaj sem nepravedno sumnjal vu dečke. Kajti su me navfčili da ne smem sumnjati predi sem nekaj videl i čul i još pogotovo ak je to spravlano z dobrom volom i s dobrom namerom.

Negdo bu rekel da je to pravo čudo i da dečki to trebaju zafaliti Svetomu Marku čije ime nosi njihova udruga. More biti da i je tak, nu da se oni nisu prijeli posla bez straha da im se negdo bu smejal kaj delaju norca iz sebe, ne bi čuda ni bilo. A mislim da baš vu tom grmu leži zajec. Znali su zrušiti vu glavi se ono kaj su sami ili s nekim zazidali, pak su zboradi tega posumnjali da nekaj ž njima ni v redu. Zato kaj nemreju spati i kaj im se po noči vu pameti sakojake črne misle roje kak vinske mušice.

I gda sem o tomu čul Pjerovu peteespeovu priču morem samo reči, dragi pajdaš Pjer ti si hiljadu posto normalan. Morti to nisu oni kaj nam saki dan glumiju da su zaslužnejši i spametnijši, da su po nečemu prosvečeni, pak nam moreju pripovedati bajke  i basne, kak da se obnašamo vu živlenju. Naši dečki su pokazali da ne glumiju, da ne recitiraju i ne popevaju za peneze iz varoške ili županijske i državne kase, nek zato da ne moraju gutati aspirine i antidepresive.

Prepoznal je to i psiholog Milan Čapalija kaj vodi njihovu terapeutsku grupu. Najbolša medecina je zvleči iz sebe ono kaj je nuter čučalo skrito, morti stihoklepec, popevač, glumac, komedijaš. Pak zakaj ne ? Na predstavi vu prepunom Horvatskom domu nasmejali su nas Pjer, Mato, dva Željka, Draženko, dva Siniše, Gudić, iliti Dragec, Nada, Joža, Franc, Đuro. Car je izložil svoje karikature, a Nenad granitne radove.

Je, smejali smo se, al ostala je  i špranja. Kak su ti dečki smogli kuraže  da pred svojimi sugrađanima, pred familijama, pred suborcima z rata, susedima, pred poznatima i nepoznatima, priznaju da su i oni, negdašnji junaki, bili slabi? I kak su smogli kuraže da pobijede  sebe same? I ne samo to. Pokazali su varoši i inštitucijama da bi se i drugi mogli na njih ugledati, da varoš ima kaj od njih nafčiti i da im treba dati poverenje i za druge prigode, kak su Đurđevo pod lipom ili Spravišče. I zato skidam škrlaka Josipu Petrliću-Pjeru, svestranom umjetniku, kantautoru, spisatelu, pripovedaču, glumcu, režiseru koji je u svom živlenju prešel nekoliko života. I naj bu žal sima onima kaj vu petak navečer nisu bili vu velikoj dvorani Horvatskoga doma. Naj im bu, naj bu, naj bu im fest žal!

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.