Gradski tamburaški orkestar Križevci predstavljat će Hrvatsku na festivalu u Makedoniji

Gradski tamburaški orkestar Križevci u srijedu, 4. kolovoza, putuje u prekrasan makedonski grad Ohrid gdje će sudjelovati na Međunarodnom festivalu Kostoski koji okuplja sve vrste orkestara, zborova te folklornih, pjevačkih i plesnih ansambala iz svih krajeva svijeta. Iako je Festival organiziran u revijalnom tonu, poziv na Festival važno je priznanje tek osnovanom Orkestru i njegovim članovima. Festival je organiziran u jedanaest termina tijekom godine, a križevački orkestar u Makedoniji će se predstaviti od 5. do 9. kolovoza sa svojih 40 članova.

Iako je Orkestar osnovan još zimus, zbog trenutne epidemije nije mogao djelovati do lipnja kada se na prvim probama skupilo čak 60-tak članova koje čine mnogi križevački tamburaši, bivši članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, profesori tambure, studenti muzičkih akademija svih smjerova, a pogotovo tambure, akademski glazbenici, ali i prvi magistri muzike na tamburi u povijesti pod dirigentskom palicom Igora Kudeljnjaka koji se kroz dugogodišnji rad afirmirao kao vrhunski voditelj tamburaških orkestara. 

Od osnutka, Orkestar s predsjednikom Juricom Perharićem ima ambiciozne planove te prima pozive na razne susrete i festivale. Stoga je Orkestar već sudjelovao na 3. susretu tamburaških orkestara u Kašini te nastupio u Križevcima povodom Križevačke ljetne špice u sklopu Robin ljetnog kina na Nemčićevom trgu. Uz nastup u Makedoniji, Orkestar je pozvan i na 28. susret tamburaških orkestara i sastava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i svečani koncert u Starom Petrovom Selu te planira sudjelovati na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku.

Orkestar je trenutno u pripremi velikog projekta Tamburom u povijest Križevaca koji će se održati u sklopu Križevačkog velikog spravišča gdje će održati cjelovečernji koncert glazbe koja je posvećena Križevcima te će praizvesti skladbu posvećenu novo osnovanom orkestru Krvavi križevački sabor skladatelja Davora Bobića koja je pisana za tamburaški orkestar, udaraljke i naratora. Iz Orkestra najavljuju još neviđenu glazbenu izvedbu neispričanih priča, ali i mnoštvo sličnih projekata. Rad i potencijal Gradskog tamburaškog orkestar Križevci prepoznaju mnogi iz kulturnih i društvenih krugova, pa tako i Grad Križevci koji pomaže Orkestru sufinancirajući put u Makedoniju te realiziranje najavljenih projekata.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.