Rajn odgovorio Hrgu na prozivke oko ugrožavanja Aglomeracije: “Referira se na čelne ljude Križevaca od 2013. do 2017., kada je projekt stajao”

Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci projekt je koji će, između ostalog, obilježiti mandat aktualne gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Marijom Rajnom. Dugo je godina grad čekao da se konačno pokrene ovaj projekt, a sada kada je izvjesno da će do njegove realizacije doći, iz redova opozicije predvođene bivšim gradonačelnikom Brankom Hrgom dolaze brojne poruke kako je projekt ugrožen zbog sporosti gradske administracije.

Podsjetimo, na prošlotjednoj Sjednici Gradskog vijeća prihvaćena su dva zaključka: »Zaključak o prihvaćanju Ugovora o partnerstvu na projektu vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci« i »Zaključak o prihvaćanju ugovora o sufinanciranju projekta vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci, što jasno naznačuje da projekt tzv. Aglomeracije Križevci ide svojim tijekom.

O Hrgovim se prozivkama već očitovao Klub nezavisnih vijećnika, kojeg kao njegov predsjednik predvodi Saša Ružić. Nakon prošlotjedne 23. po redu Sjednice Gradskog vijeća, uputili su priopćenje za medije i javnost u kojem su, među ostalim, naveli:

“Oporba je putem medija gotovo svakodnevno »bombardirala« građane strahovima, upozorenjima i pitanjima o sposobnosti aktualne gradske administracije o pokretanju i odrađivanju aktivnosti toga velikog projekta. Podsjećamo da je krajnji rok ključne obveze za pokretanje cijelog projekta, dakle za izdvajanje vodnog dijela poslovanja iz Komunalnog poduzeća, bio 31. prosinca 2012. godine, a to bivša vladajuća garnitura (od 2001. do 2017.) predvođena tadašnjim gradonačelnikom, gospodinom Brankom Hrgom, nije znala ili nije htjela napraviti. Tek dolaskom administracije Marija Rajna, a s podrškom nezavisnih vijećnika i naših partnera iz SDP-a, ta obaveza je brzo i učinkovito odrađena te je projekt započet, pri čemu je današnjom odlukom potvrđen njegov nastavak.”

Kako bismo zaključili ovu trakavicu i jasno razriješili sve nedoumice, ako one uopće i postoje, kontaktirali smo Ured gradonačelnika gdje smo dobili jasne i nedvosmislene odgovore na pitanja o ovoj temi.

Je li Grad potpisao Ugovor o partnerstvu s križevačkim Vodnim uslugama za projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”?

“Ugovor o partnerstvu je potpisan, kao i ugovor o sufinanciranju, a oba dokumenta bila su na dnevnom redu nedavno održane 23. sjednici Gradskog vijeća.”

U kojoj je fazi projekt i koji su sljedeći koraci?

“Dosad su provedeni natječaji za 3 grupe nabava, od ukupno predviđenih 6 nabava. Donijeta je Odluka o financiranju projekta, a slijedi potpis Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Kroz 2 tjedna nas očekuje raspisivanje javne nabave za grupu radova na rekonstrukciji i izgradnji mreže, a do kraja godine će još biti raspisane preostale dvije grupe nabave :

– uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

– oprema

To je ukratko hodogram aktivnosti do kraja ove godine vezan uz ovaj projekt.”

Kako komentirate nastup Branka Hrga koji danima putem jednog regionalnog portala dovodi u pitanje provedbu projekta, a u posljednjem istupu je rekao da su “čelni ljudi Grada svojim nečinjenjem i sporošću jako ugrozili projekt Aglomeracije”?

“Nakon dobivene Odluke o financiranju projekta, rebalansom proračuna kojim smo osigurali svoj financijski udio u projektu i sklapanjem ugovora s Vodnim uslugama, Grad je učinio sve što je bilo potrebno da projekt krene u realizaciju.

Jedino što razuman i realan čovjek može iščitati jest, kako bivši gradonačelnik referira čelne ljude u mandatnom razdoblju 2013. – 2017.godine budući da je upravo te 4 godine projekt doslovce stajao, bez ikakve poduzete akcije”, rečeno nam je iz Ureda Gradonačelnika.

Govoreći o projektu Aglomeracije, Rajn je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća rekao kako je to to projekt za buduće generacije. 

“Ovo je najveći projekt u smislu razvoja infrastrukture Grada za narednih 50 godina, projekt koji se spominje u javnom prostoru proteklih desetak godina, a koji je sa svim višegodišnjim blokadama došao do situacije da se potpisuju ključni dokumenti neposredno prije potpisa ugovora o financiranju. Htio bih da budemo svjesni trenutka u kojem živimo, dakle ovi dokumenti i sve što nakon toga slijedi čine prekretnicu za održivi razvoj grada, odgovorno baratanje našim otpadnim vodama i svemu onome što slijedi generacijama koje dolaze iza nas.”

Za kraj spomenimo kako je Rajn najavio i da će se održati prezentacija projekta za vijećnike, ali i svu zainteresiranu javnost, kako bi se na vrijeme upoznali s time što je projektom sve obuhvaćeno, o kojim se dionicama radi i što će građani Križevaca dobiti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.