Izazov: Danas za sutra – nadogradi sustav i pokreni ga ponovno

Kako će izgledati gradovi nakon koronavirusa? To je pitanje koje je u mislima većine građana Hrvatske u posljednjih nekoliko tjedana. Na ovo pitanje će u srijedu 8.4. pokušati odgovoriti građani Križevaca rješavanjem izazova Danas za sutra u sklopu kojeg će se prikupiti i razrađivati ideje sudionika.

Zelena energetska zadruga i inicijativa Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu, su postavili izazov i objavili poziv građanima – Uključite se!

Izazov glasi ovako:

  1. Zamislite kako će izgledati lokalna ekonomija za 6 mjeseci? Ima li nekih novih zanimanja? Je li se nešto u poslovanju promijenilo?
  2. Kako ćemo pomoći najranjivijim društvenim skupinama, da u svijetu klimatskih promjena nakon krize izazvane virusom žive dostojanstveno i bez straha od budućih nedaća?
  3. Kakva su digitalna rješenja i mehanizmi potrebni za povezivanje svih dionika, poput gradova, institucija, medija i sl., koji zajednički rade na rješavanju kriznih problema?
  4. Dok razmišljate o odgovorima, idejama i rješenjima za sva tri navedena izazova, istovremeno uključite i dimenziju klime – sva rješenja trebaju biti dobra i za klimu i ljude i društvo i prirodu.

Na rješavanje izazova pozvani su svi – studenti, kreativci, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, profesori, aktivisti, avanturisti i svi zainteresirani. Prijave se vrše putem obrasca na ZEZ Invest stranici do 8.4. kada kreće ovaj događaj. U izazovu može sudjelovati svatko s internet vezom, a za najbolje osigurat će se nagrade i priznanja. U tome neće biti sami, bit će osigurana mentorska podrška i upute.

Koja je poveznica Corone i klime?

Iz Zelene energetske zadruge naglašavaju da je “poveznica klime i krize iznimno bitna u ovom kontekstu jer na COVID-19 najosjetljiviji su oni stariji, oni slabijeg zdravlja, ali i oni s respiratornim problemima, a takvih je mnogo. Problem zagađenja zraka koji uzrokuje respiratorne probleme, astmu, alergije, kronične bronhitise – upravo je javnozdravstveni problem broj jedan u svijetu, ističu, 91% stanovništva svijeta udiše zrak koji je štetan za zdravlje. To je zrak pun plinova nastalih izgaranjem fosilnih goriva koja griju i osvjetljavaju domove, pokreću vozila i industriju. Fosilna goriva pokreću i industriju proizvodnje hrane koje čak trećinu nikada ne iskoristimo već završava u smeću! Ti štetni plinovi uzrokuju i globalno zagrijavanje, uzrokuju klimatsku krizu.”

Hrvoje Belani, upravitelj Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce je zaključno dodao kako “Nužnost fizičkog udaljavanja i osobne izolacije u doba epidemije koronavirusa ne smije prerasti u trajnu društvenu otuđenost. U ovim je ograničenim uvjetima nužno tim više poticati društvenu solidarnost i međusobnu suradnju u lokalnim zajednicama, s ciljem stvaranja otpornosti istih te izgradnji održivih lokalnih ekosustava, što je ostvarivo uz korištenje digitalnih tehnologija za aktivnosti u kibernetičkom i fizičkom prostoru.”

“Sad je vrijeme kada postaje jasno da gradovi trebaju biti samoodrživi kako bi preživjeli krizna vremena.  Sve akcije koje započnemo sada sigurno neće preko noći spasiti grad, ali definitivno mogu i trebaju biti važan korak za približavanje toj viziji. Potrebni su elementi samoodrživosti i spremnost za eksperimentiranje s različitim inovacijama i suradnju. Tome može pomoći osnaživanje lokalnih energetskih zajednica, proizvodnja obnovljive energije, podrška obližnjim OPG-ima i briga za ranjive skupine u društvu.” zaključila je Erica Svetec, voditeljica Izazova: Danas za sutra iz Zelene energetske Zadruge.

Izazov je podržan od strane Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce i Grada Križevci.

Više informacije možete saznati na www.zezinvest.community.

Kontakt osoba za medije: Sara Morić, sara.morić@zez.coop, 0989003909

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.