Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1251

Hrvatski gradovi u kojima je večeras organizirano promatranje pomrčine Mjeseca
Ante Radonić i Davor Mance u radijskoj emisiji Andromeda emitiranoj iz Daruvara 9. travnja ove godine (foto R.Matić)

Na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, 9. travnja je održao predavanje inženjer elektrotehnike i elektronike sa Švicarskog instituta za tehnologiju dr.sc. Davor Mance o projektu InSight, projektu istraživanja Marsa u kojem i sam sudjeluje. Slušamo prvih dvadesetak minuta tog predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Priče iz legla buha Gendrutisa Morkunasa, knjiga za mlade je Oksa Pollock: Vladavina izdajnika: Knjiga peta Anne Plichote i Cendrine Wolf, na odjelu beletristike Vrijeme irvasa Mitka Mandžunkova, a na stručno-znanstvenom odjelu Šegrtov čarobnjak: Liberalna tradicija i fašizam Ishaya Lande.

U Vijestima Krugova čujemo da su redatelji lansirali novi napad na javnu televiziju, o jednoj izložbi u londonskom Tate Modernu, da je u Berlinu predstavljen program Rijeke 2020, o kulturi u Tučepima, o Križevačkom likovnom ljetu.

Na današnji datum rođeni su Rembrandt van Rijn, Camille Corot, Roald Amundsen, Trygve Lie, Stjepan Mihalić, Barbara Stanwick i Ginger Rogers. Muhamed je krenuo na hidžru iz Meke u Medinu, došlo je do raskola između rimske i carigradske kršćanske crkve, ubijen je car Inka Atahualpa, izdane su prve novčanice u Europi, patentiran je armirani beton, uspješno je izveden pokus s prvom nuklearnom bombom, objavio je roman Lovac u žitu, otvoren je tunel Mont Blanc između Francuske i Italije, UNESCO je uvrstio Mostar na listu svjetske kulturne baštine… Umrli su Edmond Goncourt, Ilja Iljič Mečnikov i Marija Kohn.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo pomrčinu Mjeseca poslije ove emisije, te obilježavanje 50. obljetnice spuštanja na Mjesec s Antom Radonićem u Križevcima 19. srpnja, u organizaciji Gradske knjižnice (koja čitavo ljeto raznim aktivnostima obilježava tu godišnjicu) i Križevačke astronomske udruge Perzeidi.

Hrvatski gradovi u kojima je večeras organizirano promatranje pomrčine Mjeseca

 

U Zanimljivostima ćemo čuti da je nekad davno i na krk pao veliki meteorit, a emisiju završavamo izjavom Wernhera von Brauna o njegovom stavu prema nemogućem.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Jona Lorda, Johnnyja Wintera, grupa Deep Purple, The Police i Pink Floyd, Williama Bella u izvedbi grupe Cream, iz filma Jurassic Park III, te glazbu kojom ravna Herbert von Karajan.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1251 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 16. srpnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.