Kozjak: U Križevcima se odlaže azbest i iz drugih krajeva Hrvatske, ali u kontroliranim uvjetima

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Križevaca HSS-ov Marijan Vuković opet je postavio pitanje o opasnom otpadu na odlagalištu Ivančino brdo.

– Pitam zato što znam da se u Križevcima zbrinjava opasan azbestni otpad – rekao je Vuković koji je isto pitanje postavio i na sjednici u ožujku, a od Komunalnog poduzeća dobio je i pisani odgovor. Problem odlaganja opasnog otpada u Križevcima Vukovića je zanimao i u prijašnjim sazivima vijeća. Još 2015. optužio je tadašnjeg gradonačelnika Branka Hrga i direktora Komunalnog poduzeća Gorana Gregureka da su bez Gradskog vijeća odlučili da Križevci postanu odlagalište opasnog otpada za čitavu Hrvatsku. S obzirom na to da jednako pitanje HSS-ov vijećnik postavlja već godinama, odgovore smo potražili u Komunalnom poduzeću.

Odlaganje azbesta traje deset godina

– Azbest se na odlagalištu otpada Ivančino brdo odlaže od 2009. godine u posebnu kazetu za odlaganje azbestnog otpada izgrađenu u skladu sa svim europskim normama gradnje odlagališta otpada – odgovorio je direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak. Kazetu je izgradio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to prema odluci Vlade Republike Hrvatske o provedbi hitnih mjera u organizaciji sustava skupljanja i zbrinjavanja otpada koji sadrži azbest. Naime, građevinski otpad koji sadrži azbest prema Pravilniku o katalogu otpada spada u opasni otpad, no opasnim se smatraju isključivo i samo azbestna vlakna koja se oslobađaju prilikom proizvodnje i obrade, odnosno piljenja i rezanja azbesta.

– Kada se s azbestom postupa prema propisima on je inertan materijal i potpuno neopasan za zdravlje i okoliš. Dakle, nema emisija azbestnih vlakana u zrak i ne oslobađa bilo kakve štetne tvari prilikom kiša i ispiranja – objašnjava direktor Komunalnog poduzeća. Sav otpad koji dolazi na odlagalište otpada Ivančino brdo, dodaje Kozjak, dovoze isključivo ovlašteni prijevoznici, koji imaju sve potrebne dozvole, a na odlagalište dolazi azbest koji je obavezno omotan „strech” folijom i takav se odlaže u kazetu. Kad je kazeta puna, zatvara se.

– Prema mojim informacijama opasni otpad se iz Malinske i ne znam odakle sve, dovozi u Križevce – zabrinut je Vuković.

Izbjegavaju plaćanje pa ga bacaju u prirodu

Na području RH je, doznajemo, izgrađeno 17 kazeta za odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest i po potrebi se takav otpad dovozio i iz područja izvan grada Križevaca.

– S obzirom na troškove prijevoza iz Malinske, malo je vjerojatno da je netko vozio azbest iz Malinske, a između Križevaca i Malinske ima više kazeta za azbest koji ga primaju pod istim uvjetima kao i Komunalno poduzeće Križevci – poručio je Kozjak i dodao da je čitav proces detaljno definiran i to od sudionika koju mogu manipulirati azbestom, do pratećih listova, očevidnika i odlagališta koje je pod video nadzorom i na kojem se primjenjuju sva zaštitna sredstva, oprema i pravila ponašanja tijekom manipulacije ovom vrstom otpada. Veći problem je nekontrolirano odlaganje opasnog otpada. Naime, zbrinjavanje azbesta Komunalno poduzeće naplaćuje 1,20 kune po kilogramu, a prema neslužbenim informacijama, mnogi izbjegavaju plaćanje pa opasan otpad odlažu u prirodu.

– Ako bi se, primjerice, azbest odlagao u prirodu, ako zakonske propise stavimo po strani, to bi bila vrlo opasna situacija za sve ljude koji bi se našli u blizini takvog otpada jer svakako tako odloženi azbest nije zaštićen od emisija čestica azbesta i dolazi do njegovog nekontroliranog propadanja i uništavanja – upozorio je Kozjak. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.