U Švicarskoj će zapiti novac pa će se predati

Zeljko_Satvar_Sac_bijeg_Svicarska_VGUK_novac_kradjaBjegunac: Lokanje i kockanje došli su mu do grla, kaže Šatvarov dobar prijatelj

Zaposlenik Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima Željko Šatvar (41) zvani Šac imao je početkom listopada uobičajen zadatak – dostaviti pošiljku iz ustanove u Finu, vratiti se na radno mjesto, primati nove narudžbe pa ići kući. Posao koji je imao od 2011. nije mu bio odveć naporan, a plaća, za osobu sa završenom srednjom školom, bila je bogomdana.

Pobjegao u Švicarsku

No Šac je ovaj put, čini se, izabrao stranputicu te “robu”, tj. novac od upisnine studenata u novu akademsku godinu nije odnio u trezor. Idućeg dana osvanuo je u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (neno.hr), a VGU je prijavio nestanak, prema pisanju Podravskog lista, oko 64.000 kuna…

O Šatvaru posljednje informacije datiraju od 9. i 10. listopada, na Facebooku ga prijatelji pozdravljaju pjesmama “Pobeći negde”, “Najbolje se putuje” i poručuju mu da se ni “slučajno ne vraća u ovu vukoj…nu”. Zapis od 5. listopada s pjesmom “Moj je život Švicarska” otkriva i moguću destinaciju – Švicarsku. To su nam potvrdili i njegovi prijatelji, koji su željeli ostati anonimni, no nisu začuđeni fantomskim odlaskom.

– Znal sam da je dužan dost love, a od policije smo saznali da je odnio polog VGU dok smo istraživali gde bi mogel biti – piše nam prijatelj koji Šaca poznaje odmalena. Pretpostavlja da je lako prešao granicu, očito samo letimično policajcima pokazao osobnu iskaznicu, putovnicu nisu tražili. To je bilo prije nego što se doznalo za krađu jer, kako smo doznali, za njim će biti raspisana i međunarodna tjeralica putem Interpola. Prijatelji naslućuju i zašto je muškarac, koji je svojedobno kao nezaposlen pobijedio i na HRT-ovu kvizu Najslabija karika, uzeo novac i nestao.

– Doma ni s kim ne razgovara, nema ni ženu, lokanje i kockanje došli su do grla – piše jedan, a drugi, koji ga poznaje jako dugo i jako dobro, navodi da više nije imao izbora.

– Znam da je svakakav, ali kriminalac nije. On je alkoholičar koji treba na liječenje – kaže prijatelj. Misle da će stoga i ovaj novac iskoristiti za opijanje.

Alkoholizam je Šatvara stajao i posla portira u gradskoj upravi, koji je obavljao nakon duge pasivnosti. Priča se da je zbog “cuganja” zaobilazio obveze. Neki profesori s Visokoga gospodarskog učilištaističu da je i tamo imao problema s čaš(ic)om.

‘Predaj se i bolje ćeš proći’

Dostavljač je postao jer se na natječaju pozvao na zakonsku odredbu o prednosti zapošljavanja hrvatskih branitelja. Taj je status stekao, govori se, kad je početkom 90-ih kao ročnik u bivšoj JNA odmah regrutiran i u Hrvatsku vojsku.

– Dobio je posao, ali to nije usrećilo ni nas, a valjda ni njega – kaže jedan profesor kojemu nije jasno zašto je Šatvar imao odgovornu dužnost nositi novac. Dekanica Marijana Ivanek-Martinčić nije htjela otkriti jesu li i prije s njim imali problema. Glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek jučer je samo kazao da “zbog važećih zakonskih ograničenja ne mogu odgovoriti na upite o eventualnim izvidima kaznenih djela.” Prijatelji ovoga križevačkog bjegunca napominju da su mu savjetovali da se preda jer bi mogao proći s blažom kaznom.(VL)

20 godina CSF
Vezano
7 komentara
  1. ivek piše:

    imam informaciju da bu dal lovu za križevačku oporbu da slože pijanku v kleti

  2. kalničan piše:

    Bu HSS našel novog zaposlenika, samo teško im je uvijek naći branitelja,,,takvih kod njih nema,,,hrvatine se najčešće prepoznaju po skrivanju po klijetima 91.!

  3. Ivan Grozny piše:

    Naslov glasi “U Švicarskoj će zapiti novac pa će se predati” no iz teksta se vidi da a) novinar nije stupio u kontakt sa bjeguncem i b) prijatelji ovog fugitivea isto tako nisu stupili s njim u kontakt. Dakle, naslov da će u Švicarskoj zapiti novac pa se predati je nešto što se zove, rekao bih, bujna mašta autora članka.

  4. Magareča klupa piše:

    čul sam da ima iskaznicu HSS-a, Ivek jel bi to moglo biti točno?

    1. Ivan piše:

      Dostavljač je postao jer se na natječaju pozvao na zakonsku odredbu o prednosti zapošljavanja hrvatskih branitelja.
      Eto, sve je jasno

  5. Ivan piše:

    kakve ovaj veze ima da stalno dobiva posao u državnim institucijama, a alkoholičar je?

  6. flip piše:

    Tak je prijatelj, nedaj se .ebat, uživaj, dojdeš kad dojdeš. Budeš dobio obaveznog lječenja u poluzatvorenoj kaznionici na 10 mjeseci. Ako bude više onda tuži državu u Strassbourgu i od tamo dobijaš sigurnu lovu. Kad ČačiĆ može krasti legalne milione i gaziti ljude i dobit 10 mj. u Valturi onda tebi pripada da uzmeš godišnji , zarađenu plaču sa zaostacima i provedeš se kako se spada jednom u 20 godina u spontano odabranim eu city-ima. Ako te bude murja tj. interpol tražili onda je to bolest države, (trošak nepotreban) kad svi znamo da si na godišnjem i uživaš,samo brija. Živio Siux !

Komentari su zatvoreni.