Šef HSS-a i gradonačelnik ‘špota’ ravnatelje škola, oni mu vratili

ucitelji_gradonacelnik_nastavnici_profesori_Branko_HrgHrg protiv ravnatelja -Ne mogu vjerovati da iz Gimnazije nemamo učenike među prva tri u državi iz nekog predmeta, kao ni iz Srednje gospodarske, jedne od najstarijih poljoprivrednih u zemlji – ustvrdio je gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, a ravnatelj Gimnazije Zoran Kovač otvorenim pismom ga zamolio da ne srozava trud i ugled profesora, jer time šteti i sebi

Kao da im nije dovoljno što ih, misle, ne razumije “njihov” ministar Željko Jovanović, a križevački srednjoškolski profesori ovih dana su dobili “packu” od “svoga” gradonačelnika Branka Hrga.

On je (inače po struci odgajatelj), naime, govoreći o postignućima učenika na državnim natjecanjima, za koje je ove godine u gradskom proračunu izdvojeno 110.000 kuna, konstatirao da, otprilike, “ne može vjerovati da iz Gimnazije nemamo učenike među prva tri u državi iz nekog predmeta, kao ni iz Srednje gospodarske, jedne od najstarijih poljoprivrednih u zemlji.”

‘Zar to nije dovoljno dobro’?

Za taj je “gaf” okrivio same profesore, tek blago pohvalivši one iz Srednje škole Ivana Seljanca gdje mu, inače, radi i brat. Iz suprotnog tabora jedini je javno reagirao novi ravnatelj Gimnazije Ivana Zakmadija Dijankovečkoga (na dužnosti od jeseni), prof. Zoran Kovač, kroz otvoreno pismo Hrgu u obranu kolega i učenika.

–Baš Vi ste lani osobno uručili nagradu našem učeniku i njegovoj mentorici za drugo mjesto iz njemačkoga jezika na državnom natjecanju (a nismo jezična gimnazija) i ekipi i mentoru za prvo mjesto u krosu na državnom natjecanju školskih športskih društava (a nismo športska gimnazija) – “educira” Kovač Hrga i pita se ‘Zar to nije dovoljno dobro?’

-Lijepo je držati ljestvicu visoko, ali ne bi trebalo omalovažavati niti ostale rezultate učenika i nastavnika. Uz (90) gimnazija u Hrvatskoj i srednje škole sa sličnim programom, velik uspjeh učenika i njegovog nastavnika je uopće biti i pozvan na državno natjecanje, jer se u pravilu poziva manje od 10 učenika po kategoriji. Za to treba ogroman trud ali i nešto sreće – osvrće se Kovač i dodaje da Gimnazija godinama ima učenike na državnim natjecanjima iz većine školskih predmeta, a profesori su ugledni mentori, članovi državnih povjerenstava, Nacionalog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja…

– U našem gradu se za to niti ne zna jer to za Križevce vjerojatno nije dovoljno dobro  – smatra Kovač i poručuje Hrgu da njegovi suradnici zaduženi za školstvo imaju volju i želju pomoći, ali ne razumiju srednjoškolsku problematiku.

– Onda se desi po onoj staroj da je polovično znanje pogubnije od neznanja. Da se na Kolegij na kojem se odlučivalo o školstvu pozvao netko od predstavnika srednjih škola vjerojatno ne bi došlo do ove nezgodne situacije. Ovako je šteta nanesena svima. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi – uputio je notu ravnatelj gradonačelniku, te pozvao njega i koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena da posjete Gimnaziju i uvjere se u loše stanje učionica. Koren ga je dosad, kaže, ignorirao u zahtjevima da ga primi na sastanak.

– Iako smo imali obećanje gospodina župana da će nas primiti to se nije dogodilo jer sigurno nije imao 20 minuta vremena za bivšeg umirovljenog i sadašnjeg ravnatelja Gimnazije koja je ipak u provincijskom dijelu naše županije – zaključio je Kovač.

Ne zna se za uspjehe

Ravnateljica SŠ Ivana Seljanca prof. Gordana Juran Ratković ocjenjuje da im je cilj biti prepoznatljivi i uspješni, te da su njihovi đaci postizali dobre državne rezultate, osim iz stručnih programa poput zidara, konobara, krojača, tekstilaca, i u jezicima i Lidranu.

– Teško je uspoređivati nas kao strukovnu školu s trogodišnjim i četverogodišnjim zanimanjima i bilo koju gimnaziju, gdje se učenici upisuju s namjerom da se školuju i nakon srednje škole, sigurni da će na kraju morati proći kroz filter državne mature i prijemnih ispita, pa su motiviraniji za rad i natjecanja. U strukovnim školama najprije s velikim dijelom učenika moramo odraditi dio s motivacijom, pokazati i dokazati da učenje i zahtjevan rad na praktičnoj nastavi ima smisla i da će trebati, da znanja i vještine moći upotrijebiti.

Tek nakon toga možemo očekivati uspjehe naših učenika i na natjecanjima. No, ona nisu najvažniji dio školovanja – smatra Juran Ratković i dodaje da, nažalost, “križevačke srednje škole ne izlaze dovoljno u javnost s onim što rade, pa zato i dolazi do nesporazuma”.

Ravnatelj Srednje gospodarske škole prof. Josip Bošnjak nije bio voljan dati svoj sud o Hrgovu “ukoru”, tek rekavši da su profesori bili pogođeni. – Gradonačelnik najbolje zna kakve sve uspjehe imamo, jer naše učenike redovito prima nakon njihovih postignuća – reče Bošnjak.(VL)

— “Vašom izjavom svima je nanesena šteta. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi” (Zoran Kovač, Gimnazija Križevci, ravnatelj)

Vezano
25 komentara
  1. juli piše:

    crkveni kmer za tebe je šteta metka koje si ti smeće,tj gnjida

  2. Crkveni kmer piše:

    Hrg je usro motku i tu nema govora da nije, arogantan, nekulturan, bezobrazan i umišljen dao je izjavu koja ne stoji, izvrijeđao je profesore iako s obzirom na njegovo psihićko stanje poslijednjih nekoliko mjeseci treba imati i malo razumjevanja jer je očito da se izgubio u vremenu i prostoru. Kovač je reagirao kako je reagirao, poslao otvoreno pismo i očitovao se na navode gradonačenika… i tu je trebalo stati, trebali su se čuti, župan, gradonačelnik i Kovač i rasčistiti nesporazume… no budale Hrg, Koren i Tinodi nastavljaju i dalje, vrše putem Radio Križevaca u preko jedan sat programa neviđeno nasilje nad ravnateljem gimnazije, a da mu nisu dozvolili niti minute u programu da se barem pokuša braniti… Postupak dostojan Sjeverne Koreje i onoga Kim il nešto… “Cipelarenje” ravnatelja im sada očito čini zadovoljstvo. Volio bih vidjeti kako bi perje letjelo da napadnu tako svi zajedno na Majdaka… 🙂

  3. lav piše:

    DRUGOVI,
    Kaj bi komentirali da su tolko toga crveni kmeri napravili još bi otvorili jedan komunistički portal sličan ovome da se hvalite svojim djelima?!
    TKO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
    CRVENA GAMAD U OFENZIVI

  4. vlado lugomer piše:

    DRUGOVI,
    Kaj bi komentirali da su tolko toga crveni kmeri napravili još bi otvorili jedan komunistički portal sličan ovome da se hvalite svojim djelima?!
    TKO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
    CRVENA GAMAD U OFENZIVI

  5. Crkveni kmer piše:

    Je dečki, je točno tak kak velite da je, brišeju dečki kojekakve gluposti kaj ovi zeleni Tudumčeki napišeju. Selonačelnik Hrg je pokazal nivo kulture i obrazovanosti kakva se ne viđa često kod gradonačelnika i općinskih načelnika. Stipe Petrina je za njega lumen. Kaj misliš jel USKOK radi kojeg vraga po pitanju našeg dragog selonačelnika, međimurca, skimta i župana, ima tu robe za par mjeseci pritvora …

    1. Slučajni prolaznik piše:

      Nekak mi je se to čudne, morti je Hrg tulike nervozen jer ovo grda životinja poskok ili kak se već velji USKOK je jake blizu

  6. vlado lugomer piše:

    Poštovani slučajni prolaznik i admin
    Vi ste očito isti CRVENI KMERI,ako netko komentira o Vama odmah brišete,a ovi pišu o crkvenim kmerima i miješaju BOGA I CRKVU U TAKVE GLUPOSTI TO JE STRAŠNO,SRAMOTA i to prolazi fujjjjjjjjjjj.
    E NEČEŠ RAZBOJNIČE
    Slučajn prolaznik je nastal od hračka,nek pita svoju mamu kome je dala

  7. marko piše:

    Ex gimnazijalac to prihvačam jel je bilo u žaru borbe i malo je zaiskrilo.ništa strašno.
    Lijep pozdrav

  8. sdpfuker piše:

    Samo bih lijepo pozdravio administratora koji briše pokoji komentar.

  9. Kmer piše:

    ovaj nije pravi, ovaj je njihov vidiš da nije crveni nek CrKveni 🙂

  10. Crkveni Kmer piše:

    I da zaboravil sam ti reći, obojica će pasti… u paketu sa trećim i četvrtim, i to uskoro…

    1. Slučajni prolaznik piše:

      Napokon se neko sjeti iskorititi taj divni nadimak koji su zeleni hrački Haesejci dali komunjarama – Crveni kmeri…

  11. Crkveni Kmer piše:

    vidiš, kad ne ide isti komentar s jednim nickom, prođe s drugim a potom prođe i s onim prvim, pa ti imaš kaj čitati. Zar ne da bi bilo šteta da je ostalo neobjavljeno a tak je lijepo napisano, točno ko da ga je pisal neki sdp-ovac koji ne voli Hrga, kaj je gotovo nevjerojatno jer u ovom gradu svi vole velikog vođu, posebno profesori, učitelji i tete u vrtiću, glupi hss-ovci i dvoje “pametnih” HDZ-ovaca koji spavaju zajedno, i strašno vole sebe u ovom gradu… kaj ne?

  12. juli piše:

    Ivan,Zlatko kaj mijenjaš svoje nikove?
    svi su skužili da si crveni kmer i lažov!!
    E NEČEŠ RAZBOJNIČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. Zlatko piše:

    Žalosno je da se gradonačelnik i župan na ovaj način prepucavaju sa profesorima. Oni kao političari mogu davati svoj sud o onim stvarima u koje se razumiju, problem je u tome što se njih obojica u vrlo malo toga razumiju pa se zato miješaju baš u sve, pa tako i u ocijenjivanje stručnosti ljudi koji su za razliku od njih završili fakultete da bi mogli predavati u školama. Najvažnije od svega je činjenica da su i jedan i drugi pokazali svoje pravo lice, da maske padaju a ružne face dolaze na svjetlo dana. Neću o njihovim kvalifikacijama, o Hrgovoj je najpozvaniji koju riječ reći prof.dr.sc. Valentin Puževski i čudi me da se stari profesor nije još oglasio i poslao poruku političarima, posebno onima koji nikada ne bi završili niti za “vrtičku tetu” da njega nije bilo, i objasnio im kakav posao danas rade profesori. Ova dvojica stvarno više nisu vrijedna spomena, sada mogu s bračnim parom Husinec zajedno… Sigurno su već spremili govore koje će čitati na sutrašnjem koncertu i maltretirati ljude u dvorani, i besramno se hvaliti svojom sviješću a već su zaboravili što su radili Udruzi invalida za subotnji koncert.

  14. Ivan piše:

    Žalosno je da se gradonačelnik i župan na ovaj način prepucavaju sa profesorima. Oni kao političari mogu davati svoj sud o onim stvarima u koje se razumiju, problem je u tome što se njih obojica u vrlo malo toga razumiju pa se zato miješaju baš u sve, pa tako i u ocijenjivanje stručnosti ljudi koji su za razliku od njih završili fakultete da bi mogli predavati u školama. Najvažnije od svega je činjenica da su i jedan i drugi pokazali svoje pravo lice, da maske padaju a ružne face dolaze na svjetlo dana. Neću o njihovim kvalifikacijama, o Hrgovoj je najpozvaniji koju riječ reći prof.dr.sc. Valentin Puževski i čudi me da se stari profesor nije još oglasio i poslao poruku političarima, posebno onima koji nikada ne bi završili niti za “vrtičku tetu” da njega nije bilo, i objasnio im kakav posao danas rade profesori. Ova dvojica stvarno više nisu vrijedna spomena, sada mogu s bračnim parom Husinec zajedno… Sigurno su već spremili govore koje će čitati na sutrašnjem koncertu i maltretirati ljude u dvorani, i besramno se hvaliti svojom sviješću a već su zaboravili što su radili Udruzi invalida za subotnji koncert.

  15. marko piše:

    Nemam se namjeru svađati,a najmanje mi pada na pamet nekome se opravdavati o bilo čemu.
    Ti se samo kandidiraj na izborima,a nas sirotinju koja živi od svoga rada ostavi na miru.
    lijep pozdrav

    1. ex gimnazijalac piše:

      marko, iskreno mi je žao ako sam te uvrijedio…nije mi bila namjera, došlo mi, pa sam možda napisao i nešto što nisam trebao…eto…sorry

  16. marko piše:

    Već sam napisal da se ispričavam zbog pravopisa,a ti ex gimnazijalac da nekaj radiš i zarađuješ nebi ili ne bi pisal gluposti.
    Ne pripadam ni jednoj političkoj opciji,a tu je očito da taj “naš”križevački portal naginje na lijevo i takvi CRVENI KMERI omalovažavaju rad malog čovjeka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. ex gimnazijalac piše:

      e to sam čekal, da se pozoveš na “rad malog čovjeka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”… jedino ne razumijem čemu toliko uskličnika, “čuo” bih te i da je samo jedan… ili na taj način želiš dokazati da si nekakav autoritet – opet pogrešno
      a kaj se politike tiče,meni su i lijevi i desni i srednji isti, ali glavno da si ti pronašao krivce…treba te za premijera jer bi s tobom sigurno kročili u svijetlu budućnost…razmisli o kandidaturi, pa ako pobijediš, mene uzmeš da ti ispravljam gramatičke greške, u tvojim govorima svekolikom pučanstvu sitnog zuba, da se ne moraš ispričavati, jer bi ti u tome protekao mandat…a naj se ljutiti na me…

  17. ex gimnazijalac piše:

    dragi marko, pod hitno traži dodatnu naobarbu iz hrvatskog jezika….malo brkaš “č” i “ć”… ti si dokaz da iz gimnazije ne izlaze kadrovi za natjecanja, jer ako padaš na ovakvim sitnicama, kaj bi bilo da se od tebe traži malo više znanja… ako ne znaš gdje si pogriješio, “postat” ću ti ovdje… možeš javiti i privatni mail, pa ću tamo, ako ti je neugodno 🙂

  18. marko piše:

    Poštovani,već sam komentiral tu situaciju,ali Vam velim iz vlastitog iskustva da niti jedan od ove dvojice nisu u pravu,a istina je negdje u sredini s tendencijom na stranu gradonačelnika.
    Molim Vas gospodine ravnatelju da nam objasnite nama bivšim gimnazijalcima i žiteljima grada Križevaca koje ste Vi to mjere poduzeli i kako ste Vi i Vaši profesori pripremili djecu za takmičenje, Vi gospodine gradonačelniće kaj ste Vi osigurali to djeci i profesorima i kako ih potičete na rad ili NERAD????????????????
    AKO IMA VOLJE I ŽELJE MOŽE SE PRIPREMITI JAKO DOBRO UČENICI ZA DRŽAVNO TAKMIČENJE BEZ NAJNOVIJIH DOSTIGNUČA I FINANCIJA

  19. Oksimoroni piše:

    Zanimljiv je pristup gradonačelnika i župana – prvo postaviti svoj kadar sve po svud u osnovnim i srednjim školama, a onda se razbacivati grafovima i kritikama o (ne)uspjeha. Samo udri, glasači Križevaca mogu progutati sva s.r.a.nj.a. koja servirate. I opet će, stoga ne odustajte!!

  20. Dr. Who piše:

    Netko je morao reagirati na tu izjavu. Trebali su i neki drugi reagirati, ali čuvaju foteljice.

  21. ZK piše:

Komentari su zatvoreni.