Hrg: ‘Profesori se moraju više potruditi’

Branko-Hrg-novi-predsjednik-HSS-a_ca_largeKRIŽEVCI – Iz gradske blagajne i ove godine će se nagrađivati najuspješniji sudionici učeničkih natjecanja, kao i njihovi mentori, a za tu je namjenu predviđeno 110 tisuća kuna. Prema osvojenom mjestu na državnim i međunarodnim smotrama znanja, pobrojao je pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, za pojedinačno prvo mjesto predviđeno je tisuću kuna, za drugo 750, te treće 500 kuna, kao i naknade mentorima učenika od 500 kuna za ostvareni uspjeh. Ekipe s osvojenim prvim mjestom dobit će i 1.500 kuna nagrade, za drugo 1.200, te tisuću za treće mjesto. Križevački gradonačelnik Branko Hrg, iako zadovoljan sustavom nagrada, nimalo nije sretan brojem srednjoškolaca koji ih iz godine u godinu primaju.

– Ne mogu vjerovati da iz Gimnazije nemamo, ne znam, jednog, dva učenika među prva tri u državi iz nekog predmeta. Ne vidim razloga da se ne pojavi iz Srednje gospodarske, dakle s kojom se hvalimo, špinčimo kak smo najstarija poljoprivredna škola, a mi nemamo učenika u branši poljoprivrednih struka koji će dobiti neku nagradu na državnoj razini. I to nisu kriva djeca, nema šanse, krivi su profesori, učitelji koji s njima rade, ustvrdio je križevački gradonačelnik. Koliko ovisi o profesorima Hrgu govori podatak da su budući građevinari Srednje škole ‘Seljanec’ osvajači više zlata na državnim smotrama, a škola im nije građevinska, već su samo jedna od brojnih struka koje se u njoj obrazuju.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
25 komentara
  1. Slučajni prolaznik piše:

    Zeleni hračak kad ne zna kaj bi ona vrijeđa, tipična hss-ova demagogija i intelektualni vrh….. Nije mi jasno zakaj si se tolko prozvaim našel, vidim da je istina… Daj se primi nekog posla vidim da ti je dosadno u gradskoj upravi, hračak jedan zeleni, dežurni pljuvač…

  2. Slučajni prolaznik piše:

    Zeleni hračak kad ne zna kaj bi ona vrijeđa, tipična hss-ova demagogija i intelektualni vrh….. Nije mi jasno zakaj si se tolko prozvaim našel, vidim da je istina… Daj se primi nekog posla vidim da ti je dosadno u gradskoj upravi, hračak jedan zeleni, dežurni pljuvač…

  3. Bubi Bubić piše:

    Uostalom, odgoj i obrazovanje počinje od malih nogu… od vrtića, pa ajmo i na vrtićke tete svaliti dio krivice za neuspjeh na državnim natjecanjima!
    Isprike forumašima, iz tehničkih ili kojih drugih razloga otišla su mi dva posta.
    P.S. It’s Doctor Who, actually 😉

  4. napomena piše:

    Sramotni su takvi komentari, a ponajviše zbog toga što iz gimnazije svake godine na državno natjecanje ide i do 7 učenika, što je za školu s 450 učenika veliki uspjeh.
    P.S. Dr. Who ne, nego Doktor Who 😉

  5. Dr. Who piše:

    Zaista, svalimo krivnju na profesore. Očito ne znaju raditi svoj posao. Samo traže nekakva svoja prava, npr. veće plaće. Ne znam zašto uopće trebaju plaću, trebali bi biti sretni što imaju mogućnost svakodnevno dolaziti u nekoliko odjeljenja sve same pametne i darovite djece. A kad nakon posla dođu kući, satima ispravljaju testove, zadaće, zadaćnice, eseje i što sve ne iste te dječice. Nema tih novaca koji bi mogli platiti taj gušt! Današnja djeca bi najradije da im netko ulije znanje u glavu, tako da oni na nastavi mogu raditi ono što ih veseli – igrati igrice na mobitelu, čačkati po Fejsu, snimati profesore i stavljati ih na youtube i tu i tamo anonimno ih prijaviti inspekciji jer nisu zadovoljni nekom ocjenom. Onda su isti čas brižni roditelji u školi i prijavljuju profesora. Jer roditelji najbolje znaju što bi profesori i kako trebali raditi. Jer, naravno, njihova su djeca najpametnija i zaslužuju samo najbolje ocjene. Onda se nađe tamo neki profesor sa završenim nekakvim fakultetom i tjera djecu učiti i samostalno pisati referate i zadaće. Strašno, zaista. Da se čovjek zapita! Da, gradonačelniče, u pravu ste – profesori su krivi za sve!

  6. Zujko piše:

    Jadno da jadnije ne može biti, sramota nad sramotom… pa čovječe Božji koji je tebi klinac… ti se usuđuješ napadati profesore seljačino jedna nepismena ko da im iz svojeg džepa dijeliš nagrade. Ti jednu Gimnaziju uspoređuješ sa školom u kojoj si zaposlio svoga brata zidara bez ikakve kvalifikacije, a na natječajima su odbijani diplomirani inženjeri građevinarstva. Fuj kako smrdiš seljačino jedna nepismena i nekulturna…

  7. kalničan piše:

    Hrg- političar od rođenja, potpuno nekompetentan za bilo kakve analize, u bilo kojem području društvene i gospodarske stvarnosti, čak ni u području poljoprivrede za koju se tako revnosno zalaže. Ako je i on uspio završiti gimnaziju u što iskreno sumnjam, onda je ta škola zaista promašaj! No realna procjena vrijednosti gimnazijskog proizvoda iz realnog, a ne Hrgovog rakursa, govori nešto posve drugo. Ajde da zamolimo uvažene komentatore da počnu s nabrajanjem križevčana koji su nakon inkriminirane Gimnazije završili Fakultete, također bi bilo dobro vidjeti koliko je iz hvaljene Obrtničke škole kasnije steklo VSS. Još jednom ipak ne mogu vjerovati da je sirovina pohađala i završila križevačku Gimnaziju!? Što se tiče Srednje Gospodarske škole također se mogu pobrojati mnogi diplomanti na Veterinarskom, Agronomskom i drugim Fakultetima, posebice i na našem Visokom Gospodarskom učilištu! Čudi ovakav demarš nekompetentnog, obzirom da je on postavio ravnatelja Srednje Gospodarske škole, s druge pak strane prepoznajemo naglašenu prizemnost, obzirom na činjenicu da u Srednjoj Obrtničkoj školi sa srednjom stručnom spremom upravo njegov brat vodi praktikum građevinara! Možemo samo jedanput pogađati kako se zaposlio!?

    1. Alan Ford piše:

      Doduše, učenici se u “hvaljenu Obrtničku školu” upisuju uglavnom zato da bi poslije srednje škole imali zanimanje i nije im prioritetni cilj (zbog raznih razloga) da upisuju fakultet. Iako ga na kraju oni iz četverogodišnjih smjerova i upisuju, a i završavaju. Od FF-a do strojarstva i FER-a.

  8. fenrir piše:

    Kako gradonačelnika nije sram da profesori u njegovom gradu (za razliku od recimo Koprivnice i drugih gradova) u gimnaziji nemaju od opreme jedan najobičniji laptop i pametne ploče što je standard kod svih drugih gimnazija?! Što je on učinio da se to stanje promijeni? A da ne spominjemo da je 10 godina trebao da završi pišljive dvije godine fakulteta? Ili će se busati sa 3% Hss-ovih? Nije valjda da se misli za ministra prosvjete kandidirati? Nastavio bi lijep niz…

    1. Slučajni prolaznik piše:

      Sad bude se on opravdavali sa resornim ministrom Jovanovićem, koji je jedno veliko razočaranje, ali gledajte, problem nije sa sad samo u Jovanoviću, problem je u obrazovnom sustavu oduvijek… S druge strane Županija je odgovorna za srednješkolstvo… Zašto se ne odreknu određeneih primanja, konkretno mislim da plaćanje strankama… Dan je amandman da se smanji za 30% isplata iz proračuna županije prema strankama, ali su pametnjakovića sa županom rekli da je to populizam… Tih 30% kojih bi se odrekli mogli su usmjeriti recimo na opermanje škola, konkretno na recimo kž gimnazije ili da joj dade dio sredstava, ali je poruka jasna, ako se budu odrekli tih 30% to je automatski manje love za organiziranje vatrogasnih zabava i inih događaja kojim kupuju svoje glasove…

      1. Posklizavajuca Pcelotica piše:

        Pa ja uopće ne vjerujem da bi naš gradonačelnik tako nešto glupo i nesmotreno izjavio zbog toga što bi to bilo zapravo pljuvanje po samom sebi koji je na čelu grada i njegovim suradnicima koji su na čelu županije koja bi trebala osigurati sredstva za srednje škole. No s obzirom na to da se naša nova gimnazija gradi već nekoliko godina (ima tamo neka velika rupa iza stare zgrade) pa se nije čak niti do temelja stiglo – netko očito nije odradio svoj posao. Kako je Mršić u KC svojim sugrađanima pribavio novu gimnaziju i nova moderna sredstva i kabinete za sve predmete? Ima očito vrlo sposobnih, ali i onih manje sposobnih gradonačelnika. (A da ne spominjem da Koprivničanci nisu dugo imali prirez, a mi u KŽ jesmo.)
        A i za tih spomenutih 500 kuna nagrade mentorima mislim da će sigurno svi biti ludi i raditi dan i noć da to MOŽDA dobiju. Inače ta svota nagrade mentorima iznosi oko 3000 kn u nekim boljim sredinama (da ne kažem gradovima koje vode bolji gradonačelnici). Možda se zato ljudi tamo više trude? Imaju s čim, a imaju i zašto.
        I osigurana svota i stanje škola u gradu pokazuje koliko se ulaže u obrazovanje i smatra to bitnim. U križevačkoj gimnaziji je namještaj star 40tak godina i to nije nikome čudno iz gradskih vlasti? Znaju pred izbore doći kao donitrati nešto pa su upoznati sa stanjem stvari. Podovi nisu mijenjani otkad se napravila zgrada. Ruglo. Postoje od opreme 2-3 CD playera i 3 laptopa za koje samo što se ne tuku profesori.
        Nije li ovo bio grad koji se svojevremeno ponosio školstvom?! Čime se sad ponosi?

        1. tomislav piše:

          a što će ti molim te ta sva silna oprema kad se u našem gradu cijeni glupost i tko je veći kreten i tko veće sranje napravi i tko je češće na policiji a ne oni koji se trude i idu na državna natjecanja iz svega i svačega. U našim školama upravo oni pametni bivaju ismijavani od strane “glupog” dijela razreda. U takvom ambijentu sigurno da ni učenici neće imati motiva raditi dodatno i vjezbati. Dok se to ne promijeni sigurno je da neće biti niti konstantnih rezultata nego samo tu i tamo netko ko se probije uz samostalnu volju i zrele i pametne roditelje koji to forsiraju.Šta mislite zašto su XV gimnazija i V gimnazija iz zg-a najbolje u hrv? Ne nisu zato što imaju najbolje profesore ni najbolju opremu nego upravo zbog ambijenta u razredu u kojem nećeš ispast štreber ako nešto znaš!!!

        2. Zujko piše:

          Sad se ponosimo s našim dragim gradonačelnikom

  9. Miškica piše:

    Ako je ova fotka snimljena kad je govorio o učiteljima onda ga razumijem. Na njoj iozgleda kao da je na 2,7 promila pa govori što misli.

    1. Zujko piše:

      da mu nije bilo profesora Puževskog još i danas naša vrtička teta ne bi bila vrtička teta, već bi hodila polagati ispite iz prve godine u Zagreba…

  10. kaja piše:

    Nije sve tako crno, kako izgleda…. Trebali bi se mi “odrasli” zapitati, kakav primjer riječima, a pogotovo djelima šaljemo mladima? U ovoj našoj Domovini, postalo popularno samo pljuvati bez ikakve odgovornosti i samo je to u trendu. Dobro, ako sve nije kako treba, zar ćemo sa toliko negativnosti pomaknutu stvari….. Što ti mladi mogu naučiti od nas???? Normalno je da onda bježe na društvene mreže…. Jer, mi u ovih “naših dvadesetak god.” vrtimo iste stvari. Kako da nas drugi uzimaju za obzbiljno, kad sami sebe pljujemo i negativno kalificiramo.
    Tko je jučer gledao emisiju “Svaki dan, je dobar dan”, mogao je vidjeti da mladi jako dobro znaju što je dobro i što treba mijenjati….
    Svaka čast i učiteljima, nastavnicima i profesorima, kliko ih cijenimo vidimo svaki dan na svim javnim medijima i pisanim i elektoničkim. Treba mlade animirati za bilo što, kad je sve postalo izlišno osim Politike i pronevjerenih miliona, kao da se radi o lipama…….
    Brrrrrrrrrrravo Mladi, vjerujem u vas…..

  11. The Flash piše:

    Čudna izjava od tete iz vrtića, jako čudna. Ovaj, pardon, pa on nema dana radnog staža u obrazovnom sektoru, možda se zabunil?

  12. Rabarama piše:

    Sramotna izjava!
    I opet će reći da “ga se krivo prenijelo”.
    Gradonačelniče, ja “ne mogu vjerovati da jedan profil poput vas može biti gradonačelnik, no nažalost, vi si tome ne možete pomoći, ali grad ‘kojem čelujete’ može pomoći školama da ih potakne u radu”.
    No, zar je važno koliko koja škola ima “prvih, drugih i trećih mjesta”?
    Važan je dugotrajan i održiv, te kvalitetan rad s učenicama i učenicima, pa će uspjeh doći sam od sebe, ne dolazi preko noći.

    Ovako ispada da gradonačelniku malo fali čega čime da se hvali, pa se uhvatio škola, da one valjda jedine mogu utjecati na napredak grada…

    1. Slučajni prolaznik piše:

      Mislim da izjeva ne stoji, a ne razumijem vas gsopođo Knok… Za primjer gimnazije, prof. Pintarić-Kovač vam je najbolji primjer profesora koji dodatno potiče učenike na rad, ima razno razne dodatne grupe, timske radove, terenska ispitivanja itd… A u današnje vrijeme problem je naći djecu koja bi se dodatno primila nekih aktivnosti…. Nemojte me krivo shvatiti, ali većina današnje djece je opterećena kompom, društvenim mrežama i sličnim stvarima, dok ih previše za učenje i usavršavanje i nije briga… Vrlo nespretna izjava gradonačelnika… Ajde zeleni hrački javite se, pljujem vam po Velikom vođi…

  13. ex gimnazijalac piše:

    križevačka gimnazija je postala ruglo na državnoj razini po znanju učenika koji izlaze iz nje, a zahvaljujući godinama u kojima je postalo normalno da se pol satnice ne odradi,učenike se pušta doma jer i na najmanju zamolbu da ih se pusti sa nastave (cijeli razred, ne samo pojedince) toj molbi se udovoljava… da predaju ljudi koji imaju manje znanja od učenika tako da su u gradu najveći biznis postale instrukcije iz svih mogućih predmeta… zna to dobro gradonačelnik jer je i sam imao takvih problema i naravno sad ga budu prozvali crvenim kmerom i ne znam čim, a ekipa u gimnaziji ga bude prozvala podrivačem stabilnosti križevačkog obrazovanja, da bi i dalje bez da ikome odgovaraju neodržane sate upisivali kao odrađene, svako malo izmišljanje seminara samo da bi se izbjegla predavanja, a onda se ne bi ni održala, za neznanje optuživati učenike zbog lijenosti a ne zbog lošeg predavačkog kadra (svaka čast iznimkama (da, iznimkama) i to su oni koji su,nažalost, već za mirovinu) i tak godinama… i zato svaka čast Hrgu da je to javno izgovorio jer bi to isto izgovorila masa nezadovoljnih roditelja kad bi se usudila i kad im dijete nekon toga ne bi bilo šikanirano… i zato baravo još jednom za Hrga… nisu problem prva mjesta do kojih
    se ne može doći nego posljednja na kojima jesmo…

  14. Brankica Knok piše:

    E ovaj put gradonačelnik ima pravo. Profesori u školama bi , osim znanja, trebali imati malo više motivacije za poticati darovitu i vrijednu djecu, a za to im treba i sposobnost i znanje iz psihologije, što u našim školama neki i nemaju !

    1. dr.who piše:

      Da, treba okriviti profesore! Treba im još više srezati plaće nego što su već dosad. Ustvari bi oni trebali plaćati za gušt dolaženja svaki dan na posao u po nekoliko odjeljenja sve same darovite i vrijedne djece! Ne znam zašto se bune i spominju neke tamo loše uvjete rada kad su nam današnja djeca tako dobra, poslušna, mirna i tiha. I svi silno žele učiti i sami pisati svoje zadaće i referate, nimalo ne očekuju da im profesori uliju znanje u glavu, pa da oni mogu mirno dalje na satu igrati igrice na mobitelu i čačkati po fejsu, snimati profesore i stavljati ih na youtube i svako toliko ih anonimno prijaviti inspekciji. Stvarno me čudi što ih nema više na državnim natjecanjima. Ima pravo gradonačelnik, sve su profesori krivi!

  15. PAŠO piše:

    crveni kmeri napadaju

  16. učenik piše:

    Gradonačelnik smatra da “iz Gimnazije nemamo, ne znam, jednog, dva učenika među prva tri u državi iz nekog predmeta”, a neka on dođe u tu školu vidjeti kakvi su uvjeti rada, neka onda sudi o rezultatima natjecanja. A što je najgore, očito gradonačelnik ne razumije da je i sam dolazak na državno natjecanje (na kojem je, u prosjeku, za svaku kategoriju desetero učenika). A uspjesi Gimnazije ne ostaju: od sudjelovanja na državnim natjecanjima iz njemačkog jezika, na Lidranu (kojeg se do prije dvije godine nije smatralo natjecanjem u našem gradu), na natjecanjima iz hrvatskog jezika te brojim sportskim natjecanjima.

    1. magdeburg piše:

      i naravno iz latinskog iz kojeg je stalno državno natjecanje

Komentari su zatvoreni.