Katavić napušta Srbiju kako ne bi ugrozio posao ‘kod kuće’

vojvodeenaktcKriževački trgovački lanac zatvara svoje centre u Vojvodini. U subotičkom centru oglašena je i rasprodaja do isteka zaliha, a otamo je već Podravka otkupila svoju Vegetu, jer bi na njoj, ostane li u Srbiji, izgubila na vrijednosti

Križevački trgovački lanac KTC nakon sedam godina poslovanja povlači se s istoka i zatvara svoje trgovačke centre u Vojvodini, u gradovima Subotica, Sombor, Apatin, Bečej i Senta. Navode o odlasku iz Srbije objavio je koprivnički tjednik Podravski list, prenijevši i komentar vlasnika Ivana Katavića kako je to posljedica poslovnih teškoća u susjednoj državi. KTC je lani ondje imao prihod od 72,7 milijuna kuna i gubitak od 14,2 milijuna sa 134 radnika, i taj je negativni niz, očito, bio presudio stavljanju ključa u bravu vojvođanskih dućana, jer je još 2009. bilanca bila 150 milijuna kuna. Katavić je Večernjem listu potvrdio da rezultati nisu bili sjajni.
Bio prvi stranac 2006.
– U fazi smo povlačenja s vojvođanskog tržišta i gašenja tvrtke KTC Srbjia, jer se tamo stvari ne kreću u smjeru tržišne orijentacije i dugoročno se ne isplati dalje poslovati – ocjenjuje vlasnik KTC grupe, elaborirajući kako rade sve da nikome nisu dužni. Uredno, kaže, isplaćuju i otpremnine radnicima, kojih je preostalo stotinjak, dok ih je na vrhuncu ekspanzije, gdje je ovaj žuto-zeleni lanac od 2006. bio prvi strani uopće, bilo njih 300. Oni će od 1. studenog ostati bez posla. Ne nađe li Katavić kupca objekata koji bi bio voljan nastaviti istu djelatnost, suočit će se sa znatnim gubitkom kapitala.
Katavic01– Prema procjeni sudskog vještaka, objekti sa zemljištem vrijede oko 13 milijuna eura, što je upola manje od onoga što smo uložili. No, to je rizik poslovanja. Ja ne smijem čekati da doživim krah i da mi takva situacija ugrozi temeljnu organizaciju u Hrvatskoj – otkrio je Križevčanin, ustrdivši da mu je vojvođanski ogranak bio nemali uteg.
U subotičkom centru oglašena je i rasprodaja do isteka zaliha, a otamo je već Podravka otkupila svoju Vegetu, jer bi na njoj, ostane li u Srbiji, izgubila na vrijednosti.
Katavić je u ljeto 2006. na otvorenju prvog centra u Subotici dočekan široke ruke, kao uspješni Hrvat koji im donosi radna mjesta.
Stabilni 20 godina
– Bilo je u startu dobro, no kasnije je bivalo sve gore – govori Katavić, posjednik 22 centaa i više restorana u 18 hrvatskih gradova, s gotovo tisuću radnika. “Porciju kolača” na domaćem tržištu nedavno je, prema rezultatima, i povećao, što ga ipak čini mirni(ji)m.
– Stabilna smo kuća već 20 godina i nije nam bitno da budemo prvi, nego najbolji – objasnio je svoju maksimu osnivač obiteljskog lanca. (VL)

Vezano
25 komentara
  1. danas piše:

    brinem se samo za caricu

  2. free piše:

    Molite se da KTC propadne, baš me zanima gdje će ljudi raditi? U Klubu kulture sasvim sigurno neće.

  3. danas piše:

    Car je gol

  4. destiny piše:

    Htjela sam reči da su veliki uništili male i puno više radnih mjesta nego što ih sada ima.

  5. destiny piše:

    Ključ moje misli je u tome što su veliki popali male i na taj način smo izgubili puno više radnih mjesta nego što ih sada imamo.

  6. Štijef piše:

    @destiny
    misliš da se u malim dućanima radi 8 sati i za plaće od soma eura? Ma daj, pa nije u malim dućanima situacija ništa bolja…ovako barem imamo jeftinije cijene ….

    1. Milan piše:

      Štijef, baš si pravi štijef! Nisu cijene jeftinije, nego niže, a roba je jeftinija. Naučit ćeš ti možda

      1. Štijef piše:

        Nije govn* nek se pes posr*** kak se sad sporimo oko semantike umjesto da si spijemo kupicu.

        1. Milan piše:

          Štijef, štijef vrag te zel i dal. Bi si drapili dvaput po dva? Imaš brajdaša-tudumeka ili cepa?

  7. petrito piše:

    a kad na ktc nije stavio dvojezične table.zato mu je to

  8. destiny piše:

    Slažem se,ali koliko radnih mjesta je uništeno zbog velikih centara? U svim centrima se plaće blagajnicama kreću između 2200 i 3500kn,a rade i po 12 sati dnevno.

  9. free piše:

    Kako god da je krenulo osigurava nešto radnih mjesta u ovome gradu.

  10. destiny piše:

    Sad postaje puno,puno jasnije zašto se vraća u politiku???

  11. Djole piše:

    trebalo mu bit ktc na ćirilici pa bi išlo

  12. karlo piše:

    Možda će netko potegnuti pitanjce kako je sve to i krenulo Kačićeva-gorica-Križevci i kompa sa darkecom.,.

Komentari su zatvoreni.