Održan okrugli stol o oslobađanju vojnih objekata u županiji 1991.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_01Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta Ministarstva branitelja „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“ organizirala je 26. rujna 2013. u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica okrugli stol na temu „Oslobađanje vojnih objekata na području Koprivničko-križevačke županije u rujnu 1991. godine“. Cilj okruglog stola je približiti građanima Koprivničko-križevačke županije značaj oslobađanja vojnih objekata na području županije u Domovinskom ratu te važnost dati oslobađanju  karaula, vojarni i skladišta oružja i streljiva u drugoj polovici rujna 1991. i istaknuti njihov značaj u naoružavanju postrojbi navedenim oružjem i streljivom širom Lijepe naše.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_02Na početku okruglog stola u ime organizatora skup je pozdravio tajnik UDVDR, podružnice Koprivničko-križevačke županije Damir Vuković. Sudionici skupa bili su: dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR i profesor na Hrvatskim studijima te dr.sc. Ivica Hrastović, umirovljeni pukovnik HV. Hrastović, koji je niz godina bio načelnik katedre za vojnu povijest na HVU „Petar Zrinski” u Zagrebu, predavao vojnu povijest nižim i višim časnicima kao i kadetima – budućim pilotima na Fakultetu prometnih znanosti, govorio je na temu „Pad 32. korpusa JNA“. Ivana Sučec Trakoštanec, bivša saborska zastupnica u Hrvatskom saboru, u vrijeme tih sudbonosnih događanja u rujnu 1991. u Križevcima je obnašala dužnost predsjednice Izvršnog vijeća, a govorila je na temu „Općina Križevci – Uloga Kriznog štaba u oslobađanju vojnih objekta JNA u Križevcima“.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_03Božidar Štubelj, tadašnji zapovjednik PP Križevci, a sada aktualni zamjenik Ministra u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Vladi RH, govorio je na temu „Doprinos križevačke policije u oslobađanju vojnih objekta JNA u Križevcima“, dr.sc. Jakša Raguž, iz Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, u zvanju je stručnog savjetnika i područje istraživanja mu je Domovinski rat, govorio je na temu „Situacija u objektima i postrojbama JNA u Križevcima i Koprivnici 1991. godine“. Nikola Gregur, tadašnji predsjednik KŠ Koprivnice, govorio je na temu „Uloga Kriznog štaba u oslobađanju vojnih objekta u Koprivnici i okolici“. Krešimir Papac, tadašnji zapovjednik PP Koprivnica, govorio je na temu „Uloga koprivničke policije u oslobađanju u oslobađanju vojnih objekta u Koprivnici i okolici“. pk. Milan Jurić izlagao je o ulozi ZNG u oslobađanju vojnih objekta u Koprivnici. Moderator okruglog stola je bio mr.sc. Đuro Škvorc, umirovljeni pukovnik HV-a.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_06Na području Koprivničko–križevačke županije u proteklih 22 godine od oslobađanja vojnih objekata nikada nije napravljen okrugli stol gdje bi neposredni sudionici, ali i znanstvenici progovorili o značaju oslobađanja vojnih objekata na području županije, koja je tada administrativno pripadala zajednici općina Bjelovar, a vojno se nalazila u sklopu 32. korpusa JNA. Do sada su o navedenom segmentarno  pisali dr.sc. Ivica Hrastović, dr.sc. Ivica Raguž i mr.sc. Đuro Škvorc. Provedena su i raščlambe o navedenom krajem 90-ih u GSHV, koje još nisu dostupne javnosti zbog oznake stupnja povjerljivosti. Predviđeni okrugli stol trebao bi razjasniti neke nedorečene stvari vezane uz navedeno. Tako su oruđa, oružje i streljivo kao i ostala materijalno tehnička sredstva koja su pala u hrvatske ruke u rujnu 1991. na području županije, bila su neprocjenjiva u zaustavljanju agresora na Republiku Hrvatsku u trenutku kada takvih sredstava nije bilo ili ih je trebalo tražiti na kapaljku, a osobito u vremenu embarga na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme Hrvatskoj.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_04Ovaj okrugli stol treba pomoći u sagledavanju neposredne ratne situacije u rujnu 1991., s akcentom  na značaj navedenih sredstava u zaustavljanju neprijatelja na bojišnici ali i u naoružavanju novoformiranih postrojbi na području županije koje se tada upućuju na pakračko i novljansko bojište, a nešto kasnije na istočno bojište. Cilj projekta je također približiti doprinos građana Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu, važnost dati oslobađanju vojarni, skladišta oružja i streljiva u drugoj polovici rujna 1991. te istaknuti njihov značaj u naoružavanju postroji navedenim oružjem i streljivom širom Lijepe naše, učešću policajaca u prvim danima rata 1991., ali i učešću i doprinosu pripadnika postrojbi županije (117. br. „R“, 15. MPOAD-a, 13.POtrd-a, 15.POtrbr, 145.TG-e, 61. Lad PZO Koprivnica) u oslobađanju okupiranih krajeva od okupatorske vojske (JNA, Vojske RSK, Vojske RS i paravojnih postrojbi).

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_05U sklopu projekta Ministarstva branitelja održat će se još dva okrugla stola i to „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.–1995.“ u Križevcima 15.11.2013. i „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1991.-1995. s osvrtom na policijsku postrojbu Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“, koji će se održati u Đurđevcu u svibnju 2014. Za okrugle stolove smo predviđeno je učešće eminentnih poznavatelja tih događanja, neposrednih sudionika, ratnih zapovjednika i znanstvenika koji se bave tom tematikom, kao i predstavnika civilne vlasti.

20 godina CSF
Vezano
13 komentara
  1. kczz117@gmail.com piše:

    Ti profesori obrane Cuma koje spominjete htjeli su biti časnici samo po Križevcima….držeći se teorije da će braniti samo svoj grad ako do ugroze dođe, a pristupili su u 3.bojnu 117 brigade u 11. mjesecu 1991, a neki tek 1992. godine. Vrijeme dok su trebali ti časnici bilo je kad se išlo na prvi teren na Pokupsko i Pisarovinu ili na teren Bair, ali tada ih nije bilo. Bili su dragovoljci s nedovoljno vojnog znanja, ali srcem.

    1. cuma piše:

      Imaš pravo, ali nisam mislio samo na njih,,,,

  2. kczz117@gmail.com piše:

    Aspro Krizni stožeri imali su svoju ulogu kratku doduše. Predsjedavajući je po funkciji bio političa, predsjednik izvršnog vijeća, a članovi su bili između ostalih načelnik policije i sekretar za obranu, civilna zaštita….i to je moglo funkcionirati tako u vremenu kada službeno nije smjela (po zakonu tadašnje SFRJ) biti ustrojena vojna formacija osim JNA i TO, odnosno policije (ZNG je bio formiran u sklopu policije i prema ondašnjem zakonu nije bio paravojna formacija). Usložnjavanjem sigurnosnih prilika u RH i već otvorene agresije na našu zemlju dolazi do veće uloge Ministarstva obrane i formiranje Hrvatske vojske. Cijeli tijek je išao po fazama. Bilo je to vrijeme “opasnih namjera” i ništa nas nije pripremilo na ono što nam se kasnije događalo. Da je bilo puno grešaka i improvizacije, bilo je.

    1. cuma piše:

      Istina ili ne, kako to da nas ništa nije pripremilo za ono što se zbivalo tada i poslije!?, imali smo pričuvne časnike bivše JNA, profesore Obrane i zaštite, pripadnike Teritorijalne obrane,,svi zajedno s puno teorijskog i praktičnog znanja,,,problem je da lokalni šerifi nisu htjeli prihvatiti rečenu činjenicu, jer samo pripadnik HHDZ je pravi hrvat i samo se njemu treba vjerovati. U nečemu si u pravu “tko bi znao”,,,,pa upravo ti vrli predstavnici tadašnje hrvatske elite su umjesto na bojište pohrlili u Minken i slična odredišta, pa se brzo vratili kako nebi propustili privatizaciju,,,gdje su gospoda iz Križevaca koji su sudjelovali u pljački društvene imovine u Gradu bili 1991.?

  3. kczz117@gmail.com piše:

    Rad i djelovanje Kriznog štaba
    Radi jedinstvenog i usklađenog djelovanja izvršnih i upravnih tijela državne vlasti, te privrednih i društvenih djelatnosti u uvjetima neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske ili ratnog stanja, kao i pozadinsku podršku i svu ostalu pomoć zapovjedništvima i jedinicama oružanih snaga Hrvatske, odlukom Predsjednika Republike od 27. kolovoza 1991. godine, osnovan je Krizni štab Vlade Republike.

  4. kczz117@gmail.com piše:

    Što se tiče političara koji nisu jasni Aspru, oni su tada bili predsjednici Kriznih stožera, a po funkciji tada su rukovodili obranom. Ne biste vjerovali, ali i policijom.

    1. Aspro piše:

      Super!Onda nisu branitelji ni trebali a nit je trebalo ginuti da bi ti isti političari,manji ili veći,uništili državu i opustošili zemlju!Zar ne?
      Ne,i dalje mi nije jasno…..sad to više nema veze.

      1. cuma piše:

        Aspro gdje ti živiš, branitelji, vojnici, ratnici nikad nisu pisali povijest, ako hoćeš saznati dio istine o opsadi vojarne potraži pripadnike Narodne zaštite koi su uostalom platili i najveću cjenu u obrani Grada!

  5. kczz117@gmail.com piše:

    Tema okruglog stola je bila „Oslobađanje vojnih objekata na području Koprivničko-križevačke županije u rujnu 1991. godine“, ne samo grada Križevaca i skladišta Široko Brezje. Nije ovo bio nikakav braniteljski skup nego okrugli stol. Da je bio bilo kakav drugačiji skup, onda bismo imali još sličnih komentara i osobnih svjedočanstava s kojima se možda netko ne bi složio. Glavnu riječ su imali znanstvenici koji su istraživali ovo područje.

    1. cuma piše:

      A gdje su znanstvenici bili 1991.!?

  6. Aspro piše:

    Samo želim da mi objasniš jedno iz svojeg komentara.Što političar ima raditi u Stožeru???
    Koji klinac političari znaju o vojnoj strategiji,upravljanju vojskom,civilima i nematerijanim dobrima u kriznim situacijama i psihologiji ratovanja ili neke vojne aktivnosti( jer to je od ratovanja bilo daleko).Nikak mi taj tvoj političar ne upada u ovu priču….

    1. cuma piše:

      Kad imaš ratno stanje onda Obama zapovjeda,,,,uKkriževcima to je bila ondašnja predsjednnica Izvršnog vijeća Grada i kao predsjednica Kriznog stožera imala je sve ovllasti koje joj u ratnom stanju pripadaju!

  7. cuma piše:

    Ovo bi trebao biti doprinos utvrđivanju povijesnih činjenica u vezi s oslobađanjem vojarni, skladišta oružja i streljiva i drugih objekata bivše JNA naa području naše Županije. Nešto ne vidim zapovjednike ili bilo koga iz odreda Narodne zaštite koji su svakako na prvoj barikadi s južne strane vojarne imali vrlo važnu ulogu u mogućem zaustavljanju izvlačenja pripadnika JNA prema prometnici Križevci-Bjelovar. Dio vjnika naa čelu sa zapovjednikom uspio se izvuči iz skladišta i probojem u vojarnu naletivši upravo napripadnike Narodne zaštite otvorili su vatru i usmrtili dvojicu i jednog ranili. Kakvih bi raazmjera bila pogibelj da su pokušali proboj iz vojarne prema južnom izlazu. Postavlja se pitanje je li Stožer predviđao takav rasplet i da li je predvidio i moguću evakuaciju civila u naselju ispod šumarije, ako nije zašto nije!? Danas toliko godina poslije rečenih događaja postavlja se i pitanje ogromnog nepovjerenja spram pojedinaca, pripadnika pričuvnog sastava bivše JNA koji su u opsadi vojarne, unatoč svojem znanju dobivali bizarne zadatke i bili podređeni amaterima,,,,,koji bi da ih se uvažavalo, zasigurno spriječeili i rečene gubitke,,,mjesto im je bilo, ako ne u samom Stožeru gdje političar ima ulogu da prikupi potrebne ljudske reurse i donese odgovarajuće odluke i izda potrebne zapovjedi,,,onda na mjestima zapovjedanja i rukovođenja aktivnostima postrojbi Narodne zaštite, ali i ostalih postrojbi ZNG koje su također svojim sudjelovanjem bitno utjecali na sam ishod operacije!

Komentari su zatvoreni.