Zastrašivanje aktivista za medicinski kanabis

Dvoje članova “Zelenog svijeta”, udruge koja se zalaže za legalizaciju korištenja kanabisa u medicinske svrhe, privela je jučer policija u Križevcima nakon anonimne dojave da se na sastancima udruge puši marihuana.

Dvoje članova Zelenog svijeta, udruge koja se zalaže za legalizaciju korištenja kanabisa u medicinske svrhe, privela je jučer ujutro policija u Križevcima. Policija je postupala po anonimnoj dojavi da se na sastancima udruge puši marihuana, što aktivisti opovrgavaju.

 

“Riječ je o jednom pojedincu koji je uz to očito krivo informiran, jer naša udruga nema službene prostorije u kojima održavamo sastanke, već se nalazimo na javnim mjestima gdje nije moguće ni pušenje cigareta, a kamoli kanabisa. Ne zamjeramo policiji, oni su korektno obavili svoj posao, ispitivali su nas sat vremena o udruzi i zatim nas pustili. Inače uživamo veliku podršku sugrađana, i broj ljudi koji nas prate preko Facebook stranice udruge konstantno raste”, izjavila je jedna od privedenih, Marta Gold.

Gold su dva policajca privela na informativni razgovor u policijsku stanicu s njene kućne adrese u jutarnjim satima, dok su Marka Dujmovića, tajnika udruge, nazvali telefonom sa zahtjevom da se javi kriminalistima križevačkog MUP-a.

“Naša udruga ne zastupa legalizaciju kanabisa već se bavi isključivo okupljanjem zainteresiranih građana koji su voljni naučiti nešto više o vrlo korisnoj biljci, konoplji, koja se može koristiti na mnogo načina. Cilj nam je omogućiti u našoj zemlji po uzoru na neke europske države legalnu, kontroliranu upotrebu medicinskog kanabisa koji je proizveden po ISO standardu, a samim time standardiziran kao i svaki drugi lijek, te se tako i distribuira, preko apoteka”, ističe Dujmović.

Ovaj pokušaj zastraživanja aktivista anonimnim dojavama dolazi samo nekoliko dana nakon što je Vlada najavila da će se u Hrvatskoj napokon zakonski prestati izjednačavati dileri droga s povremenim konzumentima marihuane. Podsjećamo, ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu za Novi list otkrio je kako će u izmjenama kaznenog zakona posjedovanje manjih količina droga biti okarakterizirano kao prekršaj, a ne više kao kazneno djelo.

“Mišljenja sam da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge. Ta je kazna proporcionalna težini djela i prikladnija je od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter, ne dovodi do toga da se ovisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za liječenje”, pojasnio je ministar Miljenić za Novi list te dodao kako bi se prebacivanjem posjedovanja opojnih droga iz kaznene u sferu prekršajne odgovornosti uštedjela i financijska sredstva.

Ministar je istaknuo i to “da osobe koje koriste drogu za osobnu konzumaciju ne ugrožavaju druge osobe, što je jedan od uvjeta da bi određeno ponašanje bilo kazneno sankcionirano”.

Upravo je jučer privedeni Marko Dujmović i sam iskusio ovaj Kazneni zakon jer je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog uzgajanja nekoliko stabljika marihuane koju je konzumirao za olakšavanje tegoba dugotrajne nesanice, anksioznosti i depresije. Dujmović se žalio Vrhovnom sudu, ali mu je žalba odbijena iako je taj sud već u nekoliko slučajeva presudio u korist oboljelih koji su uzgajali manje količine kanabisa za osobnu upotrebu. 19. ožujka Dujmoviću će sudac izvršitelj odrediti način i mjesto izdržavanja kazne.

Međutim, korištenje kanabisa u medicinske svrhe za što se zalaže udruga Zeleni svijet ne bi smjelo biti podložno ne samo kaznenom, već ni prekršajnom sankcioniranju, jer, kako smo nedavno opširno pisali u tekstu “Liječenje u ilegali”, zadire u pravo teško oboljelih na liječenje i na život.

Kanabis kao lijek nije izmišljotina aktivista, kliničke studije su već rađene, i na tržištu postoji više lijekova na bazi te biljke. To su Bedrocan, Sativex i Marinol. U Nizozemskoj se Bedrocan prodaje u državnim ljekarnama oboljelima od multiple skleroze, povrede kralježničke moždine, Touretteovog sindroma i još nekih bolesti.

Aktiviste Zelenog svijeta zastrašivanje policijom i drugi pokušaji ometanja u postizanju cilja, omogućavanja bolesnima da kao lijek izabiru i medicinski kanabis, neće spriječiti niti će usporiti njihov rad, tvrde. Tako 20. i 21. travnja u Hotelu Panorama u Zagrebu, zajedno s udrugom Zelena sinergija, organiziraju “Drugi hrvatski simpozij medicinske i industrijske konoplje” na kojem će se razgovarati o ovoj problematici.

“Zeleni svijet ima odlične kontakte sa sličnim organizacijama i ustanovama diljem svijeta koje su u mogućnosti raditi klinička istraživanja (što kod nas nije moguće), a naša je zadaća prenijeti ta iskustva i spoznaje nadležnima kako bi korigirali trenutne zakone i propise i na temelju znanstvenih i kliničkih istraživanja zauzeli ispravan stav koji se ne temelji na nečijem mišljenju a’la ‘droga je droga’, nego na znanstvenim spoznajama”, zaključuje Dujmović. (h-alter.org)

Vezano

Komentari su zatvoreni.