U zatvor zbog trave

Križevčanin posljednji Hrvat kojega 24 stabljike tjeraju iza rešetaka. Marko Dujmović (31): Posjedovanje malih količina lake droge uskoro prekršaj. Za mene je kasno…

– Kasno Marko na Kosovo stiže – ironično je, ne bez gorčine, Marko Dujmović (31) iz Križevaca komentirao najavu Vlade da bi se od 1. siječnja 2013. ukinule odredbe Kaznenog zakona zbog kojih se kažnjavalo posjedovanje i najmanjih količina opojnih droga pa bi se na korisnike lakih droga primijenila prekršajna, ne više kaznena odgovornost, a maksimalna bi kazna zatvora bila tri mjeseca. Dujmović će iza rešetaka ipak biti dulje, jer je u lipnju 2010. u Koprivnici, zbog uzgoja 24 sadnice indijske konoplje, osuđen na godinu dana zatvora. Žalio se Vrhovnom sudu, koji je, pak, potvrdio presudu. Zakon je Marko prekršio jer mu je “trava”, tvrdi, bila – lijek.

 

– Od 10. godine patim od nesanice i depresije, pogotovo nakon što mi je otac otišao u rat – ističe Dujmović tvrdeći da je prvi put zapalio džoint s 20 godina.

Drogu nikad nije prodavao

Osjetio je nevjerojatan mir i zaspao. Pušio je marihuanu desetak godina.
– Dugo mi je to pomagalo pri nesanici i tjeskobi, jer spavao sam inače samo tri sata dnevno. A kad je zakon postrožen, nitko nije profitirao, niti je manje ljudi pušilo niti su dileri bili siromašniji, samo su se okoristili jer je cijena 10 puta porasla – objašnjava i navodi da je spoznaja da se navi nečim ilegalnim, a “travu” je nabavljao iz raznih izvora, pa i  različite kvalitete, u njemu stvarala nelagodu.

– Nikad nisam porodavao ni dilao, već sam radio kao lud da bih si mogao priuštiti malo marihuane. Bio sam prisiljen konoplju saditi kod kuće, jer sam na kupnju trošio puno novca i morao se družiti s ljudima s kojima to ne želim – navodi Dujmović. Sadnjom se bavio sve dok nije otkriven i sankcioniran.

Počeo se liječiti kod psihijatra i u Centru za izvanbolničko liječenje u Koprivnici. Terapija se sastojala od konzumacije xanaxa, deprozela i zonadina, izdržao je osam mjeseci.
– Nije mi jasno kako mi može biti bolje od tri vrsta tableta, sintetičkih, koje stvaraju fizičku ovisnost, umjesto da konzumiram cvijet biljke iz prirode – bio je zbunjen Dujmović. Kaže da je od tableta imao grozne nuspojave, gubio je tek, mijenjao raspoloženja i postajao je sve otporniji, pa mu je trebala i veća doza. Shvatio je da je postao ovisan o lijekovima te se žalio psihijatrici.

Kakva je to rehabilitacija?

Aktivirao se i u udruzi Zeleni svijet, koja se zalaže za upotrebu medicinskog kanabisa po uzoru na Nizozemsku, gdje se u terapijske svrhe koristi tzv. bedrocan.
– To je lijek od cvijeta kanabisa, a imasorte za određene tegobe. Može se kupiti legalno i na recept – ističe Dujmović napominjući da je udruga 2010. od Ministarstva zdravstva dobila odbijenicu kad je zatražila dopuštenje za proizvodnju. No, to je nije pokolebalo pa je nastavila s promoviranjem te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održala i simpozij o medicinskoj upotrebi kanabisa, a za travanj priprema i drugi.

Dujmović, međutim, ne zna hoće li tad biti na slobodi. Jučer je dobio poziv da 19. ožujka dođe k sucu koji će mu odrediti datum i mjesto izdržavanja kazne. Ne izgleda uznemireno. Roditelji mu konzumaciju marihuane ne odobravaju, a nedavno se razveo od supruge, s kojom ima dvoje djece i s njima se rado viđa.

– Mislim da su uživatelji marihuane prestrogo tretirani. Što će čovjek s nesanicom u zatvoru? Poslije mogu završiti i u ludnici, sumnjam da će me to rehabilitirati – smatra Križevčanin, zaposlen u tvornici tjestenine, čiji vlasnik za njega, kaže, ima razumijevanja.
Kad bih bar mogao samo noćiti u zatvoru, a po danu raditi – tri četvrtine plaće išlo bi državi pa bih vratio dug – poručuje Dujmović. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.