‘Zbog lijeka moram u zatvor kao da sam diler’

KAMPANJA ZA LEGALIZACIJU Udruga ‘Zeleni svijet’ u kampanji za legalizaciju medikamenata na bazi zabranjene biljke

Pušio sam marihuanu deset godina. Nije to bilo iz hira ili zabave, bio je to jedini način da normalno funkcioniram. Još od puberteta patim od teškog oblika nesanice, ne znam možete li zamisliti kako je živjeti s tim da uopće ne možete zaspati.
S nesanicom su došle depresija i anksioznost, nisam imao koncentracije i jedino marihuana mi je pomagala da zaspim. Pušio sam prije spavanja, to je bila moja terapija. Moj lijek.

Kad su promijenili zakon, a joint proglasili kaznenim djelom zbog kojeg se odlazi u zatvor, prestao sam pušiti i javio sam se psihijatrici. Istovremeno mi je prepisala tri lijeka: antidepresive, anksiolitike i tablete za spavanje.
Uzimao sam ih devet mjeseci. Nije mi pomoglo, ali su zato nuspojave bile strašne. Tresle su mi se ruke, trzao očni kapak, a ja i dalje nisam mogao spavati. Odlučio sam se vratiti pušenju, ali kanabis je u međuvremenu jako poskupio. Nisam imao izbora, doma sam posadio stabljike konoplje i ubrzo “pao”.

Županijski sud osudio me na godinu dana zatvora. Žalio sam se Vrhovnom sudu, priložio im svu medicinsku dokumentaciju i sad čekam odluku. Nisam nikakav kriminalac, ne sadim travu da bih je prodavao, nego pacijent kojemu jedino marihuana pomaže. I nisam jedini, puno nas je s raznim dijagnozama i stjerani smo u ilegalu zbog nečega što je u zemljama Europske unije normalno i dopušteno. Ovdje zakon jednako tretira bolesne ljude i dilere.

Ovo je priča Marka Dujmovića, 30-godišnjaka iz Križevaca koji se, kako kaže, unatoč osudama odlučio javno izložiti i govoriti o temi o kojoj svi šute. Naime, upotreba kanabisa u medicinske svrhe, odnosno primjena lijekova na bazi indijske konoplje u Hrvatskoj nije samo znanstvena fantastika već i tabu-tema.
Unatoč tome, pacijenata koji marihuanu uzimaju kao terapiju i traže dekriminalizaciju ima mnogo. Njihovu liječničku dokumentaciju prikupila je Udruga “Zeleni svijet” koja od Ministarstva zdravstva, ali i Ustavnog suda traži da se pacijentima odobri upotreba medicinskog kanabisa ako im to pomaže.

Riječ je redom o vrlo teškim dijagnozama: multiploj sklerozi, Tourettovu sindromu, palijativnim fazama karcinoma, Alzheimerovoj bolesti, AIDS-u, ali i brojnim psihičkim poremećajima poput PTSP-a.
Konzumacija ljekovitih supstancija iz kanabisa poput THC-a, što potvrđuju i brojna klinička istraživanja, ima pozitivne terapeutske učinke kod kemoterapije, spazmova te drugih kroničnih boli i stanja kod kojih klasični lijekovi više ne pomažu. U Ministarstvu zdravstva odbili su ih uz objašnjene da je „prema konvenciji UN-a marihuana na popisu opojnih droga“.

Teške dijagnoze

– Ne tražimo od njih legalizaciju marihuane već da teško bolesnim ljudima medicinski kanabis bude dostupan na legalan način, kao što je to omogućeno gotovo u svim europskim zemljama. Medicinski kanabis nije „trava“ s ulice nego čisti cvijet biljke koji se uzima u tabletama ili uz aplikatore, na liječnički recept – kaže Marta Gold iz Udruge „Zeleni svijet“.
Većina pacijenata u Hrvatskoj marihuanu za sada konzumira pušenjem jer im je tako najdostupnija iako to nije medicinski način. Kad bi se zakon promijenio, a THC uvrstio na popis dopuštenih ljekovitih sastojaka, u Hrvatsku bi se mogli uvoziti lijekovi na bazi kanabisa poput nizozemskog bedrocana koji se, primjerice, u susjednoj Italiji već 11 godina može u ljekarni kupiti na recept.

Riječ je cvijetu kanabisa, ekološki uzgojenom po ISO certifikatu i sa strogom kontroliranom količinom THC-a, koji se inhalira zagrijavanjem pomoću posebnog vaporizatora. Upravo po taj lijek Hrvati sada odlaze u Nizozemsku, gdje ga liječnici daju na recept. No, to je skup i kompliciran “sport”.
– Još uvijek čekamo prvog liječnika koji će u Hrvatskoj propisati bedrocan. Većina njih se boji ili je povezana s farmaceutskom industrijom. Zato u travnju organiziramo veliki simpozij o medicinskom kanabisu koji će biti namijenjen liječnicima. To i nova Vlada, koja je najavila dekriminalizaciju posjedovanja manjih količina marihuane, daje nam nadu kako će bolesnici u Hrvatskoj ipak dobiti pravo na lijek koji im pomaže – kažu u Udruzi „Zeleni svijet“. (SD)

Presedan

Iako je konzumiranje marihuane u Hrvatskoj zakonom zabranjeno, u zadnje dvije godine zabilježeno je 10-ak presuda u kojima je uvaženo da se kanabis koristio kao terapija. Presedan se dogodio 2009. kada je Vrhovni sud branitelja iz Virovitice, koji je bolovao od PTSP-a, oslobodio zatvorske kazne jer mu je marihuana olakšavala psihičke tegobe.

Nada u pomilovanje

Kad je rekao svom šefu da konzumira kanabis u terapeutske svrhe, Marko Dujmović ostao je bez posla. Do drugoga će teško. Kad poslodavci čuju za presudu, pa taman bila i nepravomoćna, lijepo ga pozdrave i zahvale mu što se javio.
– I jučer su me odbili na razgovoru u jednom osiguranju. Zato nemam puno izbora nego javno govoriti i kroz udrugu educirati ljude o medicinskom kanabisu. Ni mojima doma nije drago što se javno izlažem, boje se jer je zakon rigorozan. Ali negdje moram početi – kaže Marko koji je o svom problemu pisao i Uredu predsjednika RH. Bio je iznenađen kad su mu uzvratili poziv.
– Rekli su mi se da u slučaju problema obratim njihovoj Komisiji za pomilovanja. Jako mi je važno da barem netko ima sluha i ne smatra nas pacijente kriminalcima – zaključuje Dujmović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.