Suđenje Sandri Radaković

Nezadovoljna iskazom vještaka koji je nazvala nepotpunim, nepreciznim i dijelom nedorečenim, braniteljica okrivljene prigovorila je iskazu, dok je knjigovodstvena vještakinja utvrdila niz nepravilnosti u vođenju knjiga

KRIŽEVCI – Na Općinskom sudu u Križevcima u srijedu je nastavljeno suđenje Sandri Radaković, bivšoj direktorici Križevačkoga poduzetničkog centra te knjigovotkinji i tajnici Danijeli Modrić. Nakon više mjeseci stanke, pred sutkinjom se bivša direktorica Radaković ponovno pokušala obraniti od optužbi da je tijekom 2004. godine nabavila informatičku opremu za potrebe društva od vlastitog muža, Darka Radakovića, isplaćujući mu za to novac na ruke.

 

Optužujuća svjedočenja

Na ovoj raspravi iskaz su ponovili informatički vještak Nenad Težak i knjigovodstvena vještakinja Đurđa Dušić. Nenad Težak je pred sudom potvrdio kako softveri nisu bili originalni budući da mu nije predočena licenca kojom se dokazuje autentičnost tog proizvoda. Radakovićku se, naime, tereti i da je na računalu koji je koristila na poslu imala instalirane kopije programa. Nezadovoljna iskazom vještaka koji je nazvala nepotpunim, nepreciznim i dijelom nedorečenim, Sandrina odvjetnica stavila je prigovor na Težakov nalaz.

Đurđa Dušić, knjigovodstvena vještakinja, utvrdila je, pak, da je bilo nepravilnosti u vođenju blagajničkog dnevnika i poslovnih knjiga, što je otežavalo preglednost poslovanja Križevačkog poduzetničkog centra. Nepravilnosti je bilo i u knjiženju kod podizanja gotovine s žiro računa društva, a nedostajale su neke uplatnice i isplatnice. Arhiva u KPC-u pokazivala je također drukčije iznose koji su se podizali od onih koji su postojali u FINA-i i prema kojima je bilo vidljivo da je netko krivotvorio iznose na virmanima dopisujući znamenke na nalozima za isplatu pa je tako u nekoliko navrata umjesto upisanih četiri tisuće kuna, podizano 14 tisuća.

Brojne nepravilnosti

Dio je to tek nepravilnosti na koje je vještakinja naišla, no kako umjesto rasvjetljavanja, ova priča o sumnjivim poslovima u Križevačkom poduzetničkom centru ni nakon nekoliko saslušanih svjedoka i vještaka nije mnogo jasnija, na iduće ročište bit će pozvani novi svjedoci, obavljena grafološka vještačenja potpisa na virmanima i učinjena nova dodatna vještačenja.

Podsjetimo, Sandra Radaković optužnicom se tereti da kao direktorica Poduzetničkog centra nije dobro nadzirala podizanje novca sa žiroračuna Križevačkoga poduzetničkog centra putem virmana pa je zbog njezinog propusta drugooptužena Danijela Modrić mogla podići i za sebe zadržati više od 130 tisuća kuna. Bivšu direktoricu KPC-a tereti se i da je od siječnja 2004. do listopada 2005. propustila otvoriti i voditi knjigu blagajne pa ju se tereti da nije vodila poslovne knjige.

Zbog svega toga Sandra Radaković optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa povredom obveze vođenja poslovnih knjiga i nesavjesnim radom u službi. Danijela Modrić, pak, optužena je za pronevjeru novca križevačkog KPC-a. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.