Novi svjedoci će rasvijetliti događaje u KPC-u

Osumnjičena Sandra Radaković bila je vidno uzrujana izjavama svjedoka, a njezina je odvjetnica stavila prigovor na iskaz Tomislava Katanovića

Sandri Radaković, bivšoj direktorici Križevačkog poduzetničkog centra, i Danijeli Modrić, knjigovotkinji i tajnici u istoj tvrtki, nastavljeno je suđenje na Općinskom sudu u Križevcima saslušavanjem svjedoka obrane.
Darko Ivančan, ekonomist i vlasnik knjigovodstvenog servisa, bavi se proizvodnjom softvera za vođenje poslovnih knjiga, potvrdio je kako je svoje knjigovodstvene programe prodao i instalirao Križevačkom poduzetničkom centru. Istaknuo je kako se njima služila Danijela Modrić koju se tereti da je dio novca podignutog sa žiroračuna tvrtke zadržala za sebe.

Najviše je pitanja ipak bilo za svjedoka Tomislava Katanovića koji je u tvrtku na mjesto stručnog suradnika došao u srpnju 2005. godine, dva mjeseca prije nego se počelo raspletati klupko sumnjivih poslova. Katanović je potvrdio kako je Danijela vodila knjigovodstvo i poslove vezane uz blagajnu te zaprimala poštu i išla u Finu, no pamćenje ga je loše služilo kada se trebao prisjetiti detalja vezanih uz reviziju koja je ubrzo nakon njegova zapošljavanja uslijedila u tvrtki. Tako se nije mogao sjetiti je li na njegovom računalu pronađena ilegalno nasnimljena glazba te jesu li računala imala šifre i tko ih je znao. Njegovu se bivšu šeficu Sandru, uz zloporabu položaja i ovlasti, tereti i za posjedovanje ilegalnog softvera te neovlašteno snimljene glazbene CD-e.

Katanović je potvrdio i da je bivšu direktoricu na njezinom radnom mjestu povremeno posjećivao suprug koji je radio na njezinom računalu, no nije točno znao što. To je naljutilo Radakovićevu budući da se dio optužnice odnosi upravo na nabavku informatičke opreme za tvrtku od njezina supruga Darka kojem je ona na ruke navodno isplatila 12 tisuća kuna za taj posao. Isto tako, svjedok je potvrdio kako je direktorica potpisivala virmane, no nije znao reći gdje se i kod koga nalazio pečat tvrtke, a svoje je loše pamćenje opravdao činjenicom da je od spomenutih događaja prošlo nekoliko godina.

Osumnjičena Sandra Radaković bila je vidno uzrujana ovakvim izjavama, a njezina je odvjetnica stavila prigovor na iskaz svjedoka Katanovića kojeg je optužila da prešućuje dio činjenica jer je i danas zaposlenik Križevačkog poduzetničkog centra i član Gradskog vijeća pa je u strahu od gubitka radnog mjesta i političke funkcije.
Odvjetnik drugootužene Danijele Modrić zatražio je da se za iduću raspravu pribavi cjelokupni revizijski spis jer mu nisu bili dostupni svi dokumenti na temelju kojih je obavljano vještačenje, a zatražio je i grafičko vještačenje spornih virmana kako bi se utvrdilo tko ih je potpisivao ili eventualno prepravljao i tako uzimao novac. Uz to, predloženi su i novi svjedoci koji bi trebali rasvijetliti što se događalo u Križevačkom poduzetničkom centru i tko je što radio u tvrtki.

Radakovićeva suočena zatvorom

Za kaznena djela za koja se tereti Sandra Radaković predviđene su zatvorske kazne za zlouporabu položaja i ovlasti do pet godina, protiv sigurnosti platnog prometa povredom obveze vođenja poslovnih knjiga i nesavjesnim radom u službi također do pet godina, dok je za povredu službene dužnosti predviđeno do tri godine zatvora.

Vezano

Komentari su zatvoreni.