Propao križevački Improm, tvrtka koju je željela srpska Delta

STOTINJAK radnika Mesne industrije Improm iz Križevaca već je gotovo mjesec dana na prisilnom godišnjem odmoru. Otkako su 6. ožujka radnici pokrenuli stečaj tvrtke, suvlasnik i predsjednik uprave Stjepan Ljatifi se ne pojavljuje u tvrtki, a Križevcima kruže priče i da mu se prijeti iako za sada nema potvrde o tome iz policije.

Radnici koji su bili spremni govoriti o stanju u tvrtki, no anonimno, tvrde da su i oni čuli za prijetnje, ali odbacuju da su ih uputili radnici, iako su ogorčeni na sadašnje vlasnike koji su po njihovom mišljenju upropastili firmu svojim lošim odlukama.

Isključili im plin

“Vjerojatno prijetnje dolaze od poslovnih partnera i dobavljača koji su nasanjkani”, pričaju radnici. Kako se neslužbeno doznaje, dugovi Improma premašuju 70 milijuna kuna. Tvrtku su sadašnji vlasnici u ljeto 2006. kupili za 28,5 milijuna kuna.

Vlasnici su građevinar Marinko Babić, ujedno i vlasnik sada blokirane tvrtke Palir koja je bila jamac za Impromov kredit te spomenuti Ljatifi koji je nekadašnji direktor Dione. Ranije je bio jedan od čelnih ljudi PIK-a Vrbovec. Zbog dugova Impromu je nedavno isključen i plin, a Hrvatska elektroprivreda za sada još ne iskopčava struju kako se ne bi pokvarila nekoliko milijuna kuna vrijedna roba.

Dužni za doprinose od kolovoza 2007., radnici zadnju plaću dobili u prosincu 2008. godine

Radnicima je posljednja plaća isplaćena za prosinac, a od kolovoza 2007. godine nisu im plaćani porezi i doprinosi, što znači da se dug prema državi popeo na više od 6 milijuna kuna. Poslodavci radnicima duguju i putne troškove za posljednjih šest mjeseci. Tako su očajni radnici, koji više nisu vidjeli nikakvu perspektivu, pokrenuli stečajni postupak i podignuli kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba zbog neplaćanja poreza i doprinosa.

“Dok nam je vlasnik bio Damir Šket koji je prije 19 godina i osnovao firmu, dobro smo poslovali. Upropastili su nas novi vlasnici svojom krivim poslovnim potezima i prenošenjem dugova iz Mesne industrije Križevčanka, čiji su vlasnici bili do jeseni 2007. godine”, tvrde radnici. Dodaju da su i proizvodnja Križevčankinih brendova u Impromu te ostvareni gubici vezani uz tov svinja u Petrinji također loši potezi nove uprave.

I MIK propao s blagoslovom Babića i Ljatifija

Prije točno godinu dana se, podsjetimo, pričalo o interesu srpske Delte za Improm, no Ljatifi je tada opovrgnuo da tvrtku prodaje Miškoviću, kao i poslije mogućnost prodaje Podravki. Radnici Improma bi sad, kažu, bili presretni da ih kupi neka ozbiljna tvrtka kako Improm ne bi posve propao poput Mesne industrije Križevčanka.

Naime, nakon kupnje Improma Ljatifi i Babić su MIK prodali zelinskoj klaonici Antolković, koja nije uspjela u svojim planovima pa klaonica i  pogoni MIK-a zjape prazni  već gotovo godinu dana.

Šefovi nemaju puno za reći o Impromu

Predsjednik uprave Ljatifi nije nam se jučer javljao na telefon, a suvlasnik Babić samo je potvrdio da je njegova tvrtka Palir u blokadi zbog problema s Impromom uputivši nas da sva ostala pitanja uputimo Ljatifiju. Improm navodno nema puno nenaplaćenih potraživanja jer su se koristili uslugama tzv. fakturing tvrtki koje uz proviziju prije ugovorenog roka isplaćuju račune za prodanu robu.

Možda vam se svidi

Komentari su zatvoreni.