Križevci: pokrenuta smjena direktorice poduzetničkog centra

Iako je Križevački poduzetnički centar za izvješća o svojem radu i
financijskom poslovanju redovito dobivao samo pohvale Gradskog
poglavarstva i Vijeća, krajem prošle godine Državna revizija i policija
morali su pročešljati njegovo poslovanje jer je utvrđeno da nedostaje
novac u blagajni i na računu tvrtke. Jučerašnji izvještaj
poglavarstvenicima o nalazima revizije financijskih izvještaja i
poslovanja Poduzetničkog centra za 2004. godinu prikazao je niz
utvrđenih nepravilnosti u financijskom izvještavanju, nepostojanje
nekih zakonom propisanih evidencija i sustava unutarnje kontrole, te u
konačnici minus od 60-tak tisuća kuna. Za taj manjak, ne bježeći od
vlastite odgovornosti, direktorica Sandra Radaković okrivljuje
zaposlenicu koja je samostalno vodila financijske knjige, tvrdeći da je
krivotvorila njezine potpise i neovlašteno koristila pečat
Poduzetničkog centra.

– “Ja osobno mogu reći da apsolutno kao odgovorna osoba snosim konsekvence i vi ćete kao vlasnik firme dati mjerodavnu odluku, ali mogu reći, zapravo samo izraziti žaljenje što je do ovoga došlo, jednostavno, bila sam izmanipulirana, obmanjivana i ni u snu nisam očekivala da ću od strane najbližih suradnika ovako nešto doživjeti”, rekla je direktorica Sandra Radaković.

Ne osporavajući zasluge u radu direktorice Radaković, više članova Poglavarstva jednostavno nije moglo povjerovati da su se malverzacije u kojima je dnevno znalo biti podizano s računa tvrtke i po 14.000 kuna, mogle odvijati neopaženo tijekom 2 godine. Nakon rasprave, zaključak je sažeo gradonačelnik Branko Hrg riječima:
– “Uzima se na znanje predočeno izvješće od strane Nadzornog odbora i od Revizije i utvrđuje se da je za nastalo stanje u Društvu odgovorna Uprava Društva, te se pokreću radnje za promjenu Uprave.”

One pak činjenice o kojima nije bilo riječi u raspravi o izvještaju revizije, nalaze se u izvještaju Policijske postaje Križevaca o stanju sigurnosti za prvo tromjesečje ove godine. U njemu stoji da je provedenom kriminalističkom obradom nad R.S. iz Križevaca utvrđeno da je ona u svojstvu direktora Križevačkog poduzetničkog centra naredila podizanje gotovine sa žiro-računa tvrtke, i to na ime dnevnica i troškova, za koje nema pokrića o utrošku. Također stoji da je sklopila ugovor za kupnju informatičke opreme sa vlastitim suprugom, kojem je za to na ruke isplatila novac a isplatu nije prikazala kroz poslovne knjige. Istraga je utvrdila i postojanje neprikazanih pozajmica i neovlašteno korištenje računalnih programa u Poduzetničkom centru, čime je tvrtka ukupno oštećena za više od 138.000 kuna. Pošto policijska istraga, kako doznajemo još uvijek traje, mogući su i novi nalazi, a time i veći iznos pronevjernog novca.

Možda vam se svidi

Komentari su zatvoreni.